Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

Tíz írás a nyomdászatról

A kilencedik Hungária-könyv hazabeszél: a nyomdászat vonatkozásait feszegeti. Azokhoz szól, akik a puszta árvaságon túljutnak és könyvnyomtatás szépséget is figyelik, élvezik; vagy nélkülözik. (Valljuk meg: az utóbbi eset a leggyakoribb a magyar könyvpiac kiadványainak forgatásakor!)


A tíz dolgozat között vannak olyanok, amelyek tisztára csak technikai kérdéseket fejtegetnek, de ezek is annyira határosak a művészetiekkel, hogy feltétlen érdeklődésre számíthatnak. Ilyen például a papiros gyártásának ismertetése, ilyenek a nyomdai eljárások, melyeket Bródy László sorol fel, vagy Boér Pál cikke a kliséről, de Haiman-Kner György fejtegetése a betűk kialakulásáról már a stílus mezején mozog.

 


A történelmi visszapillantást Fitz József szolgáltatta, aki az írássokszorosítás sokezeréves távlatába vezet vissza, míg Szentkuty Pál a könyvillusztráció érdekes elemzését adja. Kozma Lajos pedig mélyen átérzett párhuzamot von az egyes építészeti stílusok és a korukhoz tartozó betűk, formája között.


Mondanunk sem kellene, hogy a kilencedik Hungária-könyv nyomda technikai és művészi szempontból egyaránt méltó folytatója az eddigieknek: betűi, nyomása, papírja, kötése, képei mintaképül szolgálhatnak.
Farkas Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98