Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1935 | Április

Képzőművészeti szemle

Vaszary János kiállítása

Mai festészetünk kiemelkedő egyéniségei között Vaszary János az, akinek pályája a legtöbb stiláris átalakulást mutatja. Valahányszor egy-egy gyűjteményes kiállítással a nyílvánosság elé lép, új formavilággal lepi meg a közönséget. Nyugtalan, szangvinikus temperamentuma nem tűr megállást, gyorsan elúnja a kifejezésnek azt a módját, melyet egy ideig megfelelőnek talál és rendszerint írásban is hirdetett. Együtt akar rohanni az élet külsőségeinek gyors változásaival. Művészeink között a legidegesebb alkotó, aki külföldi hatásokra is gyorsan reagál.

Az Ernst-múzeumban látott képei közül a legújabbak egysíkú színhangsúlyokat adnak egymás mellé vetett, legtöbbnyire harsogó és világos színekből, melyek között az ábrázolt tárgyak testisége, térbelisége teljesen feloldódik. Rikoltó, világos színek pompáján nyugszik képalakítása, mely nem részletez, hanem néhány színfoltból, vagy színes vonalból komponálja a képet. Lázas nyugtalansággal vájkál az élet és világ színtarka jelenségeiben, de színeinek és vonalainak rakétaszerű szétrobbanását gyakran nem könnyű képpé összefogni.

Látszólagos egyszerűsége mögött sok technikai raffináltság rejlik, melynek külsőségei meghökkentik ugyan a nézőt és harsogó hangsúlyaikkal erősen foglalkoztatják érzékeit, de nem mindig győzik meg arról, hogy a kialakított kép mély művészi élményből fakadt.


Hekler Antal magyar művészettörténete


Kétszázharminc oldalon megírni az egész magyar művészet történetét, nehéz feladat, amely szinte leküzdhetetlen nehézségek elé állította Hekler Antalt, a budapesti egyetem tudós professzorát.

Az ilyen kísérlet csak vázlatos képet adhat, mert a szellemtörténeti jellemzés az adatok sokaságával küzd benne.

Jól tudjuk, hogy a XIX. század előtti művészetünk túlnyomó részében inkább magyarországi művészet volt, mint magyar, mert gyakorlói túlnyomó részben idegenek voltak. Ezért egészen különös az, hogy Hekler a XIX. század művészetének összesen harminchárom oldalt juttatott, míg a régebbinek e terjedelemnek több mint hatszorosát. Így aztán Rippl-Rónai jellemzését három-négy sorban intézi el, míg az érdemén felül túlbecsült osztrák Maulbertschnek harmincnyolc sort szentel.

Könyvének legértékesebb része a barokk művészettel foglalkozik. Hatvannyolc oldalon foglalja össze az osztrák művészetnek ama kisugárzását, amelynek tudományos feldolgozása első sorban is az ő érdeme. Itt elemében van, pazarúl osztogatja dícsérő szavait: de a Trogerekre pazarolt magasztalás után milyen szegényes és bántó Paál László e jellemzése: "aki a barbizoniakhoz csatlakozott s az erdők titokzatos csöndjének lett melegszívű festője". Pont ennyi és semmi több!

Hekler művét nem volna tanácsos idegen nyelvre fordítani. Belőle az idegen olvasó a magyar művészi teremtő léleknek nagyon szegényes képét nyerné!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapesti miniatürök Budapesti miniatürök
Annál nemesebb egy város, minél kegyetlenebbül alapították. Volt,...
Egy új Ady-plagizátor Egy új Ady-plagizátor
Tizennégy szonett és kétszerannyi strófás költemény. A szonetteken...
Az FTC junior mezei futóversenye Az FTC junior mezei futóversenye
Az FTC vasárnap délelőtt szeniorok részére rendezett mezei futó...
Elfogták az ál- olaszt, aki eltüntette gróf Széchenyi Bálintné 63.000 pengőjét Elfogták az ál- olaszt, aki eltüntette gróf Széchenyi Bálintné 63.000...
Két esztendővel ezelőtt pattant ki az a nagyszabásu valutaügy,...
A Tátra-Club nemzetközi szánkázóversenye A Tátra-Club nemzetközi szánkázóversenye
A Tátra-Club február 25-én és 26-án Tátralomnicon nemzetközi...
Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről
A Hétfői Hírlap munkatársa felkereste gazdasági ügyeink egyik...
Churchill a politikai egység létrehozásáról tárgyal Churchill a politikai egység létrehozásáról tárgyal
Londonból érkező semleges diplomaták arról számolnak be, hogy ...
Az alkoholismus és a leküzdésére való eszközök Az alkoholismus és a leküzdésére való eszközök
Az alkoholizmusról Garnier óta a külföldön sokat írtak, nálunk...
Genfben feszült a helyzet, Olaszország  Népszövetségből való kilépésével számolnak Genfben feszült a helyzet, Olaszország Népszövetségből való...
Semleges körükben azzal számolnak, hogy az ötösbizottság javaslata...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98