Dtum
Login with Facebookk
1921 | Június

Bartók Béla - II. Suite.

(A VIII. Filmharmónia hangverseny reprize.)

Minden zeneművész bő ruhában kezdi meg pályafutását. Még fejletlen testén a ruha: a tradíció, a meglátás örökbekapott technikája, mély ráncokat vet. Elhanyatlott zenei korok mesgyéjén tapasztalhatjuk ezt leginkább, mikor nincs egyéniség, aki a túl fejlett technika köntösét kitöltse, a komplikáltságot okozó ráncokat újra egyszerű felületté simítsa.

 

Ilyen korszakban azután az induló művész hamarabb érzi ruhája bőségét, saját fejletlenségét úgy igyekszik pótolni, hogy mellét kidülleszti, izmait megfeszíti: s ha ez az állandó felcsigázott feszültség nem is nyújtja a természetes közvetlenség képét, a láz és extázis erejével mégis csak kiduzzasztja az egyén sajátos formáit a bő köntös alól.

 

Bartók Bélát kiszenekarra írt II. suite-je részben ezen a fejlődési fokon mutatja be. Csak részben, mert a nagy jelentőségű szerzemény összegyűjtő medencéje összes fiatalkori törekvéseinek, sok olyan folyó vizét fogadja magába, melynek forrása közel van legkorábbi szerzeményeihez, de amelyet szélesebb látókör, biztosabb hozzáfogni tudás, egyszóval a tapasztalat hatalmas vivőerejű, termékenyítő folyóvá dagasztott. Az első és utolsó tétel (Commodo), már előírásával is jelzi, hogy a láz kalapácsa nem igen fog lüktetni ereiben.

 

És csakugyan ezen a két tételen, minden bartóki szépség mellett is, megérzik a XX. század zenekultúrájának zamata, melyet itt olykor még csak tovább komplikál a magyar népzene hatása. Úgy vagyunk ezekkel az említett tételekkel, mint Kassák Lajos fiatalabb verseivel, melyeknek főképpen Babits felé kapaszkodó gyökere még erősebb a szárnál. De egyszerre csak koppan fogain "aranyvillája a kacagásnak", kifeszíti mellét és az extázis felszított tűzében újjászületett művész kilöki magából az eddig lefojtott szavakat.

 

Így van Sztravinszkij is, akinek, ha gyerekek számára bohó mesét ír a Savójából jött kacsáról, hattyúról, lúdról (Trois fables pour enfants. No II.) egész teli tüdejére van szüksége: csak a legbarbárabb ritmusban tudja felőrölni a ráboruló kultúrákat, megvillogtatni az Újság Egyszerűségét. És kit nem ragad magával ennek a pompás dalnak baromi szépsége? A Bartók-suite II. tétel épp oly utolérhetetlen, amellett gazdagabb skálájú típusa az ilyen indulatszó-zenének, mit a zongoradarabok között az Allegro barbaro.

 

Meddő kísérlet volna még csak jelezni is, hogy micsoda vakító szín- és vérforraló ritmus-élményeken hajszol bennünket keresztül ez a hol vad humorban tobzódó, hol fenekedően harcias vízió. Elég a fuga hihetetlen fokozására emlékeztetnünk, vagy a zenekartól elszabaduló üstdobok melldöngető kalapácsára s azonnal átlátjuk, hogy Bartók ebben a tételben örökérvényűt alkotott. Nem szabad csodálkoznunk, ha ekkora feszültség után az andante elernyedést jelent.

 

A bevezető basszus-klarinétszóló: hangulatos, de aztán nem sokkal több ennél. A motívum alkalmazásában majdnem Csajkovszkijt juttatná eszünkbe, ha ez a hasonlat nem lenne Bartók ragyogó géniuszára túlságosan sértő. Bartók természetesen sokat átélt ebben a tételben is, de magát kiélni nem tudta. Mindebből csak az következik, hogy a II. Suite-korabeli Bartóknak még nem volt szabad pihennie, minden megállás, meditáció elsekélyesedéssel fenyegetett.

 

Bátran mondhatjuk ezt, hiszen Bartók már régen túl van ezen a veszélyen. A Fából faragott királyi legkönnyebben Allegrettójában is legmagasabb rendű művészet nyilatkozik meg, a II. vonósnégyes Lentója pedig, beethoveni mélységével igazolja legjobban, hogy Bartók nemcsak kisimította a XX. század zenekultúrájának ráncait, hanem már hatalmasan ki is tágította az egykor bő köntöst.

 

Tóth Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Svájc 1:1 Magyarország – Svájc 1:1
1:1 Ez Magyarország – Svájc negyedik találkozásának az...
Felváltják az elöregedett magyar burgonyafajtákat Felváltják az elöregedett magyar burgonyafajtákat
Hosszabb idő óta folytattak kísérleteket olyan burgonyafajták...
Rövidek Rövidek
Történelmi napja volt vasárnap Görögországnak: a görög nép...
Ady Endre szemei Ady Endre szemei
Ady Endre festői szempontból nézve is nagyon érdekes jelenség volt....
Vörös Vince bevonult Vörös Vince bevonult
Az MTE kitűnő atlétáját behívták katonai szolgálatra és mult héten...
Olaszország – Magyarország 2:0 Olaszország – Magyarország 2:0
Ragyogó napsütésben, 45.000 néző előtt, a torinói...
Miből? Miből?
A politika az exigenciák tudománya. Sokan azonban az igérgetések...
Nikita Francziaországban Nikita Francziaországban
Az öreg Nikitáról teljesen megfeledkeztek: napokban múlt 75 éves, de...
Kehrling Béla nyerte Budapest lawn-tenisz bajnokságát Kehrling Béla nyerte Budapest lawn-tenisz bajnokságát
Zsúfolásig megtelt tribünök előtt folytak le a vasárnapi küzdelmek a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98