Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1943 | Június

Az atyai ház

Íróinkat, ha valami magasabbrendűt, a szórakoztatás igénye fölé emelkedőt akarnak a színpadon megvalósítani, úgy látszik, az a félreértés viszi csapdába, hogy okvetlenül valami a hagyományos színpadtól eltérőt, formabontót vagy extravagánsat kell csinálni s ennek eredménye rendszerint az, hogy többnyire eltávolodnak a színpadtól. Pedig a hagyományos drámai formák nem valami mellőzhető elméleti kieszelésből, dramaturgiai babonából erednek; magunkból, a dráma és a színpad fejlődéséből, művészi és lélektani törvényekből alakultak ki, a dolgok természete szerint sokévi nemzedék tapasztalatai, tanulságai és tévedései, sikerei és balsikerei után.

 

Egy-egy nagy szellem találhat sajátos mondanivalói számára új formát, sutba dobhatja a régit, de ha drámaíró, mindig a hagyományos formákból, a dramaturgiai alaptörvényből indul ki s így építi ki a lerombolt régi forma faragott köveiből az új formát. S különben is a formateremtő nagy szellem a legnagyobb ritkaság a drámairodalomban, az egész világirodalomban alig van több ötnél-hatnál.

 

A drámatörténet egyik legnagyobb korszakának költői, a görög tragikusok szigorúan megszabott formai szabályok keretéi között alkották meg remekműveiket: ez a formai szigor nem bénította meg szellemüket, inkább szárnyakat adott nekik, koncentrációt, tömörséget. A sűrített levegőnek van igazi nagy feszítő ereje s a sűrítettség drámai hatásnak legfőbb tényezője.

 

Nem formai újdonságok tesznek egy színdarabot valódi művészi értekké, hanem gondolatainak mélysége, emberlátásának energiája, élet-érzéke és ösz-állásának energiája, élet-érzéke és ösztöneinek színpadra termettsége. Ne nyúljon drámához az, aki nem érzi az idegeivel, a vérével, hogy mi az, ami a nézőket egyetlen egységgé, az emberek százait egy figyelő, együttérző, együtt izgatódó emberre tudja összefogni, aki nem hozta magával már születésétől fogva a nézőtér lélektanának megérzését.

 

Mert a dráma mindig három síkon zajlik le: a darabban, a színészekben, vagyis a színpadon és a nézőtéren. Az az igazi drámaíró, aki a nézőteret is szereplővé tudja varázsolni, olyan- szereplővé, aki figyelésével és együttérzésével, bármi tétlenül ül a helyén, mégis aktivitást fejt ki, szuggerálja a színpadot.

 

A három tényező együtt teszi a jó drámát, egyik sem hanyagolható el, az író nem mondhatja büntetlenül, hogy nem törődik a nézőtérrel vagy a színpaddal. Mért írna akkor drámát? A színészek számára jó játékalkalmat kell adnia, a nézőtér számára alkalmat a lelki bekapcsolódásra, az izgalomra, hiszen azért írta művét, hogy hasson vele a nézőtérre. Ezt tudják; érzik a csak külső sikerre pályázó írók, a könnyű műfajok művelői, - ők csak a nézőteret figyelik d ezért nem áll helyt a komolyabb igények előtt, amit csinálnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Különös függőágy-szerkezetet Különös függőágy-szerkezetet
A függőágy nem uj találmány, nem is ötlet, de ahány függőágy van,...
Elmaradt a nagy sztrájk Elmaradt a nagy sztrájk
A szocziáldemokrata párt vezetősége márczius 8-án délután gyűlést...
Vendégek és pincérek véres hajnali csatája a Capri mulatóban Vendégek és pincérek véres hajnali csatája a Capri mulatóban
Sorozatos botrányok, véres verekedések színhelye volt vasárnapra...
Vass József népjóléti miniszter vasárnap reggel Enyingre utazott Vass József népjóléti miniszter vasárnap reggel Enyingre utazott
Vass József népjóléti miniszter vasárnap reggel Enyingre utazott,...
A német állam reparációt fizet, valorizál – s a német nép jóléte mégis egyre nő! A német állam reparációt fizet, valorizál – s a német nép...
A német birodalom külkereskedelmi statisztikájának szeptember havi...
Blaha Lujza Balatonfüreden Blaha Lujza Balatonfüreden
A zalai partokon álmosan döczög a vonat a füredi állomás felé. Az...
Alfonz király azt ajánlja a spanyol főnemességnek, hogy ne nehezitse meg a köztársasági kormány helyzetét Alfonz király azt ajánlja a spanyol főnemességnek, hogy ne nehezitse...
Alfonz király szombaton késő este Londonból visszatért...
A léghajó a haditengrészetnél A léghajó a haditengrészetnél
A léghajót eddig háborúban csakis a szárazföldön használták. Az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98