Dtum
Login with Facebookk
1938 | Október

Új rendszer a repülésben

Az elmúlt hetekben bekövetkezett repülőgép szerencsétlenségek egyre szélesebb körben foglalkoztatják a nyilvánosságot. A repülés biztonságába vetett hit, mintha pillanatnyilag megrendült volna, különösen az idősebb, konzervatív emberekben.

A kishitű, repüléstől félők tartózkodására azonban már több oldalról is érkezett válasz: mindenekelőtt tízezer magyar fiatalember jelentkezett pilótakiképzésre, röviddel később publikálták a statisztikai kimutatásokat, amelyekből kiderült, hogy minden közlekedési eszköz közül aránylag a repülőgép követeli a legkevesebb áldozatot, következésképpen a vasút például veszélyesebb jármű, mint a levegőben szálló repülőgép.

Azoknak azonban, akiknek ez sem elég, a repülőgépkonstroktőrök az eddigieknél még nagyobb biztonságot nyujtó légimadarakat szerkesztenek. Az új repülőgépszabadalmak sorában nagy feltűnést keltett Herman Kuhn amerikai mérnők konstrukciója, amely különösen a hosszújáratú tengerek felett közlekedő posta és utasszállító gépnek lesz majd alkalmas.

Az újfajta repülőgép lényegében nem más, mint a léghajó és a legújabb típusú négymótoros utasgép ötletes kombinációja. A feltaláló repülőgépét héliummal töltött ballonnal kötötte össze. A tojásalakú áramvonalas óriástömlő a mótorhiba esetén a levegőben ugyanazt a szerepet tölti majd be, mint vízben a mentőöv. A nehéz helyzetbe jutott gépet a levegőben tartja mindaddig, amíg a pilótának sikerül kijavítani a hibát. Az új konstrukciótól az amerikai szakkörökben nagyon sokat várnak, az a vélemény, hogy valóságos új rendszert teremt meg a repülésben.

Ugyanakkor azonban, amikor Amerikában ilyen szépen dolgoznak, Európában sem maradnak tétlen. Varsóban elkészítették a legújabb sztratoszféraballont, a Gwiazda Polski nevű léggömböt, amelynek segítségévei a magas légrétegek titkait fogják kikutatni, hogy az új felfedezéseket a repülés számára hasznosíthassák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Herman Kuhn amerikai mérnök újrendszerű léghajóval kombinált repülőgépével. Lengyel sztratoszféra-repülők a „Gwiazda Polski” nevű újszerű léggömbben indulnak vakmerő sztratoszféra-utazásra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98