Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

Rövidek

Japán ujabb hadosztályt küld Kínába és meg akarja szállni Shantungot
London, május 6.
A Reuther ügynökségnek jelentik Tokióból, hogy a tengerészeti és katonai vezérlő hatóságok tanácskozásán azt javasolták, parancsolja meg Japán a kínaiaknak, hogy a harcot Shantung tartományban szüntessék meg és hogy Japán szállja meg Shantung tartományát és vasutvonalait, amig a függő kérdéseket elrendezik. A tanácskozáson az volt a vélemény, hogy egy uj hadosztályt kell Kínába kiküldeni. Csinanfuból a japán főkonzul jelentést küldött a veszteségekről. E jelentés szerint 12 japán katona elesett, 13 megsebesült, 11 japán polgári személyt, közöttük több nőt megöltek és megcsonkítottak. Sokakat megsebesítettek és legalább ötven házat kifosztottak.


A jelentés nem szól arról, vajjon más országok alattvalóinak élet- és vagyonbiztonságát is kár érte-e. Az angol főkonzul sorsáról mit sem tudnak.


Fukuda japán tábornok Csinanfuból hivatalosan jelenti, hogy az ellenségeskedések megkezdése elő volt készítve. A japánok sulyos veszteségei annak a körülménynek tulajdonítandók, hogy a védőműveket Csang-Kai-Sek kijelentése után, amely szerint az idegenek biztonságát meg fogják óvni, idő előtt eltávolították. A jelentés továbbá közli, hogy a japán csapatokat egyszerre támadták meg előlről és hátban, ami megnehezítette a polgári személyeknek a biztonsági területről való elszállítását. Két ízben történt megállapodás a harc megszüntetésére, ezt azonban fegyelmezetlen hordák megszegték. Csingtauból jelentik, hogy Inkura japán tábornok erősítésekkel Csinanfuba érkezett.

Kétszázezer román paraszt Gyulafehérvárról vasárnap Bukarest ellen indult
A gyulafehérvári monstregyülésen fölesküdtek, hogy minden eszközzel szembeszállnak Bratianu diktaturájával.


Belgrádi hirek szerint Bukarestben és Gyulafehérvárott véres összeütközések voltak, a tömeg és a csendőrség között és a katonaság egy része átpártolt a parasztokhoz.

A román kormány lépéseket szándékozik tenni a magyar reviziós propaganda ellen

Bukarest, május 6.
Beavatott forrásból arról értesülök, hogy a román kormány az utóbbi napokban ismételten tanácskozott az egyre szélesedő magyar reviziós mozgalomról, amelynek éltetőerejét a kormány Rothermere lord ismert akciójában látja. A kiszivárgott hirek szerint a kisantant együttes demarsot szándékszik a magyar kormánynak ez ügyben átnyujtani.

Erdélyben ostromállapotot hirdettek és – a határon elveszik a magyar utasok pénzét

Békéscsaba, május 6.
A Gyulafehérvár felől jövő gyorsvonat rendes időben érkezett Békéscsabára. A gyorsvonat egyes utasait, akik a románoknak gyanusak voltak, a határállomáson teljesen levetkőztették, megmotozták és minden pénzüket elvették.
Az utasok elbeszélése szerint Gyulafehérvárott oly nagy tömegben vonultak föl a gépkocsik, hogy lehetetlenné tették a közlekedést. Egész Gyulafehérvár környéke tele van katonasággal, csendőrökkel és detektívekkel.


Erdély területére kihirdették az ostromállapotot, amit falragaszokon közöltek a lakossággal és azt magyar nyelven is kidoboltatták.


Kiutasították Gyulafehérvárról és Erdélyből a magyar ujságírókat, a kereskedelmi utazókat és az olyan idegeneket is akiknek tartózkodási engedélye hetek vagy hónapok mulva jár le.
A tisztviselők tartanak a kormány bukásától és féltik állasukat.

 

A vasárnapi német választásokon meglepően előretörtek a baloldali pártok
Éjfélig a szociáldemokraták a leadott szavazatok több mint egyharmadát kapták. – A beteg Stresemann pártja is megerősödött, viszont a német nacionalisták és a fajvédők érzékeny mandátumveszteséget szenvedtek. A kommunisták tért nyertek


Marx kormánya megbukott, baloldali koaliciós kormányzat alakul, amely a köztársasági és a demokratikus politika megszilárdítását jelenti.

Olaszország és Jugoszlávia követel Belgrádban és Rómában kölcsönösen demarsot nyujtottak át
a véres olaszellenes és jugoszlávellenes tüntetések miatt
Spalatóban letépték Mussolini képét, több olasz városban a jugoszláv zászlót gyalázták meg és Sándor király arcképét tépték össze.


A jugoszláv zavargások a nettunói szerződés ratifikálásának hirére törtek ki. – Spalatóban a csendőrség a tüntetők ellen, akik az olasz konzulátust megtámadták, fegyvert használt, összeütközésre került a sor, amelynek folyamán számos sebesülés történt.

A frankpör elítéltjei közül azok, akik nem töltötték ki teljesen büntetésüket, már valamennyien kegyelmet kaptak, az egyetlen dr. Mankovich Béla kivételével

Mankovich Bélát annak idején a kuria is hosszabb szabadságvesztésbüntetésre ítélte és az ítélet megokolásában a többi vádlottaktól eltérően megállapította, hogy dr. Mankovich Béla nem a legtisztább önzetlenség által vezérelve követte el a terhére rótt büncselekményt, hanem anyagi motivumok is vezették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csang-Kai-Sek Gyulafehérvár Bukaresti részlet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98