Dtum
Login with Facebookk
1928 | Október

Szónoki emelvényt állítanak föl a képviselőházban, hogy emeljék a fölszólalások nivóját

Politikai körökben és a közvéleményben sokszor hangzott mér el panasz a parlamenti beszédek nivójának állandó süllyedéséről. A kormányhoz közelálló helyeken most végre megtalálni vélik e baj orvosságát és mozgalmat inditottak, hogy a házszabályrevizióval kapcsolatosan intézkedés történjék a képviselőház eddig hiányzó – szónoki emelvényének fölállitására.


A külföldi parlamentek legtöbbjében régóta külön emelvényről hangzanak el a parlamenti fölszólalások és most be akarják vezetni ezt a szokást nálunk is. A szónoki emelvényt közvetlenül az előadói emelvény előtt állítanák föl és ez az ujitás egyszeriben megszüntetné a parlamenti gyorsíróknak azt a régi panaszát, hogy nem hallják jól – különösen zajban, közbeszólások áradatában – a saját helyükről beszélő szónokokat és igy gyakran nehezen tudják stenografálni a beszédeket.

 

A szónoki emelvény fölállításának első eredménye az volna, hogy az egyes beszédeket jobban hallanák nemcsak a gyorsírók és az ujságírók, hanem maguk a képviselők is, a szónokokat pedig kevésbé zavarnák a közbeszólások. A mozgalom meginditói azonban meg vannak győződve arról is, hogy ez az ujitás emelné a fölszólalások retorikai szinvonalát is, meg vannak győződve ugyanis arról, hogy az a képviselő, aki tudja, hogy emelvényről kell majd beszélnie, gondosabban készül fölszólalására.

 

A szónoki emelvény használara csak a képviselőkre lennek kötelező s nem egyszersmind a miniszterekre is, akiknek a beszédét legalább a gyorsírók számára azzal igyekeznek érthetőbbé tenni – áll ez különösen Bud Jánosra, aki tuvalevően a leghalkabban beszél az parlamentben -, hogy a gyosírók helyét néhány lépéssel előbbre hoznák az ülésterem közepe felé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98