Dtum
Login with Facebookk
1933 | Február

A gyászoló nemzet százezrei hódoltak és imádkoztak vasárnap Apponyi ravatalánál

A téli nap még ki sem sütött és a szürke reggelben komor fekete sereg gyülekezett az ország háza körül. Néma, ünnepélyes arcú sokaság, amely példás rendben sorakozott az oroszlános főlépcsőtől csaknem a Margithídig.


Vártak türelmesen, órákig, amíg bejutnak az országház lépcsőjére, hogy Apponyi ravatala előtt meghajtsák a fejüket. A bíborszőnyeges, monumentális lépcsőház kihűlt szívekkel, tompa téli borongásban várja a zarándoksereget. A lépcsők alján koszorúk. Ezeket még Genfből hozta a vonat: ötvenkét nemzet koszorúi sorakoznak egymás mellett, a rózsák, a kaméliák még el sem hervadtak. Csodálatos módon megtartották üdeségüket a nagy temetés napjára. A magyar koszorúk még nem érkeztek meg; majd a temetés reggelén… Odafenn, a hatalmas lépcső ormán, a történelmi csarnok kupolája alatt fekete bársonymezőben hatalmas ezüstkereszt lebeg és magasan a tömeg feje fölött trónol egyszerű ravatalán Apponyi teteme.


Aranycirádás, sötétbarna tölgyfakoporsó; ráborul, szinte rátapad szenvedélyes szeretettel és gyásszal a piros-fehér-zöld lobogó. Két koszorú szalagja virul a koporsón: az egyiken aranyhímes nevek ragyognak: Zita…Ottó. A másikon csak ennyi: Klotild…. A biborpárnák, amelyekre Apponyi rendjeleit fogják tenni, még üresek. A gyertyákat sem gyujtották meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi utolsó beszédét mondja a Gömbös-kormány bemutatkozásakor Az utolsó portré Apponyiról Apponyi a koporsóban Apponyi ravatala Serédi Jusztinián hercegprímás beszenteli a koporsót A temetés utolsó állomásaként a koporsót a Mátyás-templom kriptájába viszik A Werbőczyucca 17. szám alatti palotájara kitűzték a gyászlobogót. innen indult utolsó genfi útjára
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98