Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Az utolsó csók

Egy huszonkét éves budapesti ügyvédbojtár, - ha nincsen különös fantáziája és életismerete, - mit képzel az élet tetejének, olyan dolognak, a miben összesűrűsödik az életnek minden szépsége, értéke és gyönyöre, a mire érdemes rátenni egész életét s ami után szívesen meg lehet halni ?

A dúsgazdag élvezők valami nagy találkozóhelyén, a legnagyobb luxus közben, melyet az ügyvédhojtári fantázia ki tud találni, s a mely egyértelmű egy fényes szálloda legfényesebb lakosztályával, - egy fejedelmek ínyének való lakoma, gyöngyöző finom borok mellett egy nagyszerű nő, Páris legszebb megvásárolható nője, - ez a gyönyörök ideálja nemcsak Bíró Lajos ügyvédbojtárjának, uj komédiája .

 

Az utolsó csók főszereplőjének, hanem még sok-sok hozzá hasonló köznapi fiatal embernek is, a kik a nagyvilági életet a pesti kávéház távlatából nézik s a fényről, luxusról való ideáljuk is tulajdonképen csak egy pesti kávéház ideiglenes luxusának megsokszorozása.

Az alak a kit Bíró Lajos felkapott, a mi aszfaltunkon termett s ezzel megkapja budapesti veretét a nemzetközi környezetben lejátszódó darab is. Az a gondolat: a váratlanul egy nagyobb pénzösszeghez jutni, egy napig fejedelmileg élni belőle s azután jöjjön, a mi jön, - ott hever kávéházi asztalainkon s mindenütt másutt, a hol könynyelmű, élvezetre vágyó, az élet örömeit túlságosra becsülő s az élettel könnyelmű, czinikus játékot játszó fiatalemberek töltik idejüket.

Ha aztán ezt az ötletet valami véletlen megvalósítja, ha Nagy János ügyvédjelölt - ezzel a névvel is jelzi a szerző, hogy nem egyént hanem típust akar bemutatni - kétezer forinttal, apai örökségével megjelenik Montecarlóban, felfedezi Beauregard Klárát, a megvásárolható nők legszebbikét, egy rettentő nagyúr, a livádiai herczeg szeretőjét s épen abban a pillanatban fedezi fel, mikor a pompás szép nő bosszút akar állni herczegén, mert az egy estét - nincs még fiú-örököse - a feleségével akar tölteni, - nos, hát akkor érdekes dolgok történhetnek.

Ezeket az érdekes dolgokat adja Bíró új darabja és pedig úgy, hogy csakugyan érdekesek is, velejükben komikusak, de megvan bennük az a melancholikus mag is, a mely minden igazi komédiának megadja az emberi értelmét. Az ügyvédbojtár a maga köznapi illúzióit akarja kiélni és belebotlik váratlanul valamibe, a mi valóság, - egy napra való gyönyört akar és belebotlik egy igazi, életre szóló élet-értékbe, egy estére való mámort keres és megtalálja az igazi szerelmet.


A herczeget provokálni akaró, bosszúja eszközét, az egy estére való gavallért lesajnáló, hisztérikusan idegeskedő cocotte, a ki még eddig nem találta meg az igaz érzést, az első csókot s ezért utálja az utána epekedő férfiakat s a szokatlan környezetben zavartan csetlő-botló, a helyzethez illő tónust megtalálni nem tudó félszeg ifjú egymásra találnak a közös alacsony származás révén, valami kasztbeli bizalmasság fejlődik ki köztük, összemelegednek s ebből az összemelegedésből hirtelen fellobbanó szerelem lesz. Ennek az átváltozásnak a rajza a darab lényege ezért íródott s ebben Bíró Lajos, jobban, mint valaha, igazi írónak, az elhitetés, az alakokkal való közösség-érzés, a psychologiai rajz erős kezű mesterének bizonyult.

Pompás vígjátéki gondolat a fiú és a nő együtt a hotel fényes lakosztályában és még pompásabb az ebbe beleszövődő, eredeti és elmés motívum: Klára megvalósítja Nagy Jánossal annak a programmnak a külsőségeit, melyeket a herczeg neki, mint a feleségével eltöltendő est programját elmondott, úgy hogy a herczeg szemben levő kastélya ablakából lássa.

Eleinte nem törődik azzal, hogy a herczeg másnap esetleg agyonlövi érte a fiút, de a mint fölmelegszik iránta, mindjobban félteni kezdi S a programm végét már nem bírja ki. Ez a legjobb, a mit eddig színpadon Bírótól kaptunk s ez teszi Az utolsó csók-ot az író legjobb darabjává. Átérzés, melegség van benne s a drámaíró számítása is művészi, tudatos fölénynyé válik benne.

Örömmel láttuk viszont azt a Bíró Lajost, a kit novelláiból nagyra becsültünk. A kifejlés is gyors és biztos és erős vonalú: a herczeg fölényes nyugodtsága a kapkodó, idegeskedő fiúval szemben, a ki agresszív fellépésével csak ijedtséget akarja elfojtani s a két szerelmes könnyes elválása, mikor a reggel világossága, a való élet elszakítja őket, - megértően, megértetően és meggyőzően van ábrázolva.

Ebben a darabban olyasvalami van a darab mögé rejtve, de mindig érezhetően, a mi Bírónál nem mindig szokott érezhető lenni. Szeretet van benne.
Hogy Fenyvessi, Tanay és mindenekfelett Varsányi Irén kitűnő művészek s szerepeiket kitűnően játszották, ezt nem kell külön említeni. Egy új színész, Virányi, a főszerepben ügyes, ötletes és fejlődésképes színésznek bizonyult.

Schöpfin Aladár.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasárnap Lampel Icát, egy pesti orvos 17 éves szőke karcsu leányát választották Miss Magyarországgá Vasárnap Lampel Icát, egy pesti orvos 17 éves szőke karcsu leányát...
Mussolini betiltotta az olasz szépségkirálynő- választásokat, a...
Totzl bácsi vasárnapi aranylakodalma a Szegényházban Totzl bácsi vasárnapi aranylakodalma a Szegényházban
Orgonazugás és egy apácakórus vékony hangjai áradta vasárnap délután...
A Nemzeti Sport országos kardvívóversenye. A Nemzeti Sport országos kardvívóversenye.
Az öt év óta pihenő kardvívás tegnap adott először komoly életjelt...
A gazdasági haladás a főváros Statisztikai Zsebkönyvében A gazdasági haladás a főváros Statisztikai Zsebkönyvében
A gazdasági fejlődés és megerősödés érdekes adatsorozatát vonultatja...
A Grossglockner-út ezévi mérlege A Grossglockner-út ezévi mérlege
Huszonhat millió schillinget fektetett be Ausztria a Grossglocknerre...
A szerb király és a hadsereg A szerb király és a hadsereg
A nisi katonatisztek összeesküvése a királygyilkos katonatisztek...
Az olasz Chiavacci nyerte Európa tőrbajnokságát Az olasz Chiavacci nyerte Európa tőrbajnokságát
A Margitsziget Buda felé eső partján a remekül fellobogózott...
 Mitől vadul meg a ló? Mitől vadul meg a ló?
Egy kiváló német szakértő erre vonatkozóan a következőket írja:...
Vértesi Katalin beállította a 80 méteres gátfutás hölgy-rekordját Vértesi Katalin beállította a 80 méteres gátfutás...
A Magyar Atlétikai Szövetség vasárnap délután a BBTE sporttelepén...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98