Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Háboru és uj adók

Egyes államok a hadi költségek egy részét uj adókkal igyekeznek fedezni. 

Anglia volt az első állam, mely háborus adókkal próbálkozott. 1914. novemberében a jövedelmi és a pótadót (super tax) a kétszeresére emelte. Ezenkivül a söradó a háromszorosára emelkedett, a teabehozatalra pedig jelentékenyen magasabb vámokat vetettek ki. Ezeknek az uj adóknak a hozama az 1914/15-iki fiskális évre 15 1/2 millió font sterlingben volt előirányozva.

1915. szeptemberében az angol pénzügyminiszter ismét ujabb adókkal hozakodott elő.
A jövedelmi adót megint felemelték, még pedig most már a jövedelem 17 1/2 %-ára. Ezenkivül az adómentesség határát 160 fontról 130 fontra szállitották le. A super tax hozamának a növelése céljából a 8000 fontnál nagyobb vagyonra progressziv alapon uj adót vetettek ki. Ezenkivül a kormány a háborus nyereségek után 50%-os adót hozott javaslatba, melynek évi hozamát 30 millió fonttal prelimitálták.

Az indirekt adók közül megemlitendők a teára, cukorra, kakaóra, kávéra, aszalt gyümölcsre, pótkávéra és dohányra kivetett uj illetékek. Egyidejűleg felemelték a postaportót is. Végül 33 1/2 %-os behozatali vámot vetettek ki különféle luxus tárgyakra, mint autókra, kinofilmekre, zseb és fali órákra, stb. A háboru kitörése óta behozott uj adókból folyó bevételeket 150 millió fontra becsülik. 

Oroszországban a háboru kitörésekor megszüntették a szeszmonopóliumot, aminek következtében az állami budgetben nagy deficit támadt, melyet uj adókkal igyekeztek fedezni. Még 1914-ben felemelték az ingatlan adót 6%-ról 8%-ra, ezenkivül pedig a kereskedelem, ipar és a lakások megadóztatását 50 %-kal emelték. Továbbá számos indirekt adót léptettek életbe, a többi között sörre, pteróleumra, cukorra, gyufára, cigarettapapirosra, élesztőre stb. Végül felemelték a bélyegilletéket, a biztositási adót és hadmentességi adót hoztak be. 

Olaszországban állandó jellegü uj adókat teremtettek.
Ilyenek a különféle fogyasztási adók (dohányra, sörre, petróleumra, sóra, gyufára stb.), továbbá a posta-porto felemelése. Ezekből 85 millió líra uj bevételt remélnek. Az uj jövedelmi pótadó hozamát 100 millióra teszik. Ezenkivül hadmentességi adót hoztak be, felemelték az átírási illetékeket és egy ugynevezett centesimo di quetra uj adót léptettek életbe. Az összes uj adók hozamát 300 millió lírára teszik. Ehhez hozzáadandó még a háborus nyereségek utáni adó, melyből 50 milliót várnak. 

A többi hadviselő államokban az uj adókra vonatkozó javaslatok még csak kezdetleges stádiumban vannak. Franciaországban és Németországban eddig csak a háborus nyereségek utáni adókra nézve tettek javaslatokat. Nálunk és Ausztriában ez az adó szintén tervbe vétetett. Magyarországon ezenkivül mindjárt a háboru elején életbe léptették a 20.000 koronán felüli jövedelmekre a progressziv hadi adót.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sztálin generalisszimusz fogadóestje Nagy Ferenc miniszterelnök tiszteletére Sztálin generalisszimusz fogadóestje Nagy Ferenc miniszterelnök...
Sztálin generalisszimusz fogadóestje Nagy Ferenc miniszterelnök...
Elítélt képviselő Elítélt képviselő
Példátlanul durva támadást intézett Markos Gyula országgyűlési...
Az orvostudomány csodái Az orvostudomány csodái
Amióta utoljára dördültek meg Európában a nagy nemzetek hadseregei...
Székely Aladár fényképei Székely Aladár fényképei
Emlékezzünk vissza a hatvan-hetven év előtti divatos folyóiratok...
Rövidek Rövidek
Fővezére volt a császár hadseregének és ma elnöke a német...
Eötvös Zoltán rekordjai Davosban Eötvös Zoltán rekordjai Davosban
Davosban most folynak a műkorcsolyázó Európa-bajnokságok s mellette...
A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány segitségét A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány...
A csongrádmegyei földmunkások fájdalmas munkanélküliségének ügyében a...
A bernáthegyi kutya A bernáthegyi kutya
Az ember legelső és leghűségesebb társa, barátja és szolgája...
A szekéren megégett család A szekéren megégett család
Torontálmegyében, Kunián községben Velkovics Milán román földműves a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98