Dtum
Login with Facebookk
1934 | Szeptember

Muzsikáltam királynak, cigánynak, szegénynek, gazdagnak

,,Muzsikáltam királynak, cigánynak, szegénynek, gazdagnak..”- mondja a 100 kilós Magyari Imre, aki ma ünnepli 40-ik születésnapját és 25 éves prímási jubileumát

Ma ünnepli huszonöt éves prímási jubileumát Magyar Imre, a világot járt és világhírű cigányprímás, debreceni öreg Magyari Imre fia..Negyven esztendő nem nagy idő. Különösen akkor, ha muzsika kíséri végig az ember életét. Magyari Imre feje ennek ellenére színezüst.

A csontkeretes pápaszem mögött azonban mosolyognak a szemei. Egész Pesten ismerik százkilós, huszárpufis alakját és szereti a toka alá nőtt síró-rívó, kacagó, híres hegedűjét..

-  Ötéves koromban már muzsikáltam..-mondja Magyari Imre – a nagyapám tanított reá. Kilencéves koromban a Dankó-szobor javára országos cigány versenyt rendeztek, amelynek én nyertem meg az aranyérmet. Aztán a debreceni kollégiumba kerültem, ahol zenekart alakítottam és első gimnazista koromban a Debrecenbe lelátogató Pósa Lajos fülébe én húztam a magyar nótákat.
Tizennyolcéves koromban csukódott be mögöttem a kollégium kapuja s úgyszólván még abban az órában Radics Bélához kerültem segédprímásnak...

Végig simít a homlokán:
-  Azóta láttam sok mosolygós arcot elpityeredni, sok borús tekintett feltárulni a hegedűm szava mellett, muzsikáltam királynak,- cigánynak, szegénynek, gazdagnak, akárcsak a bohócnak, mindig másokat kell mulattatni... A szívemhez nőtt nóták között prím helyet foglal ez a dal, hogy Vásárhelyi sétatéren Béla cigány muzsikál. Nem utolsósorban azért, mert tizennyolcban Károly király ő felségének húztam el a debreceni udvari ebéden. Ez a nóta meg egy K. betűs, magyar koronás, briliáns nyakkendőtű emlékei ennek a szép napnak.
-  Játszottam Londonban egy revüben. A bandámmal bemutatkoztam az angol királyi udvarnál.
Hallgatta nótámat lord Derby, Lord Rothermere. Dicsértek, tapsoltak. Bőkezűek voltak. Engem azonban haza húzott a szívem. Ideköt a múlt, a debreceni 7-es huszárok, Tisza Kálmán, -aki egyébként keresztapám volt- a Tisza István geszti finom úri cigányos estéi. Emlékek. Szépek: Fájók.
Ezért nem megyek én soha többet külföldre, akárhogy is csábítanak. Nincs más tervem, mint hogy neveljem a fiamat, akiből nagy muzsikust akarok csinálni és addig is muzsikálni, muzsikálni míg csak el nem énekelhetem Kálmán Imre Cigányprímásával, hogy:
Régi nóta, régi tánc
Régi kedvem merre jársz,
Régi jányok, régi vér
Hej cigány, hej cigány, már itt a tél.....
.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98