Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Kiegyezési előmunkálatok

Az osztrák és a német sajtó, amely a háboruval való külpolitikai kérdésekkel is sokkal szabadabban, behatóbban foglalkozik mint a magyar zsurnalisztika, feltünően nagy érdeklődést tanusit ujabban az 1917-ben lejáró, illetőleg akkor megujitandó kiegyezés iránt.

Tény, hogy a kiegyezési törvénynek 1907. évi XI. t.-c. 28. §-ának ama rendelkezése, hogy legkésőbb 1915 kezdetén uj tárgyalások inditandók meg az Ausztriával fennálló vám- és kereskedelmi viszony szabályozására, az uj kiegyezési tárgyalásoknak kellő időben való meginditását teszi a magyar kormány kötelességévé. 

Igen ám, de éppen ennek a f. évnek az elején olyan volt a háborus helyzet, hogy mindenre inkább lehetett gondolni, mint a hét állam gazdasági viszonyának ujabb szabályozására. Év elején nem is firtatta, nem is sürgette tehát senki a kényes és nagy horderejü probléma napirendre hozatalát. 

Most azonban, hogy közeledünk a politikai és vörös betüs év vége felé, a Lajtán tul, de meg a Spree partján is sok szó esik az uj kiegyezésről és fokozódó hévvel tárgyalják az osztrák-magyar-német gazdasági relációknak a világháboru eredményeinek megfelelő szabályozását is. 

Az Ausztriában és Németországban mutatkozó mozgolódás által aktuális kötelességeinkre figyelmeztetve most már a magyar közvélemény is kezd behatóbban foglalkozni a kiegyezés ügyével. És okunk van hinni, hogy a magyar kormány is, be nem várva a hazai közvélemény ébredését, előzőleg már megtette a kérdés megérlelésre szolgáló előintézkedéseket. 

Mert bármily sürgősnek jelezze is törvény és naptár a kiegyezési tárgyalások megkezdését, a mostani világháborus helyzetben másról, mint előkészületekről, előtanulmányokról és tapogatózó tanácskozásokról egyelőre szó sem lehet. 

Az Ausztriával való gazdasági kiegyezés megujitása eddigelé is mindig elég nehéz munkának bizonyult és több mint bizonyos, hogy a háboru tapasztalatai és várható eredményei, a külföldi kereskedelmi szerződéseknek az osztrák-magyar kiegyezéssel egy időben való lejárata, kiváltképpen pedig az a körülmény, hogy az osztrák-magyar monarchiának Németországgal kötendő uj gazdasági egyessége a két birodalom közti politikai szövetség szerves kiegészitésének kontempláltatik, rendkivül nehéz feladat elé állitotta a gazdasági kiegyezés megkötésére és a vámkülfölddel létesitendő kereskedelmi relációk ujabb szabályozására hivatott kormányokat. 

Amiért az előkészületeknek minél szélesebb alapon való meginditása tényleg szükségesnek és sürgősnek is mutatkozik. Bele kell mélyednünk minél előbb a dolgok lényegébe s haladéktalanul akcióba viendő minden szaktudásunk, mivel hogy ezuttal nemcsak az osztrák önzéssel, de a német alapossággal is szembe kerültünk. 

Óvakodnunk kell attól, hogy a németek az osztrákok ellen, az osztrákok pediglen a németek ellen ütő kártyának játszhassanak ki bennünket. Nem kutatjuk, vajjon a háboru csodás eredményei dacára is, melyek oly jelentékeny mértékben köszönhetők Magyarországnak, megvan-e Ausztriában s megvan-e Németországban a megfelelő jóakarat, de bármit tartogatnak is azok tarsolyukban, nekünk nyitott szemmel és erős akarattal kell hozzálátnunk Magyarország gazdasági jövőjének a megalapozásához.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az orosz fővezér nyilatkozata a győzelemről Az orosz fővezér nyilatkozata a győzelemről
Kuropatkin orosz fővezér márczius 26-ikán megérkezett Karbinba, az...
Arany János angolul Arany János angolul
William N. Loew nagyon sok évvel ezelőtt, még fiatal korában került...
Napfogyatkozás 1936 júniusában 2. rész Napfogyatkozás 1936 júniusában 2. rész
A mostani napfogyatkozás csak Budapesten és Európában legnagyobb...
Egyórás gyalogló verseny – Szablár Péter rekordja Egyórás gyalogló verseny – Szablár Péter rekordja
Az FTC vasárnap délelőtt az Üllői-úti pályán egyórás gyalogló...
A hosszu meg a rövid A hosszu meg a rövid
A hosszut és a rövidet rendes polgári nevükön Carl Schenströmnek és...
A csont karrierje a szemetesládától az ajakrúzsig 2. A csont karrierje a szemetesládától az ajakrúzsig 2.
Lenn, a délvidéken, ahol már erősen süt a nap, könnyebbé válik az...
Lear Király Lear Király
Játék az élet legmélyebb problémáival. Ma tisztán feltűnt előttem a...
A BEAC jubiláris versenye A BEAC jubiláris versenye
A Császár-fürdő fedett úszócsarnokát zsúfolásig megtöltő előkelő...
Roosevelt Roosevelt
Belül tiszta tekintet, sugárzó szem, élesen metszett arc, szabadon...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98