Dtum
Login with Facebookk
1940 | November

Nagyhorderejű reformok a mezőgazdaságfejlesztő javaslatban

Az illetékes kormánytényezők bejelentették a mezőgazdaság fejlesztéséről szóló törvényjavaslat beterjesztését.
A javaslat tartalmáról különböző kombinációk jelentek meg, azonban módunkban volt beavatott helyen informálódni az elvi szempontokról, amelyek a kormányt ebben a kérdésben irányítják és a készülő javaslat néhány konkrét, országos érdekű célkitűzéséről. Előre kell azonban bocsátanunk, hogy a javaslat e pillanatban még nincs végleges stádiumban.

Az új mezőgazdasági törvényjavaslat elsősorban arra irányul – mondotta informátorunk –, hogy az ország mezőgazdasági termelési politikája átállíttassék a tömegfogyasztás, a milliós tömegek fokozottabb jólétének korszerű előmozdítása érdekében.

A benyujtandó törvényjavaslat a többtermelés sokat vitatott, de most aktuálissá vált kérdését a tervszerű és irányított gazdálkodás európai méreteihez hasonlóan akarja megoldani. Az általános életstandard emelkedése, ami a szociális Európának lesz a vívmánya, csak termelési átlagainknak sürgős emelésével érhető el. Természetesen éghajlati viszonyaink mostohasága, szélsőséges és szeszélyes volta a törvényjavaslat által kívánt többtermeléssel szemben ellenható erőként működik. A javaslat a piaci viszonyok egészséges megváltozását célozza. A mezőgazdaság jövedelmezőségének emelését jó termény-árpolitikájával igyekszik fellendíteni, anélkül, hogy a fogyasztókra ezzel terheket róna, hiszen ezeknek is emelkedik a jövedelme az egyenlőbb és magasabb jövedelemelosztás folytán. A piaci viszonyok megrendszabályozása fontos kelléke a javaslatnak, mert a kereslet és kínálat állandó áringadozásai sokszor válságba döntötték a gazdát.

A mezőgazdasági munkásfelesleg a többtermelés útján magától meg fog szűnni és nem maradnak kihasználatlanul olyan mértékben a magyar földmunkáskezek, mint ahogyan azelőtt történt. A munkabérproblémák rendezése és szigorú ellenőrzése elejét fogja venni a törvényes rendelkezések kijátszásának és hozzájárulnak a földművestársadalom sorsának a megjavításához.

– A telkesítések
– és pedig a futóhomok megkötése, a vizenyős területek kiszárítása, megjavítása, a csapadékszegény Alföld öntözése, a tőzegterületek rétté és szántófölddé alakítása és a szikes talajok feltörése gerincét fogják alkotni az új mezőgazdasági törvénynek. A minőségre és mennyiségre termelő gazdák jutalomban részesülnek és ezáltal nemes verseny fog keletkezni közöttük.

A gazdasági kultúra emelésével kapcsolatban még most nem tudjuk pontosan, hogy ez a javaslat, vagy pedig vele szerves összefüggésben a gazdasági szakoktatás és népművelés terjesztésének törvénye fogja-e megoldani. Erre már csak azért is szükség lesz, meg a többtermelés fortélyainak az elsajátítása és a minőségi irány érvényre juttatása csakis szakoktatással lesz keresztülvihető.

De minden javaslat és törvény megvalósítása pénzkérdés. E javaslatnak is célja a mezőgazdaság részére hosszúlejáratú kölcsönöket biztosítani, mert többet, jobbat termelni és még exportálni is, csak több tőkebefektetéssel tudunk. Itt vigyázni kell, nehogy az eladósodás veszélye újból fennforogjon.

Az istállótrágya megfelelő mennyisége, ami az állattartáson keresztül a jó takarmánypolitikától függ, szintén befolyásolhatja a termelés produktivitását és ezért a takarmányterületeket szintén érinteni fogják bizonyos intézkedések. Ezáltal az állattenyésztésünk, valamint az állatkivitelünk fejlődni fog, mert az olcsó takarmány megfelelő mennyiségéről gondoskodás fog történni. Azokon a területeken, amelyek a kapás ipari és kereskedelmi növények termesztésére alkalmasak, ezeket fogják termelni, mert ez emeli a mezőgazdaság jövedelmét és több munkáskezet foglalkoztat. Itt a lóhere, lucerna, tavaszi bükköny, szöszös bükköny, napraforgó, olajlen és ricinus termesztésére gondolunk. E három utóbbinak Magyarországon a vetésterülete jelenleg 120.000 katasztrális hold és most valószínűleg 200.000 hold fölé fogják emelni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hangjegykészítés fényképezés útján Hangjegykészítés fényképezés útján
A nagy zeneszerzők életrajzaiban gyakran szerepelnek egyszerű...
Az athéni fiók-olimpiád
Tudvalevő, hogy a modern olympiádok között, melyeket négy évenként...
Róna József, a nagy magyar szobrászművész Szilveszter hajnalán hirtelen meghalt Róna József, a nagy magyar szobrászművész Szilveszter hajnalán...
Szilveszter hajnalán, hirtelen keletkezett szívroham megölte a 79...
Megzavart királyi trónbeszéd Megzavart királyi trónbeszéd
A belga parlament november 8-iki ünnepi megnyitását jól szervezett...
A toka a hölgyek réme A toka a hölgyek réme
Udvariatlan férfiak – és a bakfisok, kik el sem tudják...
A  A "Magyar Művészet "
A kormányzóné védnöksége alatt álló művészsegítő-akció második...
Öt és félmillió pengő tanoncotthonokra Öt és félmillió pengő tanoncotthonokra
Az Ipartestületek Országos Központjának legutóbbi választmányi ülésén...
Az utcza – Angilában Az utcza – Angilában
Anglia a modern szabadság hazája. Nekünk a kik a kontinenesen lakunk,...
Akasztófák Varsóért. Akasztófák Varsóért.
Akasztófák Varsóért. A londoni "Times" és a milanoi "Secolo"...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98