Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a franciák kezére

Egy ismeretlen ember küldte őket Hir Györgyhöz Szendey számára. – Szendey Lászlót, egy dr. Fekete György nevü rokkantat és Juhász Lászlót, Hir György titkárát, vasárnap éjjel előállitották a főkapitányságra.

Más helyen megirtuk, mi a rendőrség és a franciák véleménye arról a két kőlapról, amelyet egy ismeretlen fiatalember szombaton Royére rendőrfőfölügyelő Hungária-szállóbeli lakására küldött.
A két kőlap ügyében vasárnap éjszaka érdekes fordulat állott be.


Megjelent ugyanis a főkapitányságon dr. Szücs Károly ügyvéd és bejelentette a frankügyben nyomozó Lakatos László rendőrkapitánynak, hogy Szendey László ügyfele nevében jár el, akinek a következőket közli:


Szendey, akinek révén néhány hét előtt két kitünő rajza frankklisé a hatóságok kezébe került. Együtt lakik Hir György képviselő titkárával. Juhász Lászlóval a Rákos-utca 15. számu házban. Juhász közölte körülbelül egy hét előtt Szendeyvel, hogy egy ismeretlen ember csomagot hagyott Szendey számára Hir György Bálvány-utca 22. szám alatt levő lakásán, anélkül, hogy megmondta volna, mi van a csomagban és azóta nem tért vissza.

 

Ugyancsak néhány nap előtt fölkereste Szendeyt lakásán egy féllábu férfi, aki dr. Fekete Györgynek nevezte magát és azt az üzenetet hagyta hátra, hogy a Gellért-kávéházban szeretne vele fontos ügyben beszélni. Szendey el is ment a Gellért-kávéházba, ahol érdeklődött Fekete után, akit az egyik pincér mutatott meg neki. Fekete előadta, hogy a francia bank jogtanácsosa dr. Auer Pál kijelentette előtte, hogy a francia bank nagyon szeretné, ha a hiányzó frankklisék megkerülnének és ezért hajlandó anyagi áldozatot is hozni.


Fekete azt kérdezte Szendeytől, hogyan lehetne megszerezni a hiányzó kőlapokat?
Egyszersmind három milliót igért neki arra az esetre, ha a kőlapokat megkapja. Közben Szendeynek eszébe jutott, hogy neki egy csomagja van Hir György lakásán, amelyért el kellene mennie. El is ment érte és a Hir Györgynél levő csomagban megtalálta azt a két követ, amely szombaton Royérhez került.
Szendey a köveket ugyanis átadta Fekete Györgynek, akitől értük egy hárommilliós bont és több zálogcédulát kapott. Fekete pedig eljuttatta a köveket a franciákhoz.


Eddig tart dr. Szücs Károly ügyvéd előadása, amely a főkapitányságon éppen a benne rejlő ellentmondások miatt nagy meglepetést keltett. Lakatos rendőrkapitány nyomban intézkedett, hogy nem tudja, miért épp rajta keresztül akartak a követkől megszabadulni.


Szendey kihallgatása éjfélután véget ért és ekkor Fekete György kihallgatása kezdődött el. Vallomásában előadta, hogy ő ajánlkozott Auer dr.-nál a klisék megszerzésére. Ő a köveket nem személyesen, hanem egy másik fiatalember utján adatta oda a hordárnak, aki a Hungáriába vitte a csomagot. Ezt a fiatalembert, akire Fekete hivatkozott, még az éjszaka folyamán előállitották a főkapitányságra, hogy őt is kihallgassák. Fekete után Juhász László kihallgatása következik arra vonatkozóan, ki volt az az ismeretlen ember, aki a köveket Hir György lakására vitte és Szendey részére otthagyta. Ezek a kihallgatások előreláthatólag egész éjszakára tartanak és valüszinüleg még sok dolga lesz a nyomozásnak azzal, hogy a kövek rejtélyes utját tisztázza.


A Reggel munkatársa a késő éjjeli órákban beszélt Auer Pál dr.-ral, a francia bank jogtanácsosával:
-Több nap előtt irodámban fölkeresett egy féllábu ember, aki dr. Fekete Györgynek mondotta magát és azt állitotta, hogy baráti összeköttetései révén próbálja megszerezni a hiányzó frankkliséket. Megkérdezte, hogy a francia bank hajlandó-e azokért pénzt adni? M. Collard-Hostingue-al való megbeszélés után kijelentettem, hogy főleg rokkantságára való tekintettel lehet szó némi anyagi támogatásról, ha a valódi frankkliséket megszerzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az eredeti frank A hamisított frank Hir György, tanú, aki a kihallgatása közben rosszul lett s bevitték a Rókus-kórházba
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest birkózó bajnoksága Budapest birkózó bajnoksága
Kora reggeltől késő estig tartott a MTE rendezésében mult vasárnap...
Lutrijáték állami támogatással Lutrijáték állami támogatással
Az állam eltörölte a kislutrit, mert megzsarolta a szegény embereket,...
Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék Reims, Artois, Arras – újabb mészárszék
A támadás során az antant hadvezetőségek igyekeztek felhasználni a...
Magyar nacionalizmus
Több évi munka eredménye ez a könyv: a Magyarságtudomány négy évvel...
Az erdélyi vízierők elektrifikálásán dolgoznak a minisztériumokban Az erdélyi vízierők elektrifikálásán dolgoznak a...
Műszaki körökben igen nagy jelentőséget tulajdonítanak a...
Castelnau francia tábornok Castelnau francia tábornok
Castelnau francia tábornok, az északi hadsereg uj főparancsnoka, Foch...
Kárpáti Ima Kárpáti Ima
Ez a czíme Sas Náci legujabb dalszerzeményének, mely két oldalu...
A vasárnapi választások eredményei A vasárnapi választások eredményei
Az este 10 órakor befutott jelentések szerint a döntésre került 141...
Pécsi Blanka előadóestje Pécsi Blanka előadóestje
Néhány évvel ezelőtt még fájhatott a szívem, mikor párisi barátom...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98