Dtum
Login with Facebookk
1937 | Július

Japán kész fegyverrel rákényszeríteni köveléseit a nankingi kormányra

London, július 18.
A Távol-Keletről érkezett vasárnapi jelentések változatlanul rendkívül súlyosnak mutatják a japán-kínai viszályt, amelyben nem hozott enyhülést az Egyesült Államok külügyminiszterének határozott állásfoglalása sem. Tokió lázasan készül a háborúra és a vasárnapi minisztertanács elhatározta, hogy még gyorsabb ütemben folytatja azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek a fegyverek erejével akarják a nankingi kormányra kényszeríteni Japán követeléseit.


A japán hadügyminiszter kijelentette, hogy kormánya hajlandó ugyan folytatni erőfeszítéseit a békés megoldás érdekében, de nem nézheti a kínai csapatmozdulatokat, amelyek, mint mondotta, gyengítik a japán hadsereg erejét. Ezekután – így végződik a nyilatkozat – Japán kénytelen olyan nyomást gyakorolni a nankingi kormányra, hogy Kína kényszerülve legyen teljesíteni a tokiói követeléseket.


A minisztertanács elhatározta azt is, hogy tízmillió yent irányoz elő egyelőre az észak kínai háború költségeire és a képviselőháztól további tizenötmillió hitel megszavazását kéri.


A háborúra való készülődéssel egyidejűleg tovább folynak a japán-kínai diplomáciai tárgyalások is. Vasárnap Hidaka nagykövetségi tanácsos megjelent Vangesingvejnél, a nankingi kormány külügyminiszterénél, akit felszólított, hogy kormánya tartózkodjék minden japánellenes akciótól, különösen csapatok küldésétől. Vangcsingvej külügyminiszter kijelentette, hogy a japán demarsra holnap válaszol.

Pekingi jelentések szerint Japán csak vonakodva bocsátkozik a kínai kalandba

Peking, július 18.
Pekingtől északra japán csapatok és felfegyverzett polgári személyek jelentek meg. Attól tartanak, hogy a japánok be akarják keríteni Nanjuant, ahol a 29. hadtest főhadiszállása van. Tungkenban, Keleti-Hopej fővárosában jelentős japán haderőket, sok repülőgépet és hadianyagot vontak össze. Fengtaj körül a japán csapatok lövészárokrendszert és erődítéseket építenek.


Pekingben nyugalom van. A külföldi megfigyelők azt hiszik, hogy a japánok csak vonakodva bocsátkoznak valamilyen kalandba Kínában, de feltétlenül ragaszkodnak legalább is Tieniein, Peking, Fengtaj és környékük korlátlan ellenőrzéséhez.

 

Japán körökben megjegyzik, hogy a 29. hadtest csapatai, amelyek a japán ellenes mozgalom vezetői voltak, lassankint megkezdték Peking kiürítését és Paeting felé vonulnak. Mozdulataikat a japánok repülőgépeikről figyelik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Konoe herceg (x) vetette új japán kormány. Az előző miniszterelnök Hirota (xx) volt, az új kormány külügyminisztere Katsuki tábornok, a Kínában állomásozó japán csapatok főparancsnoka Japán katonák gyakorolják a rohamozást Nanking
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Báró Bánffy Dezső a helyzetről Báró Bánffy Dezső a helyzetről
Báró Bánffy Dezsőről az a hir terjedt el, hogy vissza akar vonulni a...
Wolleman István volt sorhajóhadnagy, a Citroen-gyár budapesti Igazgatója Buenos- Ayresba szökött Wolleman István volt sorhajóhadnagy, a Citroen-gyár budapesti...
Meglepő hírek terjedtek el vasárnap a fővárosban a budapesti...
Szabolcska Mihály: A Tiszánál Szabolcska Mihály: A Tiszánál
Szabolcska Mihály A Tiszánál Szegény Tiszám, beh rég nem...
Fischer Tibor, a nehézsulyu birkózás egykori világbajnoka percekig kérlelt egy krakélert a villamoson, hogy ne sértegesse Fischer Tibor, a nehézsulyu birkózás egykori világbajnoka percekig...
Fischer Tibor budapesti épitési vállalkozó, aki tiz esztendő óta...
A délsarki expeditio automobil-szánkója A délsarki expeditio automobil-szánkója
Az automobilok jelentőségét mi sem bizonyitja jobban, mint hogy...
A görög király Párisban A görög király Párisban
Mikor Vilmos császár a napokban marsall-bottal ajándékozta meg...
A repülő omnibusz A repülő omnibusz
Valamiképpen tréfára ne értsék olvasóink, mert a huszonegyedik...
Ludendorff: addig üssük a vasat …
A németek 1918. tavaszi támadásai (a Michael és a Georgette fedőnevű...
Problémák az Adria tengerhajózási vállalat körül Problémák az Adria tengerhajózási vállalat körül
A képviselőházban az „Adria” tengerhajózási társasággal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98