Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

Apróságok

A Budapesten székelő diplomáciai karban érdekes változás készül. Visszahívják a spanyol követet, Aeilu urat, aki két éve képviseli nálunk romantikus hazáját és élénk részt vett a magyar főváros társadalmi életében. A váratlan visszahívás nem politikai okokból történik; nincs összefüggésben a forradalomról és az elegáns Alfonso elűzetésével. Aeilu úr egy halálos végű pesti szerelmi affér hőse, amelynek szívfájdítóan tragikus részleteit ugyan elhallgatták a lapok, de ugy látszik, Madridba mégis eljutott a híre…

A römit, a pesti és vidéki polgár (és polgárnő) oly népszerű kártyajátékát, amely legyőzte az alsóst, a tartlit a ferblit és a ramalit, végveszedelem fenyegeti. Uj angol társasjáték tör előre: a röki (Ruck-Away), Könnyebb, mulatságosabb, hazárdabb, femininebb a röminél és boszorkányosan rövid idő alatt tért hódit ugy a klubokban, mint a kávéházakban. Már-már ott tartunk, hogy nem elegáns nem tudni – rökizni…

Az idei Miss Hungáriát, Tasnádi Fekete Mária kisasszonyt, e héten jegyzi el Berlinben Székely János fiatal filmszenáriumiró, a „Magyar Rapszódia” szerzője.

Az általános gazdasági világdepresszió sehol nem érvényesült olyan szemléltető módon, mint Nemes Marcel műkincseinek minap lezajlott müncheni árverésén. Világhírű Tizianok, Tintorettok, Van Goghok, Renoirok, Böcklinek és Kaulbachok hihetetlenül potom áron keltek el. Az árverés első napjaiban, még a Hoover-üzenet előtt a katalogizált műremekek az igen szerényen megszabott kikiáltási árat sem érték el. A legérdekesebb pedig az, hogy az árverés utolsó két napján, amikor megjött az amerikai üzenet, egyszerre megváltozott a hangulat, az árak rohamosan szöktek fölfelé és a két napon nagyobb összeget árvereztek össze, mint az előbbi két hét alatt összesen.

Radisich Elemér ujságirótársunk, a Külügyi Társaság főtitkára, Genfben a Népszövetségnél vállalt állást. A nemzetközi információs irodában jutott szép pozícióhoz. Családjával együtt már Genfbe költözött. – Szász Zsombornét, az ismert erdélyi irónőt, több külföldi ujság magyar tudósítóját kinevezték a Népszövetség Ligájához magyar titkárnak.

Festetich György grófnak, aki egész életében betegeskedett és hónapokig feküdt a János- Szanatóriumban, annyira helyreállott az egészsége, hogy a napokban hosszabb külföldi utra indul. – Földközi-tengeri hajóutra indul ma délben. Harsányi Zsolt a fiával, aki a debreceni kollégium legelső diákjaként színjelesen maturált.

Miskolcra hazaérkezett egy montevideói pincér, egyébként volt állami tisztviselő, aki elmondta, hogy Szemző Gyula volt bácskai főispánnak a fia, fj. Szemző Gyula, Montevideóban egyik éjszakai mulató portása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Návay a klerikalizmus ellen Návay a klerikalizmus ellen
Csanádmegye törvényhatósága e hó 4-én tárgyalta Debreczen átiratát a...
Érdekes sorsjáték Érdekes sorsjáték
A „Heraldo de Madrid” nemsokára nyilvános gyüjtést fog...
Döntött sorsáról a Memel-vidék Döntött sorsáról a Memel-vidék
Memel és vidéke rendkívül feszült hangulatban, de tökéletes rendben...
A rossz termés ellen is köthet biztosítást a gazda – Amerikában A rossz termés ellen is köthet biztosítást a gazda –...
Sokszor felvetődött Magyarországon a kérdés, vajjon köthetnének-e a...
Az ifjusági tornaverseny rendezéséhez Az ifjusági tornaverseny rendezéséhez
A tornaverseny sikere még a legkitünőbb műsor mellett is mindig attól...
A szerves kémia születésének századik évfordulójára A szerves kémia születésének századik évfordulójára
Ha a sok csodálatos, ezer fényben csillogó, szikrázó tűzijátékra,...
Felülvizsgálják a „kis” Aladárokat is Felülvizsgálják a „kis” Aladárokat is
Közlésünk nyomán ismeretes, hogy a nyár elején minden nyilvános...
Ha nem jön segitség, mindnyájan elpusztulunk! Ha nem jön segitség, mindnyájan elpusztulunk!
A Füszerkereskedők Egyesülete vasárnap délután országos nagygyülést...
Egy közveszélyes őrült megszökött a Schwartzer-szanatóriumból és meztelenül szaladgált Buda utcáin Egy közveszélyes őrült megszökött a Schwartzer-szanatóriumból és...
A Kékgolyó-utcában levő Schwartzer-szanatóriumban már hosszu idők óta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98