Dtum
Login with Facebookk
1938 | Július

Szomorú helyzetjelentés a kecskeméti szőlő- és gyümölcsfrontról

Kecskemét, július 10.

Kecskemét, a csengő barack és a szóló szőlő hazája
szomorú szüret elébe néz. A gyümölcsösökben a fagy tett tönkre majdnem mindent, a szőlőkben a peronoszpora pusztít. A „hirös város” gazdái nagy izgalommal és aggodalommal tárgyalják terméslehetőségeket. Kérdést intézünk a kecskeméti helyzet legkiválóbb ismerőjéhez a károkról és a termés lehetőségeiről. Pataky Ferenc dr., a Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesületének helyettes elnöke a következőket mondotta:

– Nagyon súlyos a helyzet Kecskemét egész határában.
A peronoszpora olyan hatalmas mértékben szaporodott el a szőlőkben, amilyen 1926 óta nem volt példa. Mintegy ötezer szőlősgazda legnagyobb része súlyosan károsult. Általában 30-80 százalékra lehet tenni a károkat és vannak szőlők, ahol a gazda már befejezte a munkát, csak a betakarást várja, mert egy fürt termése sem lesz.

A legjobban károsodott részek
Széktó, Csalános, Méntelek, Ballószög és a város egyik leghíresebb szőlővidéke, a Helvécia. Ezekben a szőlőkben túlnyomó részben 80 százalékos a kár. Pedig az idén jó terméskilátások voltak, a tavasszal kétszázezer hektoliterre becsülték a várható termést. Ennek legnagyobb része odaveszett. Ma már az optimisták is csak 100-120.000 hektót várnak a szőlőtől. Ha csak 25 fillér átlagárat veszünk alapul, akkor is két és félmillió pengős kára van a város szőlősgazdáinak!

A gyümölcsök helyzetéről Kovács Ferenc,
a kecskeméti gyümölcskörzet felügyelője adott nyilatkozatot:
– A legszebb reményekkel várták a gazdák az idei termést. Minden gyümölcsfajta gyönyörűnek mutatkozott, a barack rekordtermést ígért. A kedvező helyzethez kétségtelenül hozzájárult az intézményes gyümölcsfavédelem is, amelyet elsőnek Kecskemét épített ki és amelyet a gazdák szinte megható módon karoltak fel, felismerve a város egyetemes érdekét. Sajnos a fagy minden reményt lerombolt. 150.000 mázsa barackra számítottunk és ennek csak tizedrésze, alig 15.000 mázsa barack termett.

Mintegy 1500 vagónt akartunk exportálni,
mert reméltük, hogy erős termésünk lesz. Most pedig az a helyzet, hogy mindössze 200 vagón az egész idei export. Az áru igaz, nagyon szép, a legprímább barack kerül piacra és így a minőség sokat segít. Az ár általában 50 fillér körül feltétlenül tartott lesz. Ez a termésnek azonban csak kis hányadát téríti vissza. Mert ha a legkisebb 25 filléres árat számítjuk, a várt 150.000 mázsás termés értéke 3,700.000 pengő lett volna, a megmaradt 15.000 mázsa pedig 50 filléres ár mellett is csak 750.000 pengő, tehát kereken hárommillió pengő vesztesége van a város gazdasági vérkeringésének.

Az almákban
szintén nagy a kár, különösen a nyári almákban.

A város károsodása hatványozott mértékben érezhető
azért, mert most kezdett volna magához térni az 1935-ös jégverés után. A termés nagyszerűnek mutatkozott, hosszú idő óta nem volt ilyen szép. Most mutatkozott volna eredménye annak a munkának, amelyet a város népszerű, kiváló főispánja, dr. Kiss Endre polgármesterségének négy és fél éve alatt előkészített. Kecskemétre nehéz napok várnak…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98