Dtum
Login with Facebookk
1938 | Január

Négy híres angol és amerikai riportert megvakított és megölt egy felrobbantott gránát Teruel ostrománál

Salamanca, január 2.

Szilveszter napján a nemzeti csapatok elfoglalták Teruelt. A sikeres támadást, amely a várost visszahódította a köztársasági csapatoktól, csikorgó hidegben hajtották végre. A Teruelben lévő nemzeti osztagok az ostrom során meglepetésszerűen kitörtek a városból és összeköttetést létesítettek a kívülről támadó nemzeti csapatokkal.


A kitörés oly gyorsan ment végbe, hogy az ostromló és a városba zárt nemzeti seregek már egyesültek, mielőtt a köztársaságiak felocsudtak első meglepetésükből. A nemzeti csapatok elfogták Fallos köztársasági tábornokot, aki a polgárháború kezdetén még csak főhadnagy volt, egész vezérkarával együtt.


Teruel ostromát közelről figyelték a legnagyobb angol és amerikai lapok tudósítói, akik öt autón haladtak a város felé. Tíz kilométernyire Terueltől a köztársasági tüzérség 75 mm-es gránátja becsapott az autosorba. Az egyik gépkocsit szétrombolta a gránát és a benne ülő Johansont, a Newyork Weekly tudósítóját megölte. Sheepshanks Richárdot, a Reuther Iroda tudósítóját megvakította a robbanás. A sebek valósággal elborították a híres angol ujságíró testét. Rendkívül súlyosan megsebesült Neil Edward, az Associated Press tudósítója, akinek ballábát csípőből amputálni kell és Philby Har, a Times tudósítója, akit fején értek a gránátszilánkok.


A többi külföldi újságíró és melléjük beosztott nemzeti tisztek azonnal a sebesültek segítségére siettek, hogy biztonságba helyezzék őket. Közben egy újabb gránát csapott le, amely szerencsére nem érte az ujságírókat, de eltemetett öt nemzeti katonát.


Neilen a kórházban vérátömlesztést végeztek, de már ez sem segített: vasárnap délelőtt belehalt súlyos sérüléseibe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98