Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

Elnök- és alkotmányválság Franciaországban

Páris, junius 1.
A mai vasárnap a választások vasárnapja óta a második döntő fontosságu nap Franciaországban. Délelőtt 1/2 11-kor Poincaré miniszterelnök az összes miniszterekkel az Elyséebe ment és átnyújtotta a kormány lemondását.


A lemondó okirat arra hivatkozik, hogy a lemondást a választások eredménye tette szükségessé. Millerand elnök Poincarét az ügyek további vitelére kérte föl, de elállott attól az eredeti szándékától, hogy Herriot magához hivassa és megbízza a kabinetalakitással Ma délelőtt ugy a radikális, mint a szocialista párt. amelyek együtt többséggel rendelkeznek a kaŹmarában, ülést tartott ,melyen döntőfontosságú határozatokat hoztak.


A szocialista párt, amely ma délelőtt összeült, napirend előtt egyhanguan elfogadta Renaudel határozati javaslatát, mely szerint a párt szembefordul minden kormánnyal, amelyet Millerand nevez ki.


A határozati javaslat megállapitja, hogy az elnök többizben vétett a hivatalával együttjáró pártatlanság ellen.


A radikális párt még ennél is sulyosabb határozatot fogadott el. Kimondotta ugyanis, hogy
Millerand túllépte alkotmányos jogkörét, miért is a kamara nem viseltetik iránta bizalommal. Millerand megmaradása az elnöki székben sérti az ország közvéleményét és folytonos konfliktusokhoz vezetne az uj kormány és a köztársaságelnöke között.


Ezek a határozatok előzték meg a kamara ma délutáni alakuló ülését melyet Pinard korelnök vezetett.
Poincaré bejelentette a kamarának a kormány lemondását és hogy az uj kormány megalakulásáig vezeti az ügyeket Az uj kamara elnökévé előreláthatóan Painlevét fogják megválasztani, aki Millerand lemondása esetén a köztársasági elnöki széknek is legvalószínűbb várományosa.


Herriot vállalja a kormányalakitást

Páris, junius 1. (Érkezett éjjel 3/4 2 órakor.)
A kamara a kormányválság miatt elnapolta üléseit. Herriot, hogy az alkotmányválság kiélesedését megelőzze, vállalta a kormányalakítást.


A szocialisták nem lépnek be az uj kormányba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A versaillei kastély, ahol talán az egész világra döntő hatású elnökválasztó nemzetgyűlés lezajlott A lemondott francia köztársasági elnök, Millerand, családjával Doumergue, az uj köztársasági elnök megválasztása után elhagyja a versaillesi palotát Frederc Francois-Marsal, akik Poincasé bukása után  két napig miniszterelnök volt Herriot, Franciaország új miniszterelnöke
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98