Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

Baldwin és Rothermere

Az angol miniszterelnök a Rothermere-akcióról föltűnően kedvetlen és szokatlanul keserű hangon nyilatkozott. Tud-e felelőtlenebb és veszélyesebb dolgot elképzelni, mint ezt az akcióit? - kérdezte a legnagyobb bécsi újság kiadóját, aki meginterjuvolta.

 

A „Presse” kitünő Benediktje bizonyára nagyot nyelt, mert delikát helyzetében nem felelhette, hogy igenis, uram, a trianoni, versaillesi és saint-germaini békeszerződések a „Daily Mail”-lapok akciójánál sokkal veszedelmesebb és felelőtlenebb dolgok. Egyébként pedig, nem kell, hogy tragikusan vegyük Baldwin nyilatkozatát.

 

Ez a hideg tuss nem is árt a magyar közvéleménynek, amelynek mámoros optimizmusát lehűti kissé és dacosabb, elhatározottabb, magabizóbb munkára sarkalja. Az angol viszonyok ismerője előtt nem titok, hogy a konzervatív kormány két vezére, Baldwin és Chamberlain, továbbá a kormányzópárt kimagasló egyéniségei Rothermere lordot mélységesen gyűlölik, nem a magyar ügy propagálása miatt, hanem mert lapjainak példátlan nyilvánosságával most már egyre határozottabban a liberális-munkáspárti koalíció mellett foglal állást.

 

Rothermere lordnak nehéz meccsei lettnek most, de ne aggódjunk érte, mert híres arról a hazájában, hogy meg nem alkuvó szivóssággal és hideg céltudatossággal vivja meg politikai és gazdasági ütközeteit. Hiszen a Baldwin ideges kijelentése ujabb bizonyítéka annak, hogy, Rothermere világraszóló akciója mélyen szántott az angol közvéleményben. Kétségtelen tény, hogy Angliában párt, társadalom és osztálykülönbség nélkül elismerik a trianoni béke igazságtalanságait, hogy általában megértéssel, jóakarattal, részvétteljes érdeklődéssel éreznek irántunk.

 

A brit kormánypolitikának azonban bármily kezdeményező föllépésére dőreség volna számítani. A magyar társadalomnak kell berendezkednie. Bünös könnyeműség csalfa reményekkel áltatni magunkat, a beteljesülés dátumaival dobálódzni és oktalanul és céltalanul föllármázni, csatasorba állítani ellenségeinket. A tnláradó, szivfájditóan szép és őszinte Harmsworth-fogadtatás után Benes ur eredményeket ért el Rothermere és a magyarság ellenfeleinél és azokon a hivatalos helyeken, ahol ezt a speciálisan magyar megnyilatkozást értelmetlenül, gyanakvással és esztelen következtetésekkel figyelték.

 

Rothermere lordnak nem kell biztatás, tüntetés, a magyar ügy lovagjául szegődött, egy életnél többre, a győzelem kivivásáig. A magyar népnek föl kell hagynia a köldöknézés politikájával. Mindenki álljon frontba, akit hangja, szava, képessége erre a szapőrmunkára alkalmassá tesz. Néma munka. Szakadatlan munka. És türelem! Ezt üzeni Rothermere és ez jobban imponál a brit követelménynek, mint a fölkorbácsolt néplélek egeket ostromló sikoltása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Stanley Baldwin Lord Rothermere
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98