Dtum
Login with Facebookk
1921 | Június

Bartók Béla - II. Suite.

(A VIII. Filmharmónia hangverseny reprize.)

Minden zeneművész bő ruhában kezdi meg pályafutását. Még fejletlen testén a ruha: a tradíció, a meglátás örökbekapott technikája, mély ráncokat vet. Elhanyatlott zenei korok mesgyéjén tapasztalhatjuk ezt leginkább, mikor nincs egyéniség, aki a túl fejlett technika köntösét kitöltse, a komplikáltságot okozó ráncokat újra egyszerű felületté simítsa.

 

Ilyen korszakban azután az induló művész hamarabb érzi ruhája bőségét, saját fejletlenségét úgy igyekszik pótolni, hogy mellét kidülleszti, izmait megfeszíti: s ha ez az állandó felcsigázott feszültség nem is nyújtja a természetes közvetlenség képét, a láz és extázis erejével mégis csak kiduzzasztja az egyén sajátos formáit a bő köntös alól.

 

Bartók Bélát kiszenekarra írt II. suite-je részben ezen a fejlődési fokon mutatja be. Csak részben, mert a nagy jelentőségű szerzemény összegyűjtő medencéje összes fiatalkori törekvéseinek, sok olyan folyó vizét fogadja magába, melynek forrása közel van legkorábbi szerzeményeihez, de amelyet szélesebb látókör, biztosabb hozzáfogni tudás, egyszóval a tapasztalat hatalmas vivőerejű, termékenyítő folyóvá dagasztott. Az első és utolsó tétel (Commodo), már előírásával is jelzi, hogy a láz kalapácsa nem igen fog lüktetni ereiben.

 

És csakugyan ezen a két tételen, minden bartóki szépség mellett is, megérzik a XX. század zenekultúrájának zamata, melyet itt olykor még csak tovább komplikál a magyar népzene hatása. Úgy vagyunk ezekkel az említett tételekkel, mint Kassák Lajos fiatalabb verseivel, melyeknek főképpen Babits felé kapaszkodó gyökere még erősebb a szárnál. De egyszerre csak koppan fogain "aranyvillája a kacagásnak", kifeszíti mellét és az extázis felszított tűzében újjászületett művész kilöki magából az eddig lefojtott szavakat.

 

Így van Sztravinszkij is, akinek, ha gyerekek számára bohó mesét ír a Savójából jött kacsáról, hattyúról, lúdról (Trois fables pour enfants. No II.) egész teli tüdejére van szüksége: csak a legbarbárabb ritmusban tudja felőrölni a ráboruló kultúrákat, megvillogtatni az Újság Egyszerűségét. És kit nem ragad magával ennek a pompás dalnak baromi szépsége? A Bartók-suite II. tétel épp oly utolérhetetlen, amellett gazdagabb skálájú típusa az ilyen indulatszó-zenének, mit a zongoradarabok között az Allegro barbaro.

 

Meddő kísérlet volna még csak jelezni is, hogy micsoda vakító szín- és vérforraló ritmus-élményeken hajszol bennünket keresztül ez a hol vad humorban tobzódó, hol fenekedően harcias vízió. Elég a fuga hihetetlen fokozására emlékeztetnünk, vagy a zenekartól elszabaduló üstdobok melldöngető kalapácsára s azonnal átlátjuk, hogy Bartók ebben a tételben örökérvényűt alkotott. Nem szabad csodálkoznunk, ha ekkora feszültség után az andante elernyedést jelent.

 

A bevezető basszus-klarinétszóló: hangulatos, de aztán nem sokkal több ennél. A motívum alkalmazásában majdnem Csajkovszkijt juttatná eszünkbe, ha ez a hasonlat nem lenne Bartók ragyogó géniuszára túlságosan sértő. Bartók természetesen sokat átélt ebben a tételben is, de magát kiélni nem tudta. Mindebből csak az következik, hogy a II. Suite-korabeli Bartóknak még nem volt szabad pihennie, minden megállás, meditáció elsekélyesedéssel fenyegetett.

 

Bátran mondhatjuk ezt, hiszen Bartók már régen túl van ezen a veszélyen. A Fából faragott királyi legkönnyebben Allegrettójában is legmagasabb rendű művészet nyilatkozik meg, a II. vonósnégyes Lentója pedig, beethoveni mélységével igazolja legjobban, hogy Bartók nemcsak kisimította a XX. század zenekultúrájának ráncait, hanem már hatalmasan ki is tágította az egykor bő köntöst.

 

Tóth Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Orosz műemlékek és nagybecsű kéziratok pusztulás Orosz műemlékek és nagybecsű kéziratok pusztulás
A ,,Stockholmi Tidningen” hasábjain Heidenstam, a stockholmi...
Jogosulatlan játékosok az NSC-ben Jogosulatlan játékosok az NSC-ben
Régi história, de nyári szenzációnak maradt ez is, mint a Simon-féle...
Budapest közuti forgalmának rendezése Budapest közuti forgalmának rendezése
Közuti forgalmunknak siralmas állapota már az egész közvéleményt...
Olympia
A legközelebbi olympiai versenyek – amint azt már több ízben...
Eszperantó nyelv és szótár Eszperantó nyelv és szótár
Régi törekvése már sokaknak, valami olyan világnylvet teremteni, a...
Sporthírek külföldről és belföldről Sporthírek külföldről és belföldről
Anglia- Skócia reprezentatív csapatai ez évben április 9-én...
Egy magyar képviselőjelölt angol programmbeszéde a tótok közt Egy magyar képviselőjelölt angol programmbeszéde a tótok közt
A trencsénmegyei Zákopcse (Dombelre) községben a csaczai kerület e...
Az államvasuti alkalmazottak lakáspénze Az államvasuti alkalmazottak lakáspénze
Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter Wekerle Sándor...
Magyar mesterművek
Közönségünk képzőművészeti kultúrájának nem válik valami nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98