Dtum
Login with Facebookk
1936 | Március

Francia válasz a Rajna-vidék megszállására

Párizs, március 8.
Amint várható volt, a francia közvélemény a párizsi sajtóval az élén, a lehető legélesebben reagált Németország szombaton közzétett és nyomban végrehajtott elhatározására, amelyen a locarnói szerződést nemcsak felmondotta, de ugyanakkor a szerződés szignatárius hatalmait befejezett tények elé állítva, német csapatokat rendelt a Rajnavidéknek eddig katonamentes övezetébe.


Felháborodás és aggodalom között hánykódik a francia közvélemény, mialatt a francia kormány az angol kabinettel egyetértőleg előkészíti azokat a formális lépéseket, amelyeket maga a locarnoi egyezmény ír elő, ennek a paktumnak bármelyik aláíró hatalom részéről történt megsértése esetére.  A mai nap legfontosabb eseménye Sarraut miniszterelnök rádiószózata volt.

 

Sarraut miniszterelnök drámai rádiókiáltványa
A vasárnap legérdekesebb eseménye Sarraut miniszterelnöknek este fél nyolckor adott rádió beszéde volt. A miniszterelnök nagyon éles szavakban ítélte meg a Németország különféle diplomáciai lépéseit, amelyeket egyoldalúaknak minősített, amelyet a saját vállalt kötelezettségeinek felrúgásával szakított meg, azután a miniszterelnök gyorsan végigfutott a rajnai megszállások történetén, hangsúlyozva, hogy maga Franciaország látta be, hogy nem lehet a Rajna-vidék német lakosságát arra kényszeríteni, hogy idegen katonaságot tűrjön a nyakán, viszont Franciaország számára fontos volt, hogy határai védve legyenek és ne ismétlődjék meg még egyszer Észak-Franciaországnak német csapatokkal való elözönlése.


Sarraut hangoztatta, hogy Locarno német ötlet volt, tehát felmondása annál súlyosabb fényt vet a mai Németországra.


Arra a következtetésre jut, hogy Hitler fel akarja használni a Franciaországban most elindult belpolitikai időszakaszt, arra számít hogy a választási küzdelemben amúgy is egymás ellen harcolnak majd a pártok és ezáltal sokkal kevesebb energiát mutat a francia nép a sérelmére elkövetett lépésekkel szemben.


A miniszterelnök szelíd, csendes hangján beszélt, majd felkiáltott: Ime, a brüszk német cselekedet magyarázata!

 

Aztán szinte kiabálva mondta:
Nem fogjuk tűrni, hogy Strassbourgot mégegyszer fenyegessék a német ágyúk egyetlen francia sem akad, aki meg tudná bocsátani a mostani német erőszakot és vegye tudomásul a világ, hogy a francia nép egységesen és készen áll az események előtt, és bízik a Népszövetségben, amely megfelelő megoldást fog hozni erre a súlyos, minden népet egyformán érintő problémára.

Vasárnap délelőtt a francia kormány tagjai Lebrun köztársasági elnök elnökletével államtanácsot tartottak. Flandin külügyminiszter közölte a nemzetközi helyzetről kapott legújabb értesüléseit, majd az államtanács megvizsgálta a német kormány emlékiratát, amelyet elfogadhatatlannak talált.


Az államtanácsa jóváhagyólag tudomásul vette a kormánynak azt az elhatározását, hogy a locarnói szerződésnek nem megfelelően a kérdést haladéktalanul a népszövetségi tanács elé terjeszti és megbeszéléseket kezd a locarnói szerződés aláíró hatalmaival. A megbeszéléseket hétfőn kezdik meg Párizsban, Maurin tábornok hadügyminiszter beszámolt a német események után azonnal életbeléptetett biztonsági intézkedésekről és a kormány által elrendelt csapatmozdulatokról.


Az államtanács a tengerészeti és légügyi miniszter felhatalmazta, hogy a szükséges kiegészítő intézkedéseket előkészítsék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A német birodalmi gyűlésen Hitler bejelenti a Rajna-vidék megszállását Német csapatok bevonulása  Kölnbe Német ágyúk a Rajnavidéken Albert Sarraut
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Előadás közben lezuhant egy trapézművész az újpesti cirkuszban Előadás közben lezuhant egy trapézművész az újpesti cirkuszban
Vasárnap este Ujpesten, a Szent László téren felállított...
A frissen fejt tehéntej baktériumölő tulajdonsága A frissen fejt tehéntej baktériumölő tulajdonsága
Meier Walter 1 pontos kisérletekkel kimutatta, hogy a frissen fejt...
A szociáldemokrata képviselők beszámolói A szociáldemokrata képviselők beszámolói
Vasárnap a szociáldemokrata képviselők beszámolókat tartottak,...
Az ezeréves magyar gondolatról és az európaiságról beszélt Rákóczy Imre Az ezeréves magyar gondolatról és az európaiságról beszélt Rákóczy...
A „Pátria Irók és Hílapírók Klubja” vasárnap este...
Az árvák pénze Az árvák pénze
Szegszárdon Vargha Lajos árvaszéki ülnök nagyobb sikkasztások...
Ujfajta tüzoltó-szerszám Ujfajta tüzoltó-szerszám
Nagy külföldi városokban már évek óta használnak a tüzoltók olyan...
Döntő politikai fordulat a Ház szerdai ülésén Döntő politikai fordulat a Ház szerdai ülésén
Négy és félhónapi szünet után szerdán összeül a képviselőház. Az első...
A dalai láma menekülése A dalai láma menekülése
A Buddha-hitüek főpapja, Kelet-Ázsia pápája, a dalai láma, a ki az...
Miért sírnak sokat a csecsemők? 2. Miért sírnak sokat a csecsemők? 2.
Az is nagyon rossz szokása az anyáknak, hogyha csecsemőjük sír,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98