Dtum
Login with Facebookk
1924 | Január

Megingott a kisántánt egysége

Bécs, január 13.
Mértékadó angol és olasz diplomáciai körökben ugy itélik meg a belgrádi konferenciát, hogy azon a kisántánt széthuzásának jelei mutatkoztak. Nem történt meg az orosz kormány elismerése, mert a Romániával folytatott tárgyalások megszakadtak. Nem sikerült Lengyelország izolálása és a kisántántba való belépésre kényszerítése.


A kisántánt nem bővült ki, bármennyire hangsulyozta is Benes, hogy a Varsóhoz való viszony megjavult. Lényegében a kisántánt az maradt, ami volt, államok laza kapcsolata, egy olyan diplomáciai konzorcium, amelyet sokkal inkább negativ, mint pozitiv célok kapcsolnak egybe. Benes észrevette Belgrádban, hogy még barátok között sem könnyü a primhegedün játszani. A szerb miniszterelnök valószinüen éreztette hosszu tapasztalatainak és tekintélyének fölényét. Románia sem hajlandó magát a második sorba állítatni. És amikor Benes a francia szövetség kiszélesítésére törekszik, akkor az olasz-jugoszláv kibékülés ténye azt mutatja, hogy Jugoszlávia földrajzi és nem érzelmi vagy nemzeti érzékenységtől irányított politikát csinál.


Eddig Olaszország Jugoszlávia minden ellenségét nyiltan vagy titokban támogatta és közismert, hogy Bulgáriával, Magyarországgal, valamint a horvát mozgalommal szemben a biztatás és barátság politikáját követte.


Meglehet, hogy ezek csak Jugoszlávia megpuhítására, talán megzsarolására szolgáló eszközök voltak. Lehetséges, hogy az olasz államférfiak ezen a kerülő után akartak a jó szomszédsághoz, a kibéküléshez eljutni, hogy igy akarták maguknak az Adriát biztosítani. A Jugoszláviával való megegyezés nyilt állásfoglalás a francia kontinentális politikával szemben.

 

Ez Mussolini első nagy sikere, amelyet nem éktelenit el az erőszak és amely a népek kibékülését, az általános békét szolgálja.


London hatalma nem tört meg. Az angol választások eredménye erjedést vitt az egész európai politikába. Ezért enyhült meg Franciaország Németország iránt, ezért következett be a francia-cseh szövetség. És most az olasz-jugoszláv közeledés bizonyítja, mily mélyreható ellentétek vannak az európai hegemónia utáni versengésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Benes, akinek a franciákkal kötött szerződése Anglia ellen is irányul Mussolini Ramsay Macdonald
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98