Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

Divatba jöttek a diétás tanfolyamok

Bakfistól a dédanyáig

Pontosan vasárnap volt két esztendeje annak, hogy az első exportszobalány a Rákóczi-utról elindult Angliába. Nagy csomagjai voltak és a villanyos vezetője mérgesen kérdezte: meddig utazik?
- Liverpoolba megyek, kérem – hangzott a válasz.
Azóta több mint ezer magyar háztartási alkalmazott ment ki Angliába.
Akad köztük szinésznő és egyetemi hallgató, méltóságos asszony és – kimondott háztartási alkalmazott. Két év alatt három férjhezmenés, két öngyilkossági kísérlet és sok-sok összegyüjtött font szerepel az exportszobalányság mérlegén.

A hölgyek körében most az exportszobalányság iránti érdeklődést is felülmulják a diétás tanfolyamok.
A budapesti magánszanatóriumok egymásután rendezkednek be ezekre a tanfolyamokra. Megkönnyíti a helyzetet, hogy a fővárosban néhány európai hirü diétás-szakember áll a tanfolyamok rendelkezésére.
- Először csak néhány barátnőm kéredzkedett be a konyhába, - mondja az egyik szanatórium igazgatónője – de az érdeklődés egyre nagyobb volt ugy, hogy most már nekünk is megvan a szépen látogatott tanfolyamunk. Sikerült egyébként megállapítani, hogy a diétás átképzés iránt – közhellyel élve – a legszélesebb rétegek érdeklődnek. A részt vevők közt szerepel a nemrégiben nyugalombavonult hires bankvezér felesége, egy munkásköltő lánya, két bálkirálynő és – egy aktív dédanya.


A hallgatók elméleti és gyakorlati kiképzést kapnak a háromhónapos tanfolyamon.
Másodnaponként, reggel 9-től déli 1-ig tanulmányozzák a fehérjék és a gyomorbetegségek titkait, a vészes vérszegénység okát és azt, hogy miként lehet enyhíteni a diétás ember panaszait.


Az elméleti órák általános anatómiai ismeretekkel, a test felépítésének és az egyes szervek müködésének bemutatásával kezdődnek. Azután megismerik a hallgatók az anyagcsere lényegét, a főbb tápanyagok jelentőségét és azt, hogyan reagálnak a szervek ezekre az anyagokra. A gyakorlati rész keretén belül először kémiai kísérleteket mutatnak be a tanfolyamokon, majd megkezdődnek az első főzések.
Bizonyos nehézséget jelent – hallottuk az egyik ragyogóan tiszta, diétás konyhán – hogy a hallgatók nagyrésze a főzés alapelemeivel sincs tisztában.
Mielőtt tehát bármi praktikusat tanulnánk, meg kell tanulniok – rántást készíteni. Viszont nem tagadható, hogy a modern hölgyeknek különös érzékük van a főzéshez és ezeket az alapismereteket szinte játszva elsajátítják.


A diétás főzésekre később kerül sor. Elkészítik például azt a kosztot, amely egy gyomorbetegnek első, hetedik, tizennegyedik és huszonegyedik napon leginkább ajánlható. E főzések során felhasználják a modern diétás konyha minden kombinációját.


Szinte minden diétára különböző mesterfogások vannak, amelyekkel lehetővé válik, hogy a beteg ember ételét minél izletesebben és minél ötletesebben elkészítsék.


A sót növényi sókkal pótolják, a hust rántott gombával és különleges módon elkészített, rántott feketegyökérrel, más ételeket pedig a raffinált mártások egész sorával ízesítenek.


- A végén elérjük – magyarázza egy tanfolyam lelkes, fehérköpenyes hallgatója – hogy minden ételt megközelíthetővé teszünk. Még a legnagyobb cukorbeteg diétát is.

Nehéz volna pontosan megállapítani, hogy Budapesten ebben a pillanatban hányan vesznek részt a diétás átképző tanfolyamokon? Nehéz volna ez annál is inkább, mert a tanfolyamok – szaknyelven szólva – szinte gombamódra nőnek ki és izmosodnak. A hölgyek körében különösen az fokozta a diétás átképzés népszerűségét, hogy néhány kitűnő külföldi szerződés híre terjedt el, amelyek révén pár végzett hallgató biztos, sőt hazai fogalmakkal mérve, főuri megélhetéshez jutott. A végzettek ugyanis nemcsak a tűzhely mellett főznek, hanem sokhelyütt ugynevezett diétás tanácsadóként szerepelnek, ami kétségtelenül kényelmesebb, érdekesebb és – mint állítják – jövedelmezőbb.
Egy-egy tanfolyam költsége 150 és 250 pengő között mozog. Ebben az összegben már a felhasznált üzemanyag is bennfoglaltatik.


Beszéltünk a legrégibb diétás tanfolyamok egyikének vezetőjével, aki tréfásan a következőket jegyezte meg:
- Az egyes tanfolyamok sikere mindig attól függ, hogy mennyire híznak a környék macskái? A hölgyek első kreációit ugyanis a macskáknak kell odaadnunk, mindaddig, amig orvosi szempontból teljesen kifogástalan ételeket készítenek. A hallgatók lelkesedésétől és szorgalmától függ, hogy mikor következik el az az idő, amikor konyhaművészeti „alkotásaikat” már nem környékbeli macskák eszik, hanem szanatóriumunk gyomorbajos, májbajos, epe- és vesebántalmakban szenvedő, valamint cukorbajos betegei.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98