Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Rövidek

Aláírták a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt
Budapest, február 28.
A csehszlovák-magyar lakosságcsere vonatkozó tárgyalások befejezése alkalmából az Országház épületében tegnap sajtófogadás volt, amelyen Vladimir Clementis csehszlovák külügyi államtitkár vezetésével megjelent a csehszlovák delegáció, magyar részről pedig Gyöngyösi János vezetésével a külügyminisztérium vezető tisztviselőkara. A sajtó részéről a budapesti napilapok külpolitikai rovatvezetői, valamint a külföldi sajtó Magyarországon működő képviselői vettek részt a fogadáson, amelyen Gyöngyösi János és Clementis ismertették kormányaik álláspontját, majd a megjelent újságírók intéztek több kérdést Clementis államtitkárhoz, aki a feltett kérdésekre válaszolt.

Kötélen végzik Szálasi és társai!

Budapest, március 2.
A Népbíróság valamennyi vádlottat bűnösnek mondotta ki háborús bűncselekményekben, ezért Szálasi Ferencet, Vajna Gábort, Csia Sándort, Beregffy Károlyt, Kemény Gábort, Gera Józsefet és Szőllőssy Jenőt kötéláltali halálra ítéli.

Csehszlovákia külpolitikája
New York, március 13.
Az amerikai rádió jelentése szerint a New York Times munkatársának adott nyilatkozatában Fierlinger csehszlovák miniszterelnök többek között kijelentette: nem igaz, hogy Csehszlovákia senkinek sem fordított hátat, annyi azonban bizonyos, hogy biztonságát a Szovjetúnióban keresi és a Szovjetúnióra épít. A Szovjetúnióhoz baráti és szövetségi szerződés fűzi Csehszlovákiát. Sem Anglia, sem Amerika ilyen szerződést nem kötött volna velünk. Ezért ez a szerződés volt és marad külpolitikánk alapja és ezt nem változtathatják meg a küszöbönálló választások eredményei sem – hangsúlyozta Fierlinger miniszterelnök.

A Koumintang határozata

Washington, március 18.
A Koumintang központi végrehajtó bizottsága egyhangúlag külpolitikai határozatot hozott, amely megállapítja: Kínát nem köti semmiféle olyan döntés, amelyet részvétele nélkül hoztak más hatalmak. A kínai kormánynak biztosítania kell a Szovjetúnióval való barátságot, a szovjet-kínai szerződés alkalmazásával.


Marshall tábornok, Truman elnök Kínába küldött különmegbízottja, aki jelentéstételre visszaérkezett Washingtonban kijelentette, hogy mandzsuriai helyzet „rendkívül válságos”. Az amerikai kiképzésű és amerikai fegyverzetű kínai kormányhaderő 39 hadosztálya készülődik a Mandzsuriába való bevonulásra – mondotta Marshall, majd hozzáfűzte -, zavart okoz, hogy a mandzsuriai kommunista csapatok nagy tömegei egyáltalán nem kaptak semmiféle utasítást.

Megválasztották a Szovjetúnió új kormányát
Moszkva, március 21.
A Szovjetúnió Legfelső Tanácsa és a nemzetiségek legfelsőbb tanácsa együttes záróülésén megválasztották az új kormányt. Miniszterelnök és hadügyminiszter Sztálin vezértábornagy, külügyminiszter és helyettes miniszerelnök pedig Molotov lett. Miután Kalinin egészségi állapotára való tekintettel kérte, hogy mentsék fel elnöki tisztségétől, az együttes ülés a Szovjetúnió Legfelső Tanácsának elnökévé Nikolaj Sverniket választotta. Az ülésen lelkesen ünnepelték Sztálin generalisszimuszt. Ezzel az üléssel a Szovjetúnió Legfelső Tanácsának ülésszaka be is zárult.

Halálra ítélték Sztójay Dömét!

Budapest, március 22.
Halálra ítélte a Népbíróság Sztójayt, Rátz Jenőt, Reményi-Schnellert és Szász Lajost, életfogytig tartó kényszermunkára Kunder Antalt.

Tito tábornagy nyilatkozata
Varsó, március 22.
Tito tábornagy csütörtökön Varsóból Prágába érkezett, ahol ünnepélyesen fogadták. Varsóban Tito elutazása előtt sajtófogadáson nyilatkozott, amelyben kijelentette, hogy a külföldön lévő német vagyonokból Jugoszlávia semmit sem kapott. Csak Magyarországgal kötött Jugoszlávia megegyezést, amelynek értelmében Magyarország mintegy hetven millió dollár értékű háborús jóvátételt ad Jugoszláviának. A háborús bűnösökról szólva Tito tábornagy kijelentette, hogy Németország, Olaszország és Ausztria egyes táboraiban még vannak háborús bűnösök.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vladimir Clementis Fölösleges minden cím e képhez Fierlinger Marshall tábornok  Sztálin és Molotov Nikolaj Shvernik
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98