Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Szép Ernő - Bűneim

Szép Ernőnek ezek a prózában írt költeményei, egy bizonyos, hogy nem mindenkinek hozzáférhetőek. Aki sétája közben hangyát taposott el, és nem jutott eszébe a tízparancsolat "ne ölj!" paragrafusa, s ilyen hasonló, a kedély legmélyén rejtező riadalmacskák, az hiába veszi kezébe ezt a könyvet. Mert ez ennek a költészete.

Ebben a kis könyvben egy hitvalló lelkének különös rémei keverednek világfiak szelíd, kiábrándult fintoraival.

Alapjában, valami gyönyörűséges szatírát rejt ez az írás az erkölcsi világrend szigorú és megföllebbezhetetlen imperatívusza ellen, hogy: légy jó, légy nemes. És ehhez az összevont szemöldökű felnőtthöz, valóban az örök gyermek, a lélek intézi naiv kérdéseit: Nos, én készpénznek vettem, jó atyám, jó tanítóm, jó lelkészem a te parancsaidat, gonosznak érzem a gonoszat, mármost ha te ezt dekadenciának nevezed, akkor rettentő bizonytalanságban hagysz engem, mert soha nem beszéltél arról, hogy a rossznak és ártónak is van létjoga bennünk.

Ezek a kérdések azonban, szelíd, vásottka mosollyal - úgy van! -, gyermeki fölénnyel vannak feltéve, s ez a mosoly ezeknek a mondatoknak a fűszere.

A béke elfeledett illatai csapnak ki ebből a könyvből. Az énnek keserűségmentes s lemondással teli vitái botlanak össze a minden kavargásával, mint ahogy tehetetlen pillangót sodor a forgószél magával.

Ennek az énnek csak az eszméletre és a szemléletre vannak érzékei, a tettel szemben csak aggályai, vagy enyhe gúnyja. Ez az én az utolsó sejtjéig telítve van a biztonság érzésével s a bízással, hogy a szabványok útjai túl szélesek és göröngytelenek is elboldogulásunkhoz. Ez az én már túlzott érzékenységgel a porszemcséket egyengetné még simábbra az életúton, s visszhangja is kiveszett belőle az őserdő vad riadásainak. Ez az én a lélek olyan zugait tapintja meg és babrálja át finom, ártatlan ujjaival, ami mögött már a semmi van.


A tisztasági érzés betegeinek aggodalmai jutnának eszünkbe, ha a pszichiáterek nem volnának megmondhatói, mi haszonnal jártak munkájuk előtt a miniatűr lélekbányászatnak ezek a csöndes munkásai. Úgy, hogy jobb is hasonlatot a górcsövek fölé hajló szemekről vennünk.

Mert értékben voltaképp itt ad legtöbbet ez a könyvecske. Amellett, mosolyával, mint a huncut, vidám törpék lámpása világít oda tekintetünknek, a lélek sötét tárnáinak s aknáinak útvesztőjében megcsillanó drágakövekre.

Azzal kezdtem, hogy ez a könyv nem mindenkinek hozzáférhető. De ebben a világért sem foglalódik benne, hogy kevesen lesznek, akiknek örömére szolgál. Mert, hogy megmaradjak képemnél, nagy omlások ideje betemetheti a bányát, sőt burján nőhet a szádáin. Ám napok vagy évek múltán jó bányászok visszatérnek kincseik után. Vagy mint ennek a könyvnek írója, abban sem hagyják a munkát. Márpedig nehéz elhinni, hogy a ma nagy szakadást követő pangása s felszínen tülekvése volna az igazibb és becsesebb üzeme a kincshajhászatnak.

 

Tersánszky J. Jenő

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rémnapok Szarajevóban Rémnapok Szarajevóban
A trónörökös és nejének holtteste még ott feküdt ravatalon a...
A német állam reparációt fizet, valorizál – s a német nép jóléte mégis egyre nő! A német állam reparációt fizet, valorizál – s a német nép...
A német birodalom külkereskedelmi statisztikájának szeptember havi...
Grünwald Vilmosné az Uránia Magyar Tudományos Egyesületnek Grünwald Vilmosné az Uránia Magyar Tudományos Egyesületnek
Grünwald Vilmosné úrasszony nemrégiben elhunyt férje emlékezetére...
Magyarország 1917. évi ifjúsági hadibajnokságai Magyarország 1917. évi ifjúsági hadibajnokságai
Az MTK 8, MTE 2, MAC 1 bajnokságot nyert. Június 7-én, úrnapján...
Orosz gazdálkodás Orosz gazdálkodás
Hogy milyen pazarló gazdálkodás folyik a javakban az...
Meghalt Teleki Pál Meghalt Teleki Pál
Gyászfátyolos babérágat teszünk egy ravatalra, amely körül...
Csomagküldés a katonáknak Csomagküldés a katonáknak
A kereskedelemügyi miniszter intézkedése következtében mától kezdve a...
Hugenberg tragikomédiája Hugenberg tragikomédiája
A német politika színpadáról eltűnt egy alacsony termet, egy hosszú...
A japán miniszterelnök és gróf Teleki Pál táviratváltása A japán miniszterelnök és gróf Teleki Pál táviratváltása
Magyarországnak a háromhatalmi egyezményhez való csatlakozása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98