Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Háboru és uj adók

Egyes államok a hadi költségek egy részét uj adókkal igyekeznek fedezni. 

Anglia volt az első állam, mely háborus adókkal próbálkozott. 1914. novemberében a jövedelmi és a pótadót (super tax) a kétszeresére emelte. Ezenkivül a söradó a háromszorosára emelkedett, a teabehozatalra pedig jelentékenyen magasabb vámokat vetettek ki. Ezeknek az uj adóknak a hozama az 1914/15-iki fiskális évre 15 1/2 millió font sterlingben volt előirányozva.

1915. szeptemberében az angol pénzügyminiszter ismét ujabb adókkal hozakodott elő.
A jövedelmi adót megint felemelték, még pedig most már a jövedelem 17 1/2 %-ára. Ezenkivül az adómentesség határát 160 fontról 130 fontra szállitották le. A super tax hozamának a növelése céljából a 8000 fontnál nagyobb vagyonra progressziv alapon uj adót vetettek ki. Ezenkivül a kormány a háborus nyereségek után 50%-os adót hozott javaslatba, melynek évi hozamát 30 millió fonttal prelimitálták.

Az indirekt adók közül megemlitendők a teára, cukorra, kakaóra, kávéra, aszalt gyümölcsre, pótkávéra és dohányra kivetett uj illetékek. Egyidejűleg felemelték a postaportót is. Végül 33 1/2 %-os behozatali vámot vetettek ki különféle luxus tárgyakra, mint autókra, kinofilmekre, zseb és fali órákra, stb. A háboru kitörése óta behozott uj adókból folyó bevételeket 150 millió fontra becsülik. 

Oroszországban a háboru kitörésekor megszüntették a szeszmonopóliumot, aminek következtében az állami budgetben nagy deficit támadt, melyet uj adókkal igyekeztek fedezni. Még 1914-ben felemelték az ingatlan adót 6%-ról 8%-ra, ezenkivül pedig a kereskedelem, ipar és a lakások megadóztatását 50 %-kal emelték. Továbbá számos indirekt adót léptettek életbe, a többi között sörre, pteróleumra, cukorra, gyufára, cigarettapapirosra, élesztőre stb. Végül felemelték a bélyegilletéket, a biztositási adót és hadmentességi adót hoztak be. 

Olaszországban állandó jellegü uj adókat teremtettek.
Ilyenek a különféle fogyasztási adók (dohányra, sörre, petróleumra, sóra, gyufára stb.), továbbá a posta-porto felemelése. Ezekből 85 millió líra uj bevételt remélnek. Az uj jövedelmi pótadó hozamát 100 millióra teszik. Ezenkivül hadmentességi adót hoztak be, felemelték az átírási illetékeket és egy ugynevezett centesimo di quetra uj adót léptettek életbe. Az összes uj adók hozamát 300 millió lírára teszik. Ehhez hozzáadandó még a háborus nyereségek utáni adó, melyből 50 milliót várnak. 

A többi hadviselő államokban az uj adókra vonatkozó javaslatok még csak kezdetleges stádiumban vannak. Franciaországban és Németországban eddig csak a háborus nyereségek utáni adókra nézve tettek javaslatokat. Nálunk és Ausztriában ez az adó szintén tervbe vétetett. Magyarországon ezenkivül mindjárt a háboru elején életbe léptették a 20.000 koronán felüli jövedelmekre a progressziv hadi adót.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98