Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

Héber költők

(Patai József: Héber költők, 5 kötetben. Múlt és Jövő kiadása)

Berlinben hatalmas vállalatok ontják a héber könyvek tízezreit. Kelet Európából odaszorult a zsidó irodalom, melynek hatalmas lendületet adott a cioni eszme realizálódásának lehetősége, Palesztina újjáépülésének menete. Új nevek, új emberek bukkannak fel és hovatovább számolni kell a maga útját járó zsidó irodalom kibontakozásával.

 

Ez az irodalom eddig szorosan karöltve haladt a nyugati népek irodalmával, spanyol és olasz hatásokat szívott fel, új formákat nem termelt ki magából. Tartalmi része nagyjában ugyanaz, mint amit a nyugati népek költészetéből ismerünk, azonban hangot nyert az üldöztetés fájdalma, keserűsége is, a vágyakozás az őshaza után. Szóval a zsidóság sorsa, végzete is átsugárzik e verseken.

A szétszóródás lehetetlenné tette, hogy a zsidó nép a művészetben, az irodalomban egyetemes értékeket hozzon létre. Az ótestamentum egyes könyvei, mint Salamon prédikátor. Ezeknél vagy rút könyvei, mint mérhetetlen sziklafalak magasodnak a hazája vesztett zsidóság költői termékei mellett. Az utóbbiakból hiányzik a bibliai kor monumentalitása, viszont közelebb állnak a maga hétköznapi életét élőemberhez.

Tíz évszázad hébernyelvű versanyagát ültette át magyar nyelvre Patai József. Ő, ki egész életét zsidó ügyeknek szenteli és figyelemre méltó eredményeket ért el a régi héber kéziratok kikutatása körül, nagyszabású munkát végzett e versek lefordításával és rendelkezésével. Az ötkötetes mű első kötele a maga egész terjedelmében irodalom történeti tanulmány.

 

Gondos és lelkiismeretes munka egy eddig elzárt, külön világot nyit meg a közönség számára, olyan világot, amelynek megismerése csak nyeresége lehet bárkinek, aki a kultúrhistóriai értékek megismerésére törekszik. Patai tanulmánya nem romantikus kísérlet, hanem hosszú búvárkodás eredménye, a vers fordítások pedig, tekintve a feladat nagyságát, általában sikerültek.

 

Bálint Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98