Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

A teóriák csődje

Az összes külföldi szakértők fölállították azt a teoriát, hogy Magyarország agrikultur állam lévén, könnyen boldogul, mert idehaza termeli azt, amire legfőbb szüksége van a népnek a megélhetéshez. És e teória mellett a valóság az, hogy ezreknek és százezreknek nincsen meg a mindennapi kenyerük.

 

A teória megvan, de a dolgozó munkás a teória mellett is éhezik. Ő be furcsán is vagyunk a teóriákkal! Száz esztendő óta idézgetik világszerte Geöthe hires mondását, hogy: szürke minden teória, de azért ezalatt a száz esztendő alatt is az emberiség teóriákon nyargal s minden rendű tudósok teóriákat termelnek. Pedig a teória egymagában egy vöröshagymát se termel Az élet minden teóriát kikacag, de azért a teóriák meg vannak.

 

Ezen a mi szegényes, tartalmatlan nemzetgyűlésünkön is a képviselő urak amellett, hogy gyakorta kegyetlenül hajbakapnak, kevélyen ráülnek egy-egy teória lovacskájára s nem látják, hogy e lovacska sánta és megmarjult. Mi régiek is a teóriák kultuszában nevelkedtünk. Tanultuk és halványként tiszteltük a különféle elméleteket Stuart Mill, Smith Ádám, Roscher, Máltus Robert, Sombart s legutóbb Einstein, meg a többi, egyre-másra csinálták az iskolákat s a tanítványok hittek nekik, mint a kinyilatkozásnak.

 

Minden elmélethez egy-egy nagy illúzió fűződött s az élet, a kegyetlen valóság egymásután rombolta le ezeket, az elméletekhez fűződő illúziókat. A teóriák tekintélye fogvatartotta az embereket. Fiatal jogász koromban ennek a tekintélynek köszönhettem, hogy egy jogakadémiai pályázaton első dijat nyertem. A vitapályázaton Gneistot citálgattam. Az öreg pályabíró professzorok összesúgtak. Ni ni, ez a fiatalember tudja a Gneist teóriaját. És nekem ítélték az első dijat.


Ám a teóriák tekintélye már a háború előtt megingott. A háború meg éppenséggel tönkretette valamennyit. A szomorú emlékezetű magyar koaliciós uralom alkonyán beszélgettem gróf Apponyi Alberttel. Azt fejtegette előttem, hogy a nemzet csaknem valamennyi illúzióját elveszítette, mert az alapjukat alkotó teóriák csütörtököt mondtak. Elvesztettük a nagyhatalmi álláshoz fűződő illúziót, az állami függetlenségbe vetett illúziót, a parlamentarizmus illúzióját Most (akkor) — mondotta — még csak egy illuzió maradt, amelyet az élet még nem próbált ki: a szocializmus. Ebben még hisznek az emberek.

 

Azóta ezt az illúziót is rombadöntötte az élet. A szocializmust valamint minden nemzetköziséget diszkreditált a háború, de még inkább a véres és oktalan kommunizmust, amelybe a szocializmus belesodródott s magát a kommunizmust gyűlöletesté tette a nevében elkövetett sok aljasság, sót Oroszországban fölfalja maga magát, mert hiszen az orosz szovjet visszatáncol a kapitalista gazdasághoz. Hiába, minden intézményt ha még oly nemes és fönséges is, tönkretehetnek az emberek az emberek.


Valóban, a teóriák nemcsak szürkék, hanem hiábavalók. Mintha csak a vanitatum vanitast bizonyitgatnák. A felnőttek gyerekjátéka, amely épp ugy összetörik, mint a faló, meg a cinkatona. Csak egy teória maradt meg az évezredeken át. A legszebb, a legfönségesebb, a legszentebb: a vallás. Ez erősebb, mint minden emberi gyarlóság. Erősebb, mint maga az élet, mert az életnek van rá szüksége. Az emberek tőlük telhetőleg rontották, rombolták, rettenetesen visszaéltek vele, de tönkre nem tehették. A vallás megmaradt Az egyetlen teória, amely nem került csődbe, de már a különféle vallások híveinek egymással való marakodása kézben a vallás-erkölcs kezd a többi teória sorsára jutni.


Szatmári Mór

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Delacroix Faustja. A szerző Goethe Faustjára hivatkozik Gneist, német jogtudós Apponyi Albert gróf
Cikk-ajánló
Közgazdaságunk megizmosodása a háboru alatt Közgazdaságunk megizmosodása a háboru alatt
A magyar közgazdasági életnek, a mezőgazdaságnak, iparnak és...
Botond Györgyi és Kállay Kristóf nyerték Magyarország műkorcsolyázó-bajnokságát Botond Györgyi és Kállay Kristóf nyerték Magyarország...
Szombaton és vasárnap rendezték Magyarország...
A nemzetgyűlés határozott pénzügyi lépései A nemzetgyűlés határozott pénzügyi lépései
Kállay Tibor pénzügyminiszter beszédében azt domborította ki, hogy az...
Ferencz József főherczeg utazása Ferencz József főherczeg utazása
Régebben tervben volt, hogy Ferencz Ferdinánd trónörökös Brüszszelbe...
Munkásezredek szemléje a Vérmezőn Munkásezredek szemléje a Vérmezőn
Budapest dolgozó népe szembeszáll a nemzetközi ellenforradalommal,...
Móricz Zsigmond -  Csak megmaradni Móricz Zsigmond - Csak megmaradni
A semmibe lezuhanónak mit ér a csillagok zenéje, mit ér a rét híme,...
Az amerikai kultúra Az amerikai kultúra
Valahányszor amerikai irodalommal foglalkoztam, amerikai kultúráról...
A nagyhatalmak hadihajói A nagyhatalmak hadihajói
A hadihajók szaporításának folyton megújuló szükségessége indokolttá...
Gróf Sigray Antal az idegen pénzen, idegen értékekért űzött propagandáról Gróf Sigray Antal az idegen pénzen, idegen értékekért űzött...
Politikai esemény színhelye volt vasárnap a vasmegyei Háromháza, ahol...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98