Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

A tudomány olaszországi vívmányai

A tudománynak a világ minden táján vannak művelői. Minden nemzet büszkén tekint azokra a fiaira, akiknek nevéhez valamilyen találmány vagy felfedezés fűződik. Az olaszok különösen büszkék lehetnek néhány kiváló felfedezőjükre és tudósukra. Az olasz tudományos életnek olyan vívmányai vannak, amelyekre méltán büszkék lehetnek az olaszok.

Ennek bemutatására és állandó közszemlére tétele érdekében az olasz fővárosban, Rómában, állandó kiállítást létesítettek. Itt találhatjuk meg a világhírű Marconi szikratávíró-készülékeinek különböző típusait, úgy az adó-, mint a vevő-készülékeket. Galilei távcsöveit. Az 1677-ból való - Amont Szilveszter által tollal bőrre rajzolt - világtérképet, amely egyedül áll az egész világon.

A Piatti-féle fúrógépet, a sajtolt levegőjű távirányitó-készüléket, amely a Westinghouse-fék előhírnöke volt. 1706-ban Averani és Targini által a gyémánt elégetésekor használt nagyítót, amely anmakidején Bregans néven vált ismeretessé. Kiállítottak egy kis hajóvázat is, amely 1874-ben készült és tulajdonképpen a mai gyorsnaszádok előfutárja volt. A hajózást képviseli egy 17. századbeli velencei hajóorr; ez a hajózás történelmének egy érdekes emléke.

A vízszintes szögmérő és a Cavolli-mintájú távcső, amely a tüzérségi kézi-ágyúk irányítására szolgált. A mai tüzérség ennek a készüléknek egy modernebb formáját használja. Pio Paganini fényképezőgépe is különös érdekessége a kiállításnak. A toscanai herceg zsugorodásod légsúlymérője és Felice Fontana légsúlyjegyzője is az olasz tudományos találmányok egyik megcsodálni való darabja. Egy régi gép, amelynek feltalálója Pacinotti volt, és amelyet alkotója dinamónak nevezett el, tulajdonképpen a mai dinamóknak volt egyik kezdetleges formája.

Képeink ezeknek az érdekes találmányoknak egy részét mutatják be. Olaszország az érdekességek és ritkaságok hazája. Hosszú-hosszú időt tölthetnénk Itália földjén és még mindig találnánk valami számunkra újat és szépet.

Dr. Kertész János

Hallatlan türelmű barátmunka volt ennek a földtekének a megalkotása: Silvestro Amont rajzolta ezt a térképet 1677-ben pergamenre tollal.

Galileo Galilleinek, a modern világkép egyik megalkotójának, kezdetleges távcsövei; ezekkel hatolt be a világűr titkaiba s állapította meg a Föld forgását.

Marconi első dróttalan távíró készüléke: a dobozban van a hangvevőgép, tőle jobbra pedig ugyancsak vevőgép, amely tintával jegyezte a Morse-jeleket.

Ez volt az első, Pio Paganini által megszerkesztett fényképezőgép a mult század nyolcvanas éveiben, amellyel földméréseket végeztek fotografikus eljárással.

Két érdekes tudományos műszer: a toscanai nagyherceg 1657-i zsugorodásos légsúlymérője s tőle jobbra Felice Fontana 1805-i légsúlyjegyző-készüléke.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Galileo Galilleinek, a modern világkép egyik megalkotójának, kezdetleges távcsövei A földteke megalkotása: Silvestro Amont rajzolta ezt a térképet 1677-ben pergamenre tollal. Marconi első dróttalan távíró készüléke Ez volt az első, Pio Paganini által megszerkesztett fényképezőgép a mult század nyolcvanas éveiben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98