Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Január

A khinai békeföltételek

A szövetséges hatalmak követei karácsony napján átadták a követeléseikről szóló jegyzéket a khinai megbizottaknak. A sulyos föltételeket elküldték Szingánfuba, khinai a császári udvarhoz. Egy 400 millió lakossággal biró önálló, független birodalom se otthon ne gyárthasson puskát, se másunnan ne fedezhesse fegyverszükségletét: olyan föltétel, melyet a khinai kormánynak nagyon meg kell gondolnia.

 

Az amerikai Egyesült Államokról az hallatszik, hogy a kártérités leszállitását fogja pártolni, 200 millió dollárt elégnek tart. Az angol lapok pedig a mellett kardoskodnak, hogy Khinát pénzügyeinél fogva kell féken tartani, sőt bevételeit is ellenőrizni. Mégis a khinai császár feltünő gyosan adta ki a parancsot, hogy a föltételek alapján kezdjék meg a béketárgyalásokat, és legyen fegyverszünet.

 

Az utolsó napokban a khinaiak, boxerek és rendes khinai csapatok még mindig harczoltak, sőt újabban többször támadólag is fölléptek. A boxerek újabb kegyetlenkedéseket vittek végbe s a mi nevezetes dolog, Peking közelében. Mire Pekingből Waldersee csapatokat küldött a megfélelmitésökre, addigra a boxerek eltünnek a vidékről, mihelyt azonban az európai csapatok visszavonulnak Pekingbe, ismét előjönnek. Dél-Khinából az utóbbi időkben igen sok kisebb-nagyobb csapat katonaság vonult az ország belsejébe, a császár és udvara védelmére.

 

A béke föltételei

 

A hatalmak követei decz. 24-én adták át követeléseiket a khinai kormány számára. Li-Hung-Csang beteg lévén a másik khinai biztos, Csing herczeg vette át a nevezetes iratot, mely franczia, angol, német, olasz nyelvre is le van forditva. Hir szerint az udvar komolyan ellenezte az erődök lerombolását és állandó követségi védőőrzések tartását, mert a védőőrségek az udvar nézete szerint mindenkor eléggé megerősithetők.

 

Védőőrségeket Pekingben csak azért kivánnak, hogy magát az udvart fenyegethessék. Több értesités mondja, hogy Li-Hung-Csang és Csing herczeg azt ajánlták a khinai udvarnak, hogy a szövetségesek feltételeit azonnal fogadják el, mert a szövetségesek alkudozásról hallani sem akarnak és bármennyire halogatja is az udvar az ügyet, a vége mégis csak az volna, hogy a föltételeket el kellene fogadnia. A szövetségesek addig indithatnának expedicziókat az ország belsejébe, a míg az udvar a követeléseket föltétlenül elfogadja.A „Newyork Herald”-nak táviratozták Pekingből decz. 28-ikán: A császári udvar a követek közös jegyzékére vonatkozólag kérdést intézett az iránt, hogy a takui erődöket le kell-e rombolni, a megnevezett herczegeket le kell-e fejeztetni és melyik helyet akarják a hatalmasságok megszállani?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Istenlátó Erzsók Istenlátó Erzsók
A multat már megelégelte az ember, a jelen egyebet nem ad mint gondot...
A belgrádi értekezletnek petróleum szaga van A belgrádi értekezletnek petróleum szaga van
A párizsi lapok továbbra is igen nagy érdeklődést tanusítanak a...
Jön a jobb konjunktúra Jön a jobb konjunktúra
A gazdaságkutató intézetek a várható konjunktúrát részben az ipari...
Magyarország vizipoló-bajnoksága Magyarország vizipoló-bajnoksága
A Magyar Uszó-Szövetség rendezésében vasárnap délelőtt került...
Szerelem a természetben Szerelem a természetben
Uj műfaj! Akik ezt a filmet a vasárnap délelőtti sajtóbemutatón...
Tátra-Kalauz Tátra-Kalauz
Dr. Szontágh Miklós * Tátra-Kalauza* új teljesen átdolgozott második...
Hópárkányok, hópadok Hópárkányok, hópadok
A magas hegyek csúcsán és gerincén messze kinyúló szeszélyes alakú...
Elkészült a városi védőnők, óvónők, vöröskeresztes nővérek és szellemi szükségmunkások szociális státusa Elkészült a városi védőnők, óvónők, vöröskeresztes nővérek és...
A városházi problémák közé tartozik a szociális státus rendezése,...
A Szombathelyi Sport-Egylet dísztornája. A Szombathelyi Sport-Egylet dísztornája.
Elmult vasárnap rendezte a Szombathely Sport-Egylet az idei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98