Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Eisenstein, a legnagyobb orosz filmrendező is érdeklődik a magyarság iránt.

Most a Rettenetes Iván második részét forgatja. Ősszel fog hozzá új filmjéhez és kijelentette, hogy szívesen lát ennél a munkájánál asszisztensei sorában két fiatal magyar filmrendezőt. Tizenegy orosz darab várja magyarországi bemutatóját és sok tudományos, valamint irodalmi mű megjelenését. A Szovjet tőlünk a színpadi termelés terén elsősorban operettet vár, amelyben ott nagy a hiány. Kálmán Imre az egész szovjet legsikeresebb könnyűzeneszerzője.

 

A János vitéz előadását nagy érdeklődéssel várják, sor fog kerülni még a Bánk bán és az Egy, kettő, három című Molnár-egyfelvonásos moszkvai előadására is. Molnár darabjai közül eddig csak a Liliomot ismerik. Lírikusaink közül csak Petőfi jelent meg oroszul. Aránylag legjobban modern zenénket ismerik; Bartók, Kodály és követőik műsorából rövidesen nagy hangversenyt rendeznek Moszkvában.

 

Az ottani színházi világ nemcsak arányaiban, de szervezetében is teljesen elüt a miénktől. Nincsenek hevenyészett előadások, a legsürgősebb produkció is három hónapig készül. A klasszikusok kultusza minden képzeletet felülmul. Előfordult, hogy ugyanazt a Shakespeare-darabot egyszerre három színházban kilenc társulat adta elő. Minden darabot kettős-hármas szereposztásban játszanak, mert arról, hogy egy színész hónapokon át pihenés nélkül játsszék, szó se lehet.


Hetenként legfeljebb háromszor lép fel a színész, mert pihennie és főleg művelődnie kell. A műkedvelés is más alapokon nyugszik, mint nálunk: milliós tömegeket mozgat és az egész színházi kultúra alapja, mert idővel ezeket a népi társulatokat hivatásosokká nyilvánítják.A legtöbb nagy orosz színház átment ezen a fejlődési úton. A mai moszkvai színházakról csak ennyit: május 9-e után az egész műsort békeműsorra állították át.
Szánthó Dénes

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98