Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

Bálint Aladár: A moziplakát

Előttünk, szemünk láttára serdült fel. Eleinte szerényen, alázatos esetlenséggel lapult meg az utcán tarkálló színes papírlepedők társaságában. Ősei a felnagyított olajnyomat, és a mutatványos bódé elé feszített festett vászon. E két ős nem sok jóval biztatott, de mikor az új sarjadék a mozik előcsarnokából az utcára, a plakáthengerekre merészkedett, lassanként megváltozott a természete, az utcához idomult, kivetkőzött régi esetlenségéből és a maga nyelvén beszélő, meghatározott célt szolgáló elkülönült egyéniség vált belőle.

A montmartrei művészek szóhozjutását idézi emlékezetbe ennek az új műfajnak gyors és kevés túlzással diadalmasnak is nevezhető kifejlődése - természetesen távoli vonatkozásban. A montmartrei kabaréplakátok és a moziplakátok egymáshoz való viszonya körülbelül ugyanaz, mint a fotográfiáé és a filmé. Magától értetődik, hogy e megállapításnál a művész személyét, kvalitásait ki kell, hogy kapcsoljuk és csupán az akkori és mostani plakát rendeltetése és ami azzal összefügg és belőle következik a plakát formanyelve az egyedüli szempont.

Hétről hétre újabb meg újabb filmattrakció kergeti egymást. Azt a filmet, amelytől leginkább remélt, hogy a legtöbb ember fantáziáját erősen izgatja, azt plakáton is publikálni kell. E plakátnak el kell nyomni, fölül kell múlni minden szomszédját, ami egyébként többé-kevésbé majdnem minden plakát célja.

Míg más plakát megcsinálásánál elegendő egy-egy frappáns ötlet művészi megjelenítése, itt néhány tömör színfoltba sűrítve, a film egész tartalmát, az abban lepergő cselekvés komplexumát is ki kell, hogy fejezze a moziplakát.

Éles szemű, gyakorlott kezű, biztos ítéletű, jó ízlésű művész tudja csak artisztikusan megoldani e nehéz feladatot. Egy-egy film az ábrázolható helyzetek nagy tömegét és változatát foglalja ugyan magába, de azokból ki is kell válogatni azt, amelyik a legfontosabb, legkarakterisztikusabb és egyben artisztikus megoldási lehetőséget nyújt.

Azok a művészek, akik különösen sokat foglalkoznak moziplakátokkal - mert ebben is észrevehető a szelekció - talán nem is tudják, hogy művészetpedagógiai szempontból mennyire fontos a munkájuk. Egy-egy plakátjuk olyan nagy embersokaság figyelmét provokálja ki, amilyenről például egy kiállító, tárlatra dolgozó piktor nem is álmodhat. A közönség érdeklődése egyre fokozódik és minden új moziplakát megjelenése esemény.

A háború alatt, amikor a kereskedők, iparosok plakátjai részben elmaradtak, a mindenfelé kiviruló moziplakátok fokozottabb mértékben uralják az utcát.

Különösen az utolsó hetekben egész színfergeteg zúdult a városra, hatalmas kék, zöld, vörös, narancs foltok részegítik a tekintetet, izgalmas sietséggel tűnnek fel és múlnak ki az egymással versenyre kelt harsányhangú színes papírlapok.

Illő tehát, hogy legalább néhány sorban foglalkozzunk e jelenséggel és a főbb szempontokat vázlatosan ismertessük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ujabb királyi kihallgatások Ujabb királyi kihallgatások
A különböző pártokból eredő ellenkező hirek, melyek egyrészt a...
Ne küldjünk levelet Oroszországba Ne küldjünk levelet Oroszországba
A közös középponti nyilvántartó hivatal hadifogoly-osztálya a...
Juszupov herceg, Rasputin gyilkosa Juszupov herceg, Rasputin gyilkosa
Igen, ő az! Külsőre telivér arisztokrata, csupa finomkodás. Karcsu...
Schöpflin Aladár: Nemzeti Irodalom Schöpflin Aladár: Nemzeti Irodalom
Kozmopolita költészet. Ezt a jelszót Arany János fogalmazta meg,...
A Vas- és Acélhengermü Részvénytársaság fizetésképtelensége A Vas- és Acélhengermü Részvénytársaság fizetésképtelensége
Jelentettük, hogy a Budapesti Vas- és Acélhengermü Részvénytársaság...
«A szép szörnyű, a szörnyű szép.» «A szép szörnyű, a szörnyű szép.»
A "Fleurs du mal" költőjének halála óta félszázad telt el. 1867....
Kis gazda rovat
Dél-Németországban egy újabb burgonya-betegség lépett föl harmadéve,...
A milánói nemzetközi kiállitás A milánói nemzetközi kiállitás
Lombardia egykori fővárosában a munkások tizezrei dolgoznak...
A kassai dómrablás titkát egy ellopott és visszacsempészett iróasztal –kulcs oldja meg A kassai dómrablás titkát egy ellopott és visszacsempészett iróasztal...
Detektivek serege igyekszik világosságot deriteni a dóm...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98