Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

Rövidek

Moszkvába érkezett a magyar delegáció
Moszkva, május 27.
Szovjetoroszországba kiküldött magyar kereskedelmi küldöttség ideérkezett. A szovjet nehézipar lapja, az Industrializáció vezetőhelyen méltatja a magyar küldöttség útjának jelentőségét s ezzel kapcsolatban rámutat arra, hogy a Magyarország és Szovjetoroszország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele bevezetője lesz annak, hogy a többi dunai állam, továbbá a balkáni államok is felveszik majd a diplomáciai kapcsolatokat Szovjetoroszországgal.

Bombarobbanás zavarta meg az olasz hősi halottak emlékére rendezett ünnepélyt egy párizsi temetőben
Párizs, május 27.
Borletti olasz szenátor arról szólott, hogy ez az ünnep jelképe annak, hogy Franciaország és Olaszország ma is megértik és szeretik egymást. A francia kormány nevében Rivolet miniszter mondott beszédet.

 

Alig szólt néhány mondatot, hatalmas dörrenés rázkódtatta meg a levegőt, az egyik sírkő tövében háborús gránátokból alakított pokolgépet rejtettek el, amely felrobbant. A szerterepülő gránátszilánkok és kődarabok súlyosan megsebesítettek két sírásót és megsebesült a nézőközönség tíz tagja is.

Franciaország nem tér le a demokrácia és a közszabadság útjáról! – mondja Lebrun elnök

Párizs, május 21.
A francia tornászszövetség dijoni ünnepélyén részt vett Lebrun köztársasági elnök is, aki a díjbeszéden hosszabb beszédet mondott és abban politikai nyilatkozatot tett:
- Franciaországnak feltétlenül szüksége van a békére - mondotta –, ezért továbbra is a békéért és haladásért dolgozunk, nem tévesztve szem elől az ország biztonságát.


Amikor egyes népek merész módszerekkel kísérlik meg, hogy az alapjaiban megrendült társadalom egyensúlyát helyreállítsák, Franciaország nem maradhat szenvtelen nézője az eseményeknek. Franciaország is hozzá fog látni bizonyos reformok megvalósításához, de semmi körülmények között sem tér le a demokrácia és a közszabadságok útjáról!


A román parasztpárt diktatúrát tanácsol a királynak, de Tatarescu azt mondja, hogy kormányon marad

Bukarestből jelentik: Vasárnap a lappangó kormányválság kulisszái mögül kiszivárgó hírek arról szólnak, hogy az Averescu-féle diktatúra terve háttérbe szorul. Az agg tábornagy vállalkozását a legtekintélyesebb politikusok helytelenítik, Angelescu pénzügyminiszter máris visszautasította a neki felajánlott pénzügyi tárcát, sőt Averescu Jorgától és Vajda volt miniszterelnöktől is kosarat kapott.

 

Tatarescu miniszterelnök vasárnapi kihallgatása után a királyi palotából távozva, jókedvűen közölte az ujságírókkal, hogy nem lesz kormányváltozás. A diktatúra eszméit a nemzeti parasztpárt részéről vetették fel, amelynek két lapja vasárnapi vezércikkében is arra figyelmezteti Károly királyt, hogy a diktatúra az egyedüli orvosság a válság leküzdésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyar traktorok Oroszországnak. Ez a gesztus talán a diplomágiai kapcsolatok felvételének a bevezetője  Lebrun Tatarescu II. Károly, egykori román király
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98