Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Borzalmas felelősség

Az újraépítő programm, melyet a nemzetgyűlés most tárgyal, az egyedüli eszköz arra, hogy az országot megmentsük és talpraállítsuk. Ezt vallja az egész művelt világ minden szakértője s itt benn is minden komoly közgazda. Ha ezt az egyetlen járható utat elveszti a nemzet, akkor a pusztulás következik, amire gondolni sem akarunk.

Egy álló esztendeig végzett óriási erőfeszítéseket Bethlen István gróf munkatársaival, míg ezernyi akadályon, külső és belső cselszövésen győzedelmeskedve sikerült az ország újraépítésének tervét dűlőre vinni s elérni, hogy az eddig ellenséges jóvátételi bizottság felfüggesztette az országot guzsbakötő zálogjogokat s hozzájárult oly külföldi kölcsön fölvételéhez, mellyel minden romlásunk okozóját, a korona zuhanását meg lehet állítani.

Most itt van a nagy munka eredménye: a kibontakozás programmja.
Hozzájárult az ántánt, a népszövetség s az egész világ. Most már csak önmagunknak, a mi nemzetgyűlésünknek kellene hozzájárulni. Vajjon akad-e könnyelmű vagy gonosz, aki az orvos kezéből a halálos beteg biztos gyógyulását hozó orvosságot kiüti?! Ki merészeli vállalni a borzalmas felelősséget, hogy a nagybeteg halálát okozza?! Ki vállalja a borzalmas felelősséget, hogy sírásója lesz a magyar nemzetnek?! 

Magyarországra még két éve is ötmilliárd aranykorona jóvátételt akartak kivetni.
A külföldi államok akkor még rideg ellenszenvvel kezeltek bennünket. Ha többet nem is sikerült volna elérni Bethlennek az újraépítő (szanálási) egyezményekkel, mint azt, hogy ezt az ötmilliárd aranykoronát 1926 után 20 éven át fizetendő csupán évi 10 millió aranykoronára szállították le, ez magában véve is elegendő lenne arra, hogy minden jó magyar habozás nélkül magáévá tegye azokat. 

Hiszen ez a jóvátétel rémének kiküszöbölését jelenti, mert ugyan ki beszél Európában 20 év múlva jóvátételről?!

De jelentik az újraépítő egyezmények a korona értékének állandósítását, a drágulás és spekuláció kiirtását, a munka becsületének helyreállítását, az államháztartás hiányának megszünését, a külföldi hitelek beözönlését, az ország bekapcsolódását az egész világ gazdasági életébe, a forgalom szabadságát, a munkabérek javulását, a trianoni béklyók enyhülését, szabadabb utat az elszakított területek és a szomszéd államok felé, egyszóval az ország gazdasági és politikai újraéledését. 

Ezt akadályozzák meg azok, akik botorul el akarják gáncsolni a parlamentben.
Husvétig el kell fogadni a parlamentnek a javaslatokat, mert különben magától válik hatálytalanná a jóvátételi bizottság hozzájáruló határozata. S mi lesz akkor?! Pénzünk irtózatosan zuhanni fog s egy ország romjain a szomszédok osztoznak. Ha ez – ne adja Isten! – bekövetkezik, a történelem és a világ előtt azoké a borzalmas felelősség, akik a most szóbanforgó és utolsó segítséget elgáncsolják! 

Ha teszik ezt azok, akik egyszer már – 1918-19-ben – tönkretették az országot, meg tudjuk érteni, mert országrontók. De nem hisszük, hogy egyetlenegy nemzeti érzésű politikus is akadjon, aki rettenetes eltévelyedésében ilyen borzalmas felelősséget vegyen magára!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szanálás
Szabóné Fricska Anna

A szanálási folyamatban zilált pénzügyek rendezését kísérlik meg, legyen szó bankokról, egy városról vagy magáról az államról.

 
Amikor a fizetésképtelenség nyilvánvalóvá válik, vagy csődeljárást indítanak, vagy ún. kényszerkiegyezést kötnek az adóssal. A csődeljárásban a vagyon felszámolása (és értékesítése) után a hitelezőket bizonyos mértékig kártalanítják.


A másik megoldás a tulajdonképpeni szanálás, ekkor a tartozás átütemezéséről vagy mérsékléséről egyeznek meg. Így időt nyernek, és stabilizálódhat a bank (város, ország) pénzügyi helyzete.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98