Dtum
Login with Facebookk
1926 | Április

Nagytakarítás

Frederick Lonsdale színjátéka a Vígszinházban

Ismét házasságtörési komédia, melyben adva van a férj, feleség és az udvarló, melyben a bűntény már majdnem megtörténik, de amelyben a szerző az utolsó pillanatban elhárítja a nézők fejéről a rettentő veszedelmet, a kecske tovább él békés házassági boldogtalanságban a káposztával, az udvarló pedig eltűnik a balfenéken. A boldog megnyugváshoz s az előadás-utáni édes álomhoz ezúttal a következő kis történeten keresztül jut el a néző:

Sones Richardnak nem tetszik, hogy a felesége úgynevezett léha férfiakkal és nőkkel barátkozik. Fél, hogy elrontják a feleségét s félti az asszonyt Steele Ernesttől, aki szép, fölényes, lelkiismeretlen és diadalmas nőcsábító, valami olyan "irodalmi" konvenció, amelyen a valóságban sokkal kevesebb van, mint Lonsdale és élvezői hiszik, amilyen ha van is, legtöbbször egészen másféle, mint ez a Steele, mindig egyéni, ritkán típus, sohasem stilizált színpadi figura, - de amilyenre, mint a nézőket ijesztő mumusra, a házassági komédiákban szükség van.

Sones Richard szemrehányást tesz a feleségének; az éles vita alatt megérzi, hogy az asszonynak nagyon is tetszik Steele s az ő boldogságát egészen közelről fenyegeti már a veszedelem. Meg akarja az asszonyt tartani, meg akarja a maga számára menteni, amíg nem késő. Egy trükköt eszel ki, mely bizony, sajnos, olcsó színpadi trükk: az aznap esti vacsorára, melyre feleségének barátai s barátnői hivatalosak, egy utcai nőt visz fel. Indokolás: a többiek amatőr prostituáltak, ez pedig hivatásos, lényegi különbség nincs köztük, méltóak tehát egymáshoz.

 

Persze a váratlan vendég miatt botrány kerekedik, a társaság szétrobban, - ez a nagytakarítás! - csak Steele marad, no meg az utcai nő. Az asszonyt vérig sérti férje cselekedete, elhatározza, hogy elválik tőle. Steele kijelenti a férj kérdésére, hogy válás esetén hajlandó a nőt feleségül venni. A férj nem bízik a nőcsábító ígéretének komolyságában, bár erre valami túlságosan alapos oka nincsen. (A férj "bedől" Steelnek, aki olyan közhelyekkel henceg, hogy: "addig nem nősülök, amíg más ember nősül" - ennek a komolytalan hencegésnek különben a szerző is bedől.)

Az udvarlót a férj kidobja, azután ő is távozik a lakásból. De visszajön - hajánál fogva a lépcsőházból visszarángatva - az utcai nő, hallatlanul bölcsen és becsületesen viselkedik, olyan okos, mint egy színpadi író; beszél az asszonnyal s holmi telefonálgatásokkal lehetségessé teszi, hogy feleség, férj és udvarló még egyszer találkozzanak a lakásban s valahogyan intézzék el ezt az ügyet, mert a színmű így nem végződhetik. Ki is derül aztán, aminek ki kell derülnie: az udvarló csakugyan léha, nem szereti igazán az asszonyt, illetve nem léha, mert csakugyan szereti, de vissza akarja adni a férjnek; a férj imádja a nejét, a nő pedig - hurrá! - a férjét szereti. Függöny.


No de mi lenne, ha az udvarló nem mondana le a nőről? Mi lenne, ha a nő csakugyan az udvarlót szeretné? És ha eddig oly rettentően sivár és unalmas volt a nőnek a házasélet, legalább is az eddigi férjével, most már érdekes és boldog lesz? - Boldogok a naiv nézők, hogy efféle kérdések nem merülhetnek fel agyukban, mert különben mégis csak meg kellene ezt a cselekményt toldaniok, a nyugodt alvás kedvéért, egy gramm brómmal.

A mai társadalom egyik alappillére a házasság s minden kor védte, ápolta, eszményítette a maga ideáljait, irodalmi alkotásaiban. igen ám, de a Nagytakarításban a védelem, eszményítés ápolás és eltakarás nem valami túlságosan sikerült. Félig-meddig sikerült csak és ennyire is csupán írói önkénykedések árán.

 

A szerző azáltal tette lehetetlenné a maga dolgát, hogy egy szép, erős, fölényes, kedves udvarlót eresztett Sonesék unalmas házasságának a nyakára, akiből csak úgy árad az erő, vakmerőség, sokszor kemény férfiasság; aki erotikus objektumnak sokkal különb, mint a férj, a férjnél sokkal csinosabb érdekesebb és imponálóbb férfi. Legföljebb az az egy hibája van - s csak ezért léha! - hogy házassági élettársnak nem elég alkalmas, mert kissé megbízhatatlan, azaz nem állhatatos, illetve mondjuk poligám.

Az udvarló figurája, amint mondtam, színpadi csinálmány, ijesztő mumus, félénk férjek rémálmaiból s asszonyok fantáziálásából való szeretve-gyűlölt elképzelés, de csak ha hozzászámítjuk a figurához azt, amit a szerző és mások hisznek róla s amit ő maga lódít; enélkül azonban egy húsból, vérből való pompás ember. Éppen ez a színmű főereje: a konvencionális és trükkös színpadi történet mellett is az alakjai igazán élnek s mégis csak van néhány feszültséggel teli kitűnő jelenetük.

Az előadás kiváló! Rendezés, összjáték, az egyes szereplők, - minden a legtökéletesebb. Gombaszögi Frida tökéletesen, magasrendűen asszonyi; Rajnai Gábor az udvarló szerepében bravúros; Lukács Pál, a férj, nemesen férfias.

 

Nagy Lajos

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A németországi kommunista zavargások tovább tartanak A németországi kommunista zavargások tovább tartanak
A közép-németországi kommunista zavargások még egyre tartanak. A...
Közélelmezési problémák Közélelmezési problémák
Az Országos Közélelmezési Hivatal már megkezdette müködését és első...
Az orvosi kaszinó női tagjai Az orvosi kaszinó női tagjai
Dr. Steinberger Sarolta orvosnő fölvételét kérte a budapesti orvosi...
Az uj tőzsdeadót a békebeli kulcs ötszörösében állapitják meg Az uj tőzsdeadót a békebeli kulcs ötszörösében állapitják meg
Bud pénzügyminiszter e hét végén a mezőgazdaság és az ipar körébe...
Európai törökország földarabolása Európai törökország földarabolása
A Balkán-félszigeten legutóbb történt váratlan események...
Mulay Jussef, a marokkói szultán két hétig dáridózott kiséretével Mulay Jussef, a marokkói szultán két hétig dáridózott...
Mulay Jussef őfelségét, a marokkói szultánt, Franciaország ugy...
A földmivelő nép érdekei a kormány programjában A földmivelő nép érdekei a kormány programjában
A magyar gazdatársadalom nagy érdeklődéssel várta Darányi Kálmán...
Az anya rémtette Az anya rémtette
Szörnyű öngyilkosság történt a fővárosban márczius 7-ikán délelőtt, a...
A bécsi ujévi körmérkőzések A bécsi ujévi körmérkőzések
A karácsonyra tervezett bécsi mérkőzések hatalmas közönség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98