Dtum
Login with Facebookk
1940 | November

Nagyhorderejű reformok a mezőgazdaságfejlesztő javaslatban

Az illetékes kormánytényezők bejelentették a mezőgazdaság fejlesztéséről szóló törvényjavaslat beterjesztését.
A javaslat tartalmáról különböző kombinációk jelentek meg, azonban módunkban volt beavatott helyen informálódni az elvi szempontokról, amelyek a kormányt ebben a kérdésben irányítják és a készülő javaslat néhány konkrét, országos érdekű célkitűzéséről. Előre kell azonban bocsátanunk, hogy a javaslat e pillanatban még nincs végleges stádiumban.

Az új mezőgazdasági törvényjavaslat elsősorban arra irányul – mondotta informátorunk –, hogy az ország mezőgazdasági termelési politikája átállíttassék a tömegfogyasztás, a milliós tömegek fokozottabb jólétének korszerű előmozdítása érdekében.

A benyujtandó törvényjavaslat a többtermelés sokat vitatott, de most aktuálissá vált kérdését a tervszerű és irányított gazdálkodás európai méreteihez hasonlóan akarja megoldani. Az általános életstandard emelkedése, ami a szociális Európának lesz a vívmánya, csak termelési átlagainknak sürgős emelésével érhető el. Természetesen éghajlati viszonyaink mostohasága, szélsőséges és szeszélyes volta a törvényjavaslat által kívánt többtermeléssel szemben ellenható erőként működik. A javaslat a piaci viszonyok egészséges megváltozását célozza. A mezőgazdaság jövedelmezőségének emelését jó termény-árpolitikájával igyekszik fellendíteni, anélkül, hogy a fogyasztókra ezzel terheket róna, hiszen ezeknek is emelkedik a jövedelme az egyenlőbb és magasabb jövedelemelosztás folytán. A piaci viszonyok megrendszabályozása fontos kelléke a javaslatnak, mert a kereslet és kínálat állandó áringadozásai sokszor válságba döntötték a gazdát.

A mezőgazdasági munkásfelesleg a többtermelés útján magától meg fog szűnni és nem maradnak kihasználatlanul olyan mértékben a magyar földmunkáskezek, mint ahogyan azelőtt történt. A munkabérproblémák rendezése és szigorú ellenőrzése elejét fogja venni a törvényes rendelkezések kijátszásának és hozzájárulnak a földművestársadalom sorsának a megjavításához.

– A telkesítések
– és pedig a futóhomok megkötése, a vizenyős területek kiszárítása, megjavítása, a csapadékszegény Alföld öntözése, a tőzegterületek rétté és szántófölddé alakítása és a szikes talajok feltörése gerincét fogják alkotni az új mezőgazdasági törvénynek. A minőségre és mennyiségre termelő gazdák jutalomban részesülnek és ezáltal nemes verseny fog keletkezni közöttük.

A gazdasági kultúra emelésével kapcsolatban még most nem tudjuk pontosan, hogy ez a javaslat, vagy pedig vele szerves összefüggésben a gazdasági szakoktatás és népművelés terjesztésének törvénye fogja-e megoldani. Erre már csak azért is szükség lesz, meg a többtermelés fortélyainak az elsajátítása és a minőségi irány érvényre juttatása csakis szakoktatással lesz keresztülvihető.

De minden javaslat és törvény megvalósítása pénzkérdés. E javaslatnak is célja a mezőgazdaság részére hosszúlejáratú kölcsönöket biztosítani, mert többet, jobbat termelni és még exportálni is, csak több tőkebefektetéssel tudunk. Itt vigyázni kell, nehogy az eladósodás veszélye újból fennforogjon.

Az istállótrágya megfelelő mennyisége, ami az állattartáson keresztül a jó takarmánypolitikától függ, szintén befolyásolhatja a termelés produktivitását és ezért a takarmányterületeket szintén érinteni fogják bizonyos intézkedések. Ezáltal az állattenyésztésünk, valamint az állatkivitelünk fejlődni fog, mert az olcsó takarmány megfelelő mennyiségéről gondoskodás fog történni. Azokon a területeken, amelyek a kapás ipari és kereskedelmi növények termesztésére alkalmasak, ezeket fogják termelni, mert ez emeli a mezőgazdaság jövedelmét és több munkáskezet foglalkoztat. Itt a lóhere, lucerna, tavaszi bükköny, szöszös bükköny, napraforgó, olajlen és ricinus termesztésére gondolunk. E három utóbbinak Magyarországon a vetésterülete jelenleg 120.000 katasztrális hold és most valószínűleg 200.000 hold fölé fogják emelni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A francia nagykövet megsértette a pápát A francia nagykövet megsértette a pápát
A pápai udvarnál nagy a fölháborodás a vatikáni franczia nagykövet...
A „hősök választójoga” A „hősök választójoga”
915-ben a Függetlenségi Párt kezdeményezte a magyar országgyűlésben a...
Apróságok Apróságok
Az állásukból elbocsátott, esküt nem tett brassói állami és...
Napmotor Napmotor
A gőzgépeinket szénnel fűtjük. A szén növényi termék s mint ilyen...
Budapest - Zágráb 3:1 (2:0) Budapest - Zágráb 3:1 (2:0)
Vasárnap délután első ízben jelent meg horvát válogatott csapat a...
Göring a német nép hangulatáról Göring a német nép hangulatáról
Az ellenségnek arra az érvelésére, hogy a német nép hangulata annyira...
Zulavszky Béla mestervívó Zulavszky Béla mestervívó
E kiváló mestervivónk arcképét mutatjuk ma olvasóinknak. Zulavszky...
A proletárdiktatura és a birtokreform A proletárdiktatura és a birtokreform
A földmivelésügyi népbiztosság kemény kézzel ragadta meg a...
Érdekes távirógép Érdekes távirógép
A legujabb kor törekvő kulturembere nemcsak a távolságokat igyekszik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98