Dtum
Login with Facebookk
1932 | Március

Rövidek

Budapest példátlan izgalommal leste vasárnap a berlini eredményeket
Külföldi esemény régen keltett föl a társadalom minden rétegére kiterjedő akkora érdeklődést, mint a vasárnapi német elnökválasztás. A rendőrség a szociáldemokrata párt márciusi ünnepélyét követő órákban nem engedte ugyan meg, hogy az ujságok kiadóhivatalai kitegyék a Berlinből érkező jelentéseket, de délután 6 óra tájban a plakátok megjelentek az utcán és óriási közönséget vonzottak a körutakra. Jellemző a közönség hatalmas érdeklődésére, hogy szerkesztőségünk és a nyomda szerkesztőségének a telefonja állandóan csengett és szinte ontotta az érdeklődők kérdezösködését: Győzött Hindenburg? Mindenki Hindenburg győzelmét tippelte és amikor azt a választ kapta, hogy az eredmény csak jóval éjfél után válik majd ismeretessé, rezignáció nélkül feleték: Hát akkor majd megvárjuk az éjfélt!

 

Meghalt Briand

A legnagyobb francia államférfi, Aristide Briand, többszörös francia miniszterelnök és külügyminiszter váratlan elhunytával a békepolitikát és a páneurópai gondolatot pótolhatatlan veszteség érte. Halála nemcsak a franciák gyásza, de az egész világé.


„Hitler és Hugenberg a választáson külön masiroznak, de együtt buknak!” - jósolja Kaas prelátus, a német katolikusok vezére
Berlin, március 6.
Az elnökválasztást megelőző utolsó vasárnap a legádázabb korteskedés folyt Németország egész területén, főleg pedig Berlinben és a nagyvárosokban. Propagandacsoportok indultak vidékre teherautókon, sokmillió röpcédulát osztogattak és szórtak le röpülőgépekről s százezerszámra terjesztették a kis müvirágokat, amelyekre a jelölt fényképe és neve volt rányomva. A legnagyobb gyülést a Lustgartenben tartották Hindenburg hivei. A „vasfront” gyűlésének vezérszónoka Wels szociáldemokrata képviselő volt, aki azt mondotta, hogy Hindenburg elnöksége alatt megakadályozott minden olyan törekvést, amely az országot a polgárháboru véres szemétdombjára dobta volna.


Röpülőgépek keringenek a Lustgarten fölött ezzel a fölirással: „Szavazzatok Hindenburgra!” A választási küzdelemben megszólalt vasárnapra Kaas Prelátus, a katolikus centrum vezére is, aki nyilatkozatában élesen Hitler ellen fordul:
- Hitler – Hugenburg harzburgi frontja szétesett – mondja -, a választáson külön-külön masiroznak, de együtt buknak! Hitler győzelme sötétbeugrást jelentene Németország számára. Ha akár a jobb -, akár a baloldali radikalizmus ér el sikert, ez hosszu évekre visszavetné Németországot és Sedánhoz hasonló szerencsétlenségbe döntené a német népet. Földalatti hatalmak játékszerévé válna hazánk és elveszitené Európával való minden kapcsolatát.


A kommunisták arra számitanak, hogy majd a „harmadik birodalom” romjain fogják Németországot bolsevizálni. Németországra most sorsdöntő kérdés, ki győz: Hindenburg vagy Hitler? Az egyik emelkedést, a másik végpusztulást jelent. Mindenütt megnyugvást keltett vasárnap Severing porosz belügyminiszter kijelentése, hogy a rendőrség minden erőszakosságot és terrort csirájában fog elfojtani. – Ne felejtsük – mondotta a belügyminiszter -, hogy a nemzeti szocialisták 30 %-a azelőtt kommunista volt és a vörös frontharcosok soraiba tartozott.


A vasárnap mégsem mult el zavargás nélkül, mert Berlinben több helyütt összeütköztek a nemzeti szocialisták a kommunistákkal. Az összeütközéseknek hét halottja és négy sulyos sebesültje van. Vasárnap estig 160 embert vett örizetbe a rendőrség.

Painlevé volt francia miniszterelnök Bécsbe érkezett

Bécs, március 20.
Painlevé volt francia miniszterelnök vasárnap este Bécsbe érkezett. A pályaudvaron a francia követség tagjai fogadták. Painlevé egy műszaki és egy jogi szakértő társaságában érkezett az osztrák fővárosba, ahol részt vesz a földrajzi fényképészeti kongresszuson. Az osztrák főváros politikai köreiben ugy tudják, hogy a volt francia miniszterelnök utazása kapcsolatos a francia kormány dunai konföderációs terveivel.

Huszonhárom japán hadihajó vasárnap hazaindult Shanghaiból
London, március 20.
Shanghai jelentés szerint az előzetes fegyverszüneti szerződés létrejött s a jelek szerint most már bizonyosra vehető, hogy a shanghai zónában teljes lesz a béke. A béketárgyalások a japán és kinai megbizottak között Franciaország, Anglia, az Egyesült Államok és Olaszország követeinek, illetőleg ügyvivőinek jelenlétében eredményesen befejeződtek. A francia követ kijelentette, hogy sikerült teljes megegyezést elérni.


A japán és kinai megbizottak is bizakodóan nyilatkoztak. Az előzetes fegyverszüneti szerződés szerint tizenkét tagu bizottság alakul a vitás kérdések elintézésére és ez a bizottság fölügyel majd a japán csapatok visszavonulására is. Shanghaiból vasárnap ujabb csapatszállitmányokkal telt japán hajók indultak haza; a tokiói kormány a shanghai vizekről visszarendelt 5 cirkálót, 2 röpülőgépanyahajót és 16 torpedórombolót.

Károlyi miniszterelnök csütörtökön számol be az egyhónapos „türelmi idő” fölhasználásáró

Károlyi miniszterelnök egy hónappal ezelőtt négyhete „türelmi időt” kért a parlamenttől és bejelentette, hogy az egyhónapos parlamenti szünet alatt kivánja előkésziteni a legégetőbb gazdasági kérdések megoldását, valamint a költségvetés végleges összeállitását. A képviselőház csütörtökön tartja legközelebbi ülését, amelyen Károlyi miniszterelnök fölszólal és beszámol a türelmi idő fölhasználásáról. E hétre várják Kenéz kereskedelmi miniszter fölszólalását is, aki az árellenőrző bizottság működéséről kivánja a Házat tájékoztatni.

Kairóban Alfonz király
Páris, március 6.
A „Temps” kairói tudósitója beszélgetést folytatott Alfonz volt spanyol királlyal és megkérdezte, mi a véleménye a monarchista kiáltványról. Alfonz király kijelentett, hogy a kiáltványt előzetes tudta nélkül terjesztették. Nem ismeri a kiáltvány szövegét és igy nem tudja, hogy az megfelel-e nézeteinek.


Állaspontja most is ugyanaz, mint Madridból való elutazás idején volt: Ha Spanyolország az uj rezsim altt nem találná meg boldogulását, nem fog habozni, hogy a szükséges iniciativát megragadja. Azonban egyelőre a legnagyobb tartózkodást kivánja gyakorolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Briand legutolsó fényképe Briand a halálos ágyon Másfél millió ember vett részt Briand temetésén Painlevé Gróf Károlyi Gyula Alfonz, spanyol király
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Érdekes reklám Érdekes reklám
Amerika a reklám hazája. Nálunk el se hinnék egyes reklám leírását,...
A látható zene A látható zene
Nem az érzések holmi titokzatos zűrzavaráról, hanem pontosan...
Székely kivándorlás Székely kivándorlás
A székely kivándorlásról a marosvásárhelyi kereskedelmi és iparkamara...
Kossuth Lajos Tivadar meghalt Kossuth Lajos Tivadar meghalt
Az egész magyar nemzetben mélységes, nagy részvétet keltett a Kossuth...
Rövidek Rövidek
Károly király halálának hetedik évfordulóján a kapucinusok...
A debreczeni birkozóverseny A debreczeni birkozóverseny
A mult vasárnap rendezte a Debreczeni Akadémiai Athletikai Club a...
Fölényesen megnyertük a svéd-magyar teniszmérkőzés Fölényesen megnyertük a svéd-magyar teniszmérkőzés
Vasárnap délután 2000 főnyi közönség előtt bonyolították le a...
Mauthner István családját őrizetbe vették Mauthner István családját őrizetbe vették
Ismeretes, hogy az életfogytiglani fegyházra itélt Mauthner István,...
Anita Berber nem lép fel többet Anita Berber nem lép fel többet
Mára tudtuk meg, hogy az Anita Berber végre nem léphet föl többé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98