Dtum
Login with Facebookk
1933 | Március

MacDonald és Mussolini római találkozója, és Baldwin visszahívása Londonba

Róma, március 19.
MacDonald angol miniszterelnök és Sir John Simon külügyminiszter római tartózkodása hétfőn véget ér.


Jól informált helyről a következő értesüléseket kaptuk:
MacDonald és Mussolini tanácskozásai során vasárnap kialakultak a várható eredmény körvonalai. Mussolini kész tervezetet terjesztett MacDonaldék elé, amelyről római diplomáciai körökben úgy tudják, hogy azzal általánosságban az angol kormány is egyetért. A döntő tanácskozás vasárnap délután fél 3-tól 4 óráig tartott a római angol nagykövetségen. Az olaszok által javasolt egyezmény, amely 8-9 pontból áll, a következőket mondja: Anglia, Olaszország, Franciaország és Németország a fennálló nemzetközi szerződésekre kívánja alapítani Európa politikai jövőjét. E célból megújítja a Kellog paktumot és a locarnói egyezményt.


Egyhangúan megállapítják, hogy az új egyezményből Angliára nem hárul olyan teher, amely szaporítaná a Németország nyugati határainak garantálását célzó angol kötelezettségeket.


A négy hatalom ezenkívül ötéves fegyverszünetben állapodik meg a politikai és fegyverkezési kérdésekben.


Külön szakasz szól arról, hogy a békeszerződések reviziójára csupán a Népszövetségen keresztül kerülhet a sor.


Ezt a szakaszt Franciaországra való tekintettel fogalmazták meg így, a lényeg azonban – római politikai körök megítélése szerint – nem a revízió végrehajtásának, illetve útjának megszabásában rejlik, hanem abban a tényben, hogy ez az első politikai egyezmény, amely ha közvetve is, de konkrétan elismeri a békeszerződések megváltoztatásának időszerűségét.

MacDonaldot Baldwin sürgősen visszahívta Londonba
London, március 19.
Baldwin helyettes miniszterelnök a kormány nevében táviratot intézett MacDonaldhoz és Sir John Simonhoz, amelyben felszólítja őket, hogy mielőbb térjenek vissza Londonba. Nagy nyugtalanságot okoz angol politikai körökben Nagybritannia és a szovjet mind feszültebbé váló diplomáciai konfliktusa, amelyet az angol mérnökök moszkvai letartóztatása idézett elő. A parlamenti pártok azt kívánják, hogy amikor Angliának dönteni kell oroszországi politikájáról, a miniszterelnök Londonban legyen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
MacDonald és Mussolini a lap szerint Európa sorsáról döntött Rómában A tárgyalások befejezése után MacDonald rádióbeszédet mondott. A háttérben Mussolini, Suvch olasz külügyminiszter és Sir Simon áll Baldwin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98