Dtum
Login with Facebookk
1922 | Április

Képtelen természetrajz

Reggel az állatkertben látok egy borzot s ezt mondom: "Egészen olyan, mint Y, az ismerősöm." Délután aztán találkozom Y ismerősömmel s ezt mondom: "Egészen olyan, mint az állatkerti borz."

Nyilván e két hasonlat között mozog az állatmese s ezeknek játékos változatából keletkezik az a gyengéd humor, finom-metsző gúny, mely az indus Pancsatantra őskori példázataiban, Aesopus, Phaedrus, Lafontaine sohase-évülő meséiben megnyilatkozik. Az emberiség nem unt rá erre a komoly tréfára.

 

Lessing folytatta, Jules Renard pedig megkoronázta a műfajt az ő imádandó "Histoires naturelles"-jeivel, melyekben már egy városi irodalmár éles szemével szemléli - végtelen szeretettel és megbocsátással - "alsóbbrendű testvéreinket." A legnemesebb ötletek viaskodnak ezen a téren. Újat mondani vajmi nehéz.

Nagy Lajosnak nemrégiben megjelent egy csomó állatmeséje, egy mulattató könyvtár szerény füzetkéjében. Az író, akit biztos elbeszéléseiért, világos szerkesztéséért, kemény jellemző erejéért becsülik, ezeket a karcolatokat könnyedén vethette papírra, de annyira frissek, eredetiek, annyira egy tiszta fő és szív gondolat- és érzésvilágát tükrözik, annyira egyéniek, hogy külön föl kell hívnom rájuk az olvasó érdeklődését. Jó kedvvel írta, igénytelenül és mi jó kedvvel olvassuk, mert érezzük a humor lélekkel teljes szerénységét.

Ő is állatokról beszél és folyton emberekre gondol. Komikumának alapja szintén az, hogy a természet, melynek nincs öntudata, egyszerre öntudatossá válik s ami öntudatos, elveszti öntudatát, gépszerűvé lesz. De új elemet vegyít meséibe, mely az ő leleménye. Az állatokkal együtt kigúnyolja a tankönyvek fontoskodó és pontoskodó leíró módszerét s ártatlan arccal, nagyon szigorúan, kedves, bárgyú együgyűségeket állapít meg a mindenáron teljességre törekvő természettudomány nevében.

 

Felsorolja például a kígyók különböző fajtáit, majd hozzáteszi: "Érdekes lenne még egy kis, rövid sárga kígyó, lila kecskeszakállal." Vagy: "Kékszínű hangyák nincsenek, ami a természetnek minden gazdagsága mellett is némi szegénységre vall." Vagy: "A teve életkora 40-50 év, de előbb is agyon lehet ütni."  A rendszeres-módszeres tudomány kattogását érezzük ezekben a sorokban s kacagunk. Könyvének címe ez is lehetne: "Állatmesék az állatokról és a tankönyvírókról."

Főképpen az emberközponti, utilitárius szemlélet félszegségeit pécézi ki, mely "hasznos"-nak jelzi a juhot, mert meg lehet enni s "haszontalan"-nak a tigrist, mert az viszont az embert eszi meg. Az ő szeme is városi, sokszor budapesti, de látszólagos léhasága mögött tartalmas lélek van, a torz fintor mögött fájdalom és bölcsesség.

 

"Az oroszlán a legbátrabb valamennyi vadállat közt, de ezért kitüntetésre nem tart számot. Hazája Afrika és Ázsia, más földrészeken csupán mint idegen államok alattvalói szerepelnek s útlevél és más igazoló íratok hiányában állatkertekben vannak internálva." Ítélete mindig talpraesett, az emberi értékelés viszonylagosságát feltüntető. Ötlete pedig, mely soha sincs önmagáért, keserű és jóízű.

Ezzel a pár szóval az író figyelmét is szeretném ráirányítani kis könyvére, melynek vázlatosságát - úgy látszik - készakartan nem tüntette el. Eddig elbeszéléseiben alig szólalt meg ez a gúny. Milyen érdekes lenne, hogyha szatirikus értékeit összefogná egy egységes alkotásban.

 

Kosztolányi Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gazdaságról a nemzetgyűlésben Gazdaságról a nemzetgyűlésben
Kállay Tibor pénzügyminiszter a nemzetgyűlésen beterjesztette az...
Magyarország 1927. évi atlétikai bajnokságai Magyarország 1927. évi atlétikai bajnokságai
Kellemes nyári időjárás kedvezett a MASz kétnapos bajnoki viadalának,...
Marad a magas kalap Marad a magas kalap
Idén a tenger mellett nyaraltam és így alkalmam nyílt láthatni...
Ady Endre -  Révész Béla könyve Ady Endre - Révész Béla könyve
A Csöndnek egy különös dinasztája jön felénk megint pompásan és...
A poroszok és a lengyelek A poroszok és a lengyelek
A porosz képviselőházban a mult héten hosszu tárgyalások folytak a...
Szerb Antal magyar irodalomtörténete Szerb Antal magyar irodalomtörténete
Ennek az új irodalomtörténeti könyvnek az olvasóját legelőször a...
Magyarország 800 méteres gyorsúszóbajnoksága Magyarország 800 méteres gyorsúszóbajnoksága
Bajnok: Fehér II. István JOSSzE 11:28.6 mp. Legjobb bajnoki eredmény....
Blaháné érdemrendje Blaháné érdemrendje
Blaha Lujza fényes művészi pályájának elismeréséhez kitüntetőleg...
Hollywoodban jelenleg a szőke a divatszín Hollywoodban jelenleg a szőke a divatszín
Hollywoodban jelenleg a szőke a divatszín és emiatt a nők nemcsak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98