Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Az örökké élő Jókai özvegyénél

Jókai szobájában állok. Ő ugyan sohasem lépte át a küszöbét, mert csak halála után költözött az Erzsébet-körutról az Akadémia-utcába az özvegy, de azért mégis Jókai szobája ez. Minden kép, butordarab, szobor, porcellán, apróság az övé volt egykor és a padlót az a hatalmas magyar-perzsaszőnyeg födi, melyet ötvenéves irói jubileuma alkalmával nyolcvan magyar nő szőtt a költőfejedelemnek hódolata jeléül. Amikor átadták a pompás ajándékot, Jókai mosolyogva mondta a küldöttség vezetőjének:
- Ezentul már életemben is a mennyországban leszek, mert angyalok által szőtt szőnyegen fogok járkálni!


Nem lehet elfogódottság nélkül állni ebben a muzeálisan értékes és szép szalonban. A zseni misztikuma, hogy még halála után is ilyen eleven erővel igézi meg az embereket.  Az ajtót takaró függöny mögül most belép Jókai özvegye, Özvegy Jókai Mórné, amint az ajtóra szegezett kis névjegy mondja. Az asszony, akit az el… férfi utolsó fellobbanásával megszeretett, akiben a poéta még egyszer fellobogni látta a nagy, titokzatos tüzet, melynek kifogyhatatlan szépségét annyi regényében irta meg.

 

Jókainé még mindig érdekes, vonzó jelenség. Hangja, mozdulata élénk, közvetlen, rokonszenves. Minden teátrális póz nélkül, izléssel viseli azt a nem könnyü feladatot, amely a nagy emberek özvegyeinek kijut, akiket a nyilvánosság ezer szemüvegen keresztül vizsgál, Jókainé tudott és tud immár husz esztendő óta teljes visszavonultságban élni és nem rajta mult, hogy most, a centenáris ünnepélyek idején szinte naponta érkeznek hozzá küldöttségek és meghivók azzal a kérelemmel, hogy jelenjen meg a rendezendő ünnepélyen és emelje megjelenésével az ünnep bensőségét.


A Szabad Luceum, a Dunántuli Közmüvelődési Egyesület, számos irodalmi társaság kérte fel már özv. Jókainét, hogy vegyen személyesen részt az emlékünnepségen.
- Még nem tudom, hogy mily mértékben tudok eleget tehetni ezeknek a megtisztelő meghivásoknak – mondja Jókainé, - de néhányon okvetlenül jelen leszek. Azonban arról szó sem lehet, hogy felolvasás, vagy szavalás formájában aktivan is közremüködjek…


Egy fényképre mutat, amely jelmezben ábrázolja:
- Jókai Apotheozisát szavaltam utoljára, melyet Petőfi halálának ötvenedik évfordulójára irt.


Az arckép mellett egy másik furcsa, régi teknikáju fotográfia vonja magára figyelmemet. Egy magastermetü nőt ábrázol, rajta selyemruha, amely térképalakra van szabva. A térkép Magyarországot ábrázolja és az országot egész hosszában selyembilincsek fogják össze. Ez az egyetlen eredeti fotográfia, amely Türr István tábornok feleségét azon a hires udvari jelmez-estélyen örökitette meg, melyet a Bach-korszak legvirágzóbb idejében rendezett egyszer Ferenc József a bécsi Buraben Türr Istvánné, aki származására nézve francia hercegnő volt, a magyarok iránti izzó szeretetétől vezéreltetve, ebben az óriási feltünést keltő kosztümben jelent meg. Ferenc József nyomban észrevette a sajátságos tüntetést és a hercegnőhöz lépve, igy szólt:
- Asszonyom, ez nem kosztüm, hanem politika!


Türr Istvánnénak természetesen nyomban el kellett hagynia a báltermet, de a botrányt többé nem lehetett elkerülni és sokat beszéltek erről akkoriban az elkeseredett magyarok.
Kérdezem Jókainét, hogy jövedelmeznek-e neki, az örökösnek még Jókai müvei?
- Egyáltalában nem, - szól a meglepő válasz – Jókait lázasan kereső a közönség, de az uj kiadás ezidőszerint még mindig csak terv és ki tudja, hogy a mai sulyos viszonyok között mikor valósul meg?


Most régi kedves emlékekre tér a beszélgetés. A költő rajongóiról mond el mulatságos apróságokat, akik már kora reggel ott csoportosultak az Erzsébet-köruti ház kapuja előtt és várták, hogy mikor lép ki rajta Jókai. Nagyon sok kéregető is volt közöttük, mert közismert volt, hogy Jókai senkit sem bocsájt el üres kézzel.


- Egyszer egy termetes férfi látogató jött fel a lakásba. Mindenáron az urammal akart beszélni: Jókai fogadta, megkérdezi, hogy mit akar. A nagy tagbaszakadt ember izzadni kezd, dadog, kéziratokat huz elő és végre is kinyögi:


- Méltóságos uram, én valami nagyot szeretnék csinálni!
- Ugy? És mondja kérem, mi a maga foglalkozása?
- Mészáros vagyok, kérem!
- Akkor barátom tudja mit tegyen? Üssön le egy ökröt! … Általában mindenkihez kedves és elmés volt. Jókai utolsó percéig megőrizte elméjének minden frissességét és fantáziájának élénkségét. Boldogság volt vele társalogni.


Valami fájó mosoly suhan át arcán és szinte magának mondja:
- Nizza… gyönyörü volt! Mennyi tervet forgatott magában és négy héttel később meghalt!
A szoba megtelik emlékekkel, köröskörül a bronz Jókai szobrok, a falakon a portrék mintha egy pillanatra eleven vérrel lennének fütve … Jókai él!

F.P.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A régi ház A régi ház
Tormay Cécile tehetségéről eléggé meggyőzött már két novellakönyve és...
A kormányozható rakéta, a gázrakéta A kormányozható rakéta, a gázrakéta
„Egy új bolygó született: a kormányozható rakéta” -...
A magyar egyletek Bécsben A magyar egyletek Bécsben
A „ Wiener Regatta Verein” március hó 21-én tartott...
Gandhi bizalmasa Gandhi bizalmasa
Ma este érdekes, exotikus vendége lesz a Külügyi Társaságnak: N. B....
Andre Gide naplója Andre Gide naplója
Mióta Gide nyiltan is bevallotta rokonszenvét és csodálatát az...
A magyar kézilabda bevonult a komoly sportok közé
10.000, azaz tízezer néző előtt játszották le az osztrák-magyar...
Thomas Mann új könyve Thomas Mann új könyve
A Varázshegy-gyel Thomas Mann eljutott fejlődésének egy olyan...
Temetkezési szokások Temetkezési szokások
A halál nagy és félelmetes misztériuma ősidőktől fogva megejtette az...
Babits Mihály - Költészet és valóság Babits Mihály - Költészet és valóság
Óh, mind akik sírtatok miattam, bocsássatok most meg! Én nagyon...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98