Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

Somogyitól Matteottiig

Politikai gyilkosság áldozata lett egy. olasz szocialista képviselő. Az olasz lapok tanusága szerint Matteotti nemvolt zseni, még kiváló szónok sem, aki magával ragadja a tömegeket; egyszerű munkásember volt, hat gyermek atyja. meggyőződéses, becsületes közkatona. A zsenialitása a karaktere - írja ma Nitti lapja -, holnapra azonban mát megnő a derék Matteotti, a mártirság dicső fénye övezi sápadt' homlokát, megkínzott kiontott vérével beszennyezett teste zászló. amelyet a jogos boszut lihegő proletáriátus százezrei követnek. Ez a politikai orgyilkosságok örök törvénye.

 

Azt az irányt, azt a pártot, azt a világnézetet, azt a rezsimet mérgezik meg, amelynek érdekében a gaztettre vetemedtek. Kőmives Kelemen tornya is összeomlott, mert vérrel keverték a maltert. Különös, maró illatú folyadék a vér bizonyos esetekben lemoshatatlan foltokat okoz, amiket sem a Tisza; sem a Tiber vize le nem áztat.

 

Bizonyos esetekben azonban, ha a bünt nyomon követi a bűnhődés, ha a tömegek látják, hogy a törvény keze kíméletlenül lesujt a gyilkosokra és azokat nem oltalmazza semmiféle politikai cimboraság, ugy megsiratjuk az áldozatot, emlékét megőrzik kegyelettel és megbékélt lélekkel térnek vissza mindennapi életük gondjaihoz.

 

Mussolini előtt tanulságos példák lebeghetnek: a gyilkosság áldozatát még föl nem födték és az igazság már utban van. Az egész olasz büntető apparátus mozgásban, nyomoznak, letartóztatnak, házkutatásokat tartanak és Mussolini legvadabb hivei sem kapnak menlevelet. Akire a gyanú árnyéka esik, tömlőcbe kerül. Mussolini érzi: hic Rodus, hic salta (most mutasd meg, mit tudsz). Ez tüneményes hatalmának ugrópontja.

 

Ha ártatlanul kiontott vér hull a fascizmus glóriájára, elhervad a dicsőség és ö a gyilkosok patrónusának világhírébe kerül. Torkonkapja tehát a gyilkosokat, ha a saját előszobájában ülnek is, nem Matteotti megbosszulására, de a saját élete, becsülete, rezsimje megmentésére. Ahogyan nálunk kellett volna elbánni Somogyi gyilkosaival és holttestének megcsonkitóival. Lám, Itália kormánya nem sikolt hisztérikusan törvényekért, amelyek utját állják, hogy a Matteottin elkövetett gaztett híre külföldre kerüljön. Érzik a szégyent, de a felelősséget is.

 

Minden becsületes és hazafias olasz, legyen fascista vagy szocialista, egyképen kivonja a tettesek kézrekerítését. A gyilkosoknak nincs pártja Rómában.

 

Nekünk még ma is pirul az arcunk, hogy minden balkáni himpellér szemünkbe vághatja: és Somogyi gyilkosai? Ez a kultúrátok, hires fölénytek, konszolidációtok? És hallgatni kell. Vajjon a nyomozás kettészakadt fonalát nem lehetne ujra összebogozni. Folytatni ott, ahol ma már hiába kutatjuk, tehát nem is kutatjuk mely indokból kényszerülten abbahagyták. Mérföldeket lépnénk előre!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Matteotti Somogyi Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban 14-20 fillérrel drágul a fekete a kávéházakban
Vasárnap reggel jelent meg a hivatalos lapban a rendelet, amely ismét...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A foglalkozás nélkül maradtak segélyezésre e hó 5-ikéig 51,486 korona...
Kosztolányi humora Kosztolányi humora
Mikszáth még anekdótázott, Karinthy már krokikat írt; a magyar humor...
A láthatatlan aeroplan A láthatatlan aeroplan
Az osztrák-magyar hadsereg egy magyar származásu tisztje Tauszig...
Osztrák csatornázási tervek Osztrák csatornázási tervek
Nagyon nevezetes a cseheket kiengesztelni hivatott csatornázási...
Bethlen csütörtökön utasitja vissza a főrendek és a vármegyék támadását Bethlen csütörtökön utasitja vissza a főrendek és a vármegyék...
Nagy föltünést keltett politikai körökben, hogy szombaton délelőtt a...
A távirat-levél A távirat-levél
A kereskedelmi miniszternek táviratlevelek feladásáról a belföldi...
Igy dolgozik a légvédelem Igy dolgozik a légvédelem
A Csatorna partján felállított légvédelmi figyelőőrsnek éppen...
Amerikai zsokék a magyar lóversenyen Amerikai zsokék a magyar lóversenyen
Mikor Londonban megjelent az első amerikai zsoké, a híres Tod Sloan,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98