Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

Somogyitól Matteottiig

Politikai gyilkosság áldozata lett egy. olasz szocialista képviselő. Az olasz lapok tanusága szerint Matteotti nemvolt zseni, még kiváló szónok sem, aki magával ragadja a tömegeket; egyszerű munkásember volt, hat gyermek atyja. meggyőződéses, becsületes közkatona. A zsenialitása a karaktere - írja ma Nitti lapja -, holnapra azonban mát megnő a derék Matteotti, a mártirság dicső fénye övezi sápadt' homlokát, megkínzott kiontott vérével beszennyezett teste zászló. amelyet a jogos boszut lihegő proletáriátus százezrei követnek. Ez a politikai orgyilkosságok örök törvénye.

 

Azt az irányt, azt a pártot, azt a világnézetet, azt a rezsimet mérgezik meg, amelynek érdekében a gaztettre vetemedtek. Kőmives Kelemen tornya is összeomlott, mert vérrel keverték a maltert. Különös, maró illatú folyadék a vér bizonyos esetekben lemoshatatlan foltokat okoz, amiket sem a Tisza; sem a Tiber vize le nem áztat.

 

Bizonyos esetekben azonban, ha a bünt nyomon követi a bűnhődés, ha a tömegek látják, hogy a törvény keze kíméletlenül lesujt a gyilkosokra és azokat nem oltalmazza semmiféle politikai cimboraság, ugy megsiratjuk az áldozatot, emlékét megőrzik kegyelettel és megbékélt lélekkel térnek vissza mindennapi életük gondjaihoz.

 

Mussolini előtt tanulságos példák lebeghetnek: a gyilkosság áldozatát még föl nem födték és az igazság már utban van. Az egész olasz büntető apparátus mozgásban, nyomoznak, letartóztatnak, házkutatásokat tartanak és Mussolini legvadabb hivei sem kapnak menlevelet. Akire a gyanú árnyéka esik, tömlőcbe kerül. Mussolini érzi: hic Rodus, hic salta (most mutasd meg, mit tudsz). Ez tüneményes hatalmának ugrópontja.

 

Ha ártatlanul kiontott vér hull a fascizmus glóriájára, elhervad a dicsőség és ö a gyilkosok patrónusának világhírébe kerül. Torkonkapja tehát a gyilkosokat, ha a saját előszobájában ülnek is, nem Matteotti megbosszulására, de a saját élete, becsülete, rezsimje megmentésére. Ahogyan nálunk kellett volna elbánni Somogyi gyilkosaival és holttestének megcsonkitóival. Lám, Itália kormánya nem sikolt hisztérikusan törvényekért, amelyek utját állják, hogy a Matteottin elkövetett gaztett híre külföldre kerüljön. Érzik a szégyent, de a felelősséget is.

 

Minden becsületes és hazafias olasz, legyen fascista vagy szocialista, egyképen kivonja a tettesek kézrekerítését. A gyilkosoknak nincs pártja Rómában.

 

Nekünk még ma is pirul az arcunk, hogy minden balkáni himpellér szemünkbe vághatja: és Somogyi gyilkosai? Ez a kultúrátok, hires fölénytek, konszolidációtok? És hallgatni kell. Vajjon a nyomozás kettészakadt fonalát nem lehetne ujra összebogozni. Folytatni ott, ahol ma már hiába kutatjuk, tehát nem is kutatjuk mely indokból kényszerülten abbahagyták. Mérföldeket lépnénk előre!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Matteotti Somogyi Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nincs többé német jóvátétel! Nincs többé német jóvátétel!
Három hetes szakadatlan, sokszor felborulással fenyegető alkudozás...
Magyarország Róma és Marseille után Magyarország Róma és Marseille után
Gömbös miniszterelnök római látogatása óta itthon is, külföldön is...
A margitszigeti rendőrgyilkosság ügyében A margitszigeti rendőrgyilkosság ügyében
A margitszigeti rendőrgázolás ügyében vasárnap már nem azzal...
Ibykus darvai Ibykus darvai
Öt esztendő óta kisért itt Somogyi és Bacsó véres árnya. A...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A magyar pénzügyi kormány a Marshall, Field & Co. newyorki bankcéggel...
Keményfejű csavargó Keményfejű csavargó
Nagyváradon deczember 8-ikán reggel két csendőr és egy rendőr...
Blackburn Rovers ellenfelei a FTC és MTK Blackburn Rovers ellenfelei a FTC és MTK
A Blackburn Rovers mely jelenleg az angol liga élén áll és amelynek...
A hó, a hóbuckák A hó, a hóbuckák
Az összefújt hótömegek különböző vastagságnak s így minden egyes...
Dr. Szerelemhegyi Ervin visszavonul Dr. Szerelemhegyi Ervin visszavonul
Dr. Szerelemhegyi Ervin visszavonul a versenyzéstől. A MAC-nak sok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98