Dtum
Login with Facebookk
1943 | Március

A francia kormány átalakitás jelentősége

Vichy, március 28.
(NST) Francia politikai körökben a kormányátalakitást ugy értelmezik, hogy ezzel erősödött Pierre Laval miniszterelnök hatalma és az viszont az ország nemzeti irányu épitő erőinek összpontositásában nyilvánul majd meg. Különösen nagy figyelmet keltett Barthélémy eddigi igazságügyminiszter kiválása a kormányból, aki több mint két éve volt miniszter. Mértékadó körök véleménye szerint Barthélémy az uj francia törvényhozást a francia nemzeti forradalom szellemével ellentétes irányba vezette és Vichyben általában azoknak a köröknek középppontját látták benne, amelyek tulajdonképpen a régi demokráciát akarták ujra fejleszteni.

 

Barthélémyt politikai körökben azzal vádolják, hogy védelmébe vette azokat, akik elsősorban voltak felelősek a háboruért. Barthélémy személyében a francia kormány ugyan nemzetközi hirű jogászt veszít el, de ugyanakkor a modern fejlődés ellenségét is.

A lisszaboni francia követség hű marad Vichyhez
Lisszabon, március 28.
(NST) A francia követség köreiben határozottan cáfolják az angol rádióinak azt a jelentését, amely szerint a portugáliai francia diplomáciai képviselet állitólag elszakadt a vichyi kormánytól. Hir szerint Daradue lisszaboni francia ügyvivő táviratot intézett Laval francia miniszterelnökhöz, amelyben megcáfolta az angol rádió jelentését.

Catroux első megbeszélése Giraudval
Tanger, március 28.
(NST) Catroux, de Gaulle sziriai megbizottja, aki Algirba érkezett, szombaton tartotta első megbeszélését Giraudval. Catroux látogatása, mint ismeretes, előkészitésül szolgál de Gaulle és Giraud találkozásához. A megbeszélésről nem adtak ki közleményt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karikatúra Lavalról Georges Catroux Henri Giraud
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98