Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

Angolszász kézre került Tunisz

Róma, május 9.

„Az olasz nép büszkén fogadja a sors zordságát”
A Stefani-iroda irja: A sors zordsága ugy akarta, hogy az Olasz Birodalom kihirdetésének évfordulója egybeessék Bizerta és Tunisz esetével. Az olasz nép büszkén fogadja a sors zordságát, szembenéz a nemzetközi igazságtalansággal, hangsulyozza jogát a birodalmi léthez törhetetlen akaratát annak visszaállitásához, biztosságát abban, hogy az olasz birodalmi zászlóé a jövő.

 

Egyetlen gyarmatbirodalom mellett sem szól annyi igazság, szükségesség, mint az olasz gyarmatigények mellett. Vissza Libiába! – ez az olasz faj fogadalma. Háromezer esztendő történelme feljogositja az olasz népet, hogy higyjen magában és nagy rendeltetésében.

Róma, május 9.
A Stefani-iroda irja: Tunisz és Bizerta elestét hivatalosan minden késedelem nélkül közölték az olasz nyilvánossággal. Ujabb jele ez az olasz érettség elismerésének. Az olasz vezető tényezők ismerik az olasz nemzet edzettségét és nem titkolnak előtte semmit sem. Az eseményt az olasz nép férfias sajnálkozással fogadta, amelybe belevegyült a fájdalom az elesett hősök véráldozatáért. Az angolszász siker nem ingatta meg az olasz nép törhetetlen hitét a végső győzelemben. Nem is tartják az olasz-német fegyverek verségének, mert ismerik az ellenfél rettentő tulerejét.

Berlin Tunisz és Bizerta elvesztésének jelentőségéről

Berlin, május 9.
A Német Távirati Iroda katonai tudósitója irja: Még nem érkezett el az a pillanat, amikor pontot tehetünk Tuniszban küzdő katonáink hősi éposza után, mert ott még folyik a harc. Bizerta kiüritése s a tuniszi utcai harcok, amelyekről a német hadijelentés beszélt, mintegy  előjátékai annak a döntésnek, amely a tengelyhatalmak másik kötelékeinek kezében van. Az egyik a két fentnevezett város között, a másik Tunisztól délre szállt szembe olyan nyomasztó tulerővel, amelyet általában egy a tizhez, sőt helyenként egy a huszhoz arányra becsülhetők.

 

Az ellenség tulnyomó ember- és anyagfölénye már jóideje sejtetni engedte a jelenlegi fejleményeket, már csak azért is, mert a Tuniszban ostromolt tengelycsapatok életerejének utánpótlásáról a sziciliai csatornán keresztül kellett gondoskodni és az ellenség itt nappal és éjszaka rendkivül erős ellenőrzést gyakorolt, hogy a legkisebb tengeri forgalmat is zavarhassa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98