Dtum
Login with Facebookk
1921 | Július

Az Országos Köztársasági Párt Kossuth Lajos sírjánál

 Megírtuk volt, hogy az Országos Köztársasági Párt julius 17-ére nagygyülést hirdetett, melyen válaszolni akart Tasnády-Kovács József nemzetgyülési képviselőnek a párt ellen elhangzott vádjaira. A hirdetett köztársasági nagygyülést a főkapitány betiltotta s a főkapitány határozatát a belügyminiszter helybenhagyta.

 

A betiltott nagygyülés napján, délelőtt 11 órakor a párt vezetősége kivonult Kossuth Lajos sírjához s a sírt megkoszuruzta beszéd kíséretében. Dr. Nagy György elnök beszédében többek között a következőket mondotta: „Kossuth Lajos, ujra eljöttünk a te szent sírodhoz. A te hű tanitványaidat, a te politikai eszméd örököseit, a magyar republikánusokat a nemzetgyülésen egy képviselő zsidó gettó csőcseléknek nevezte. A vakmerő nemzetgyülési rágalmazó még a Te szent emlékedet is megtámadta, s megtagadta Tőled világtörténelmű elhivatásod bizonyosságát: Köztársasági meggyőződésedet.

 

A hatalom megtiltotta, hogy az ellenünk elhangzott rágalmat megcáfoljuk. De némaságra ítélve, összekötözve is erőseknek, győzhetetleneknek érezzük magunkat, mert velünk van a Te lelked, velünk van a köztársasági eszme ereje, melynek a nemzet akaratából diadalmaskodni kell. A nemzet életösztöne megérzi, hogy Magyarország csak mint Kossuth Lajos országa, mint nemzeti köztársaság töltheti be nagy hivatását.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98