Dtum
Login with Facebookk
1926 | Április

Ki hát az a Földi Mihály - mesterember vagy művész?

Akkor, amikor a szerzővel beszélgetek, a premier még hat napnyi messzeségben van. Mire ezek a sorok megjelennek, a premier is lezajlott, a kritikák is lehangzottak. Kicsit furcsa helyzetet jelent ez annak, aki Földi Mihályról akar írni, az Engem szeress öreg színházi rókájáról és az Utolsó felvonás fiatal, irodalmi harcosáról.

 

De ingerlően pikáns téma: az Engem szeress Magyar Színházbeli ötvenedik előadásának napján az Utolsó felvonás kamaraszínházbeli bemutatója! Újságírói ínyencfalatot kínál: íme, a Jánus-fejű író, aki egyik kezével attrakciós bohózatot ír, amellyel pénzt lehet keresni, de írói nimbuszát ugyancsak megtépázza, a másikkal legkomolyabb művészdrámát, amellyel csak dicsőséget lehet aratni, pénzt nem. Hogy is lehet ez?

 

Az ember azt hihetné, hogy van úgynevezett írói karakter, világnézet, temperamentum, ilyesmi. Valami tendencia, amit az író szorgalmaz, valami hajlam bizonyos müfaj iránt, valami megállapodott művészi súly, amely vagy a tisztán színpadiasság, a külsőséges szenzációs darab, a technikás, naturalista, megállapodott receptű műfaj felé lendül, vagy a kutató, analizáló, utat törő, tisztán belső motivumokra épült, tömegízlésnek nem szánt szent és tiszta színház felé, amelyben a színpad nem cél, csak eszköze az emberek felé való fanatikus prédikálásnak. Mert bizony Shakespeare írt tragédiát és vígjátékot, de ma már ugyanazt a Shakespearet halljuk szólni, akármilyenre is van hangolva húrja.

 

Az Engem szeress azonban a maga szertekürtölt tizenegy attrakciójával és az Utolsó felvonás a maga mélységes, bensőséges strukturájával – így közvetlen egymásután … vajjon mi késztethette Földi Mihályt arra, hogy két ilyen ellentétes lélekből fakadt virágot ültessen a magyar színpadok ágyába? Micsoda művészi megélések, külső vagy belső rázkódtatások, micsoda világnézeti változások és irodalmi vacillálások ezek: mesteremberek vagy művész, ki hát ez a Földi, aki játszik a nézők tiszteletreméltó tömegével és a kritikusok kiválasztott kasztjával?
Ez a kérdőjel vezetett Földi Mihályhoz.
Beszélgettünk.


A dolog egészen egyszerű lett. Kézzel fogható. És szinte különös, hogy másképp is lehetett képzelni… Földi Mihály beszélt Földi Mihályról, az Engem szeress írója az Utolsó felvonás költőjéről. És lassan-lassan, a vita hevében, a kettő egybeömlött. Elmúlt a szenzáció, a bizarrság, a pikantéria lehetősége: A Janus-fejek egymás felé fordultak és egyetlen markáns arccá formálódtak.


- Nem tagadom a szándékosság vezetett abban, hogy az Engem szeress ötvenedik előadását és az Utolsó felvonás bemutatóját egy napra hoztam össze. Hadd lássa a publikum, mi minden telik egy íróból. Az embernek vannak keserű és vidám percei: egyszer ezt, másszor amazt adja magából.
- Az Engem szeress lekritizálása?...


Nézze, ént már láttam nagy és komoly drámai sikereket, melyeknek egész második felvonása alatt valcerokat játszott a zenekar. Az Engem szeress úgynevezett „attrakciói”? Nem mondhatnám, hogy örültem, mikor behelyezték a darabba a görlöket, de hát végre is igazán szép az a két táncoló lány. Ez talán jelent valami felesleges pluszt, de miért jelentene minuszt? Aztán jön a cigány, játszik egy csomó nótát. A színésznő két-három szép dalba belebolondul.
Ezért tagadjam meg a darabot?


- Igen, ezek és még néhány dolog olyan változás a darabon, ami nélkülem került bele. Én azonban meg vagyok róla győződve, hogy ez a darab előadásainak használt és ezek nélkül a darab jóval kevesebbet ment volna. De hát mondjon egy drámát, amelyik az utolsó öt esztendőben tiszta irodalmi eszközökkel ért el sikert?
- Épp most hivatkoztam a Szerelem és Halál játéka című Rolland-darabra, - vetem közbe, - amely együtt jubilál az Engem szeress-el.


- No, igen, a Rolland-darab… Ez a darab egy romantikus történelmi miliőben játszódik, a háttérből dobok pergése, tömegüvöltés, forradalom, véres és mindig izgató szavak… Hát… Az ember az életben akarja látni magát, nem örökké elvonatkoztatva tőle, kiküszöbölve belőle! Az életben! És hogy a kritika leszid emiatt? Kedves kollégám… Mi tudjuk, ugye, mi az a kritika… Ha valaki, hát én aztán igazán tisztában vagyok a kritika születésének körülményével. Nem kritika kell az írónak… Közönség! Harmincegyéves vagyok, tizennégy kötetem van már… Hol kaptam ezért méltatást?


- Nálunk évek, hosszú évek óta semmi a világon nem történik. Darabok jönnek, mennek, borzasztó ez, hogy semmi haladás. Minden a régiben, csak a viccek újak. 1925-ben meg tudtam jósolni, mi lesz 1926-ban. Az idén megmondom, mi jön jövőre. És ez így megy a végtelenségig. A fiatalságon valami rettenetes átok ül. A húsz-harminc év közti fiatalok nem tartanak össze, nem ismerik egymást, nem tudnak küzdeni, törni, zúzni, hogy kijöjjenek. Apatikusok. Sehol sincsenek.


- Én tudom, hogy az Utolsó felvonás, amely egy ilyen küzdés akar lenni a kivénhedt stilus ellen, nem tökéletes, ezer dramaturgiai hiba van benne, de tűz, lelkesedés is van benne az eddigi formák széttörése utáni vágy. A felvonások nem színpadtechnikailag tagozódnak, hanem pszichológiailag. Nem a szórakozni vágyó tömegnek szól, csak ezer embernek vagy háromszáznak. Próba. Talán nem sikerül… De kell valamit már próbálni… Örökké próbálni kell!


A kétarcú író íme nem lélektani probléma sőt nem is kétarcú. Egyetlenegy arca van: az emberé, akinek írnia kell és aki írásainak nyilvánosságot akar szerezni. Ez a legemberibb tulajdonsága minden írónak. Földi Mihály tizennégy könyve, az Utolsó felvonás és a friss, új magyar irodalom megteremtése iránti vágya ellensúlyozza az Engem szeress-t, a külsőségek lomtárával való harcmodort és talán megint bekövetkezik az az idő, hogy a fiatalok – ha ugyan vannak még, akik ezt a szép szót minden konzekvenciájával együtt viselni merik – nem az Engem szeress bő tantiému szerző kapitalistáját látják Földiben, hanem a küzdő, vérző, új utakat kutató fiatal magyar írógeneráció egyik legmarkánsabb egyéniségét.

Szánthó Dénes

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98