Dtum
Login with Facebookk
1934 | December

Rövidek

Magyar-jugoszláv határértekezlet lesz Mohácson
Mohács, december 2.
A magyar-jugoszláv határegyezmény értelmében december 11-én úgynevezett határértekezlet lesz Mohácson, amelyen magyar részről Németh Károly főszolgabíró vesz részt a határmenti magyar községek jegyzőivel. az értekezleten, amelyre jugoszláv részről szintén nagyobb küldöttség érkezik, megbeszélik azokat a panaszokat, amelyeket a kettős birtokosok terjesztettek az utóbbi hetekben a magyar hatóságok elé. A marseillei királygyilkosság óta ugyanis a szerbek a legkülönfélébb és leglehetetlenebb adókat követelik sokszor tíz évre visszamenően a határmenti magyar kettősbirtokosoktól és ha azok az igen gyakran napokra kiszabott határidő alatt nem tudnak fizetni, a trianoni határon túl fekvő földjeiket egyszerűen elárverezik.

A német nemesség felét megfosztják rangjától a zsidó ősök miatt
Valóságos pánik uralkodik a német nemesség köreiben. Január elsejéig kell ugyanis Bongen főhadnagynak és társainak befejeznie a német nemesi családok családfáinak megvizsgálását. Hitler rendelete értelmében tudvalevőleg minden német nemesi családnak ki kell mutatnia, hogy legalább 1800-ig visszamenően nincs semmi zavar az ősök között, mert ellenkező esetben kizárják őket a német nemesség soraiból.

Elhalasztották Laval római útját
Párizs, december 16.
A nemzetközi diplomácia érdeklődésének előterében az olasz-francia közeledés ügye áll, amely ma a világpolitika legaktuálisabb és legégetőbb kérdése. Két nappal ezelőtt érkezett vissza Béranger, a szenátus külügyi bizottságának elnöke Rómából és azóta egyes lapok az olasz-francia közeledést kedvezőtlenebbül ítélik meg. Sőt azt hangoztatják, hogy Laval külügyminiszter kénytelen római útjának időpontját kitolni. egyébként a diplomáciai tárgyalások a rendes mederben haladnak és általában hangoztatják, hogy a túlbuzgalom csak árthat a végső eredménynek. a vasárnapi lapok közül figyelmet érdemel a Paris Midi cikke, amely abban csúcsosodik ki, hogy Franciaország és szövetségesei semmiesetre sem járulhatnak hozzá ahoz, hogy a revízió kérdése Párizs és Róma között újból felmerüljön.

Párizsi jelentés szerint Gömbös Laval előtt utazik Rómába

Bécs, december 16.
A Neue Freie Presse vasárnapi száma párizsi tudósítójának táviratát közli, amely részletesen foglalkozik Laval francia külügyminiszter római útjával. A távirat szerint a Budapest-Belgrád közötti feszültség enyhítése érdekében minden megtörténik és így a Duna völgyében lehetséges lesz olyan atmoszféra megteremtése, amely előnyös az olasz-francia együttműködés szempontjából. Gömbös miniszterelnök Laval római útja előtt ugyancsak Rómába utazik, hogy megbeszélje Magyarország és Ausztria részvételét a francia-olasz együttműködésben.

Vasárnap Csilléry András beszámolóbeszédet tartott Budán

A kereszténypárt száz feketeinges fiatalembert vezényelt ki, nehogy a nyilaskeresztesek megzavarhassák a gyűlést. Saly Ernő megnyitóbeszéde után Csilléry András kifejtette, hogy ellenzi a kormány külpolitikáját, mert nem helyes olyan barátok után szaladgálni, akik az első puskalövésnél cserbenhagynak bennünket. A francia liberális-zsidó barátság sem kell nekünk és az oroszokkal sem vagyunk hajlandók barátkozni, hanem megmaradunk híven lengyel és olasz barátaink mellett.

 

Wolff Károly arról szólott, hogy a párt keresztény nemzeti alapon küzd céljaiért, de a német eszméket nem hajlandó importálni, mert a németség nemcsak a zsidók gazdasági világának üzen hadat, hanem az egyháznak is. A miniszterelnök – mondotta Wolff – nekünk testvéri kezet nyujtott és én neki adott szavamat mindenkor becsületesen megtartom.

 

Végül Ernszt Sándor mondott rövid beszédet.

A szovjetkövet vasárnap átnyujtotta megbízólevelét a kormányzónak

A kormányzó vasárnap délelőtt ünnepélyes kihallgatáson fogadta Alexandre Beksadiant, a Szocialista Szovjetköztársaságok Uniójának újonnan kinevezett rendkívüli követét és meghatalmazott miniszterét, aki megbízólevelét, valamint az elődje visszahívó levelét nyujtotta át. Az üdvözlő és válaszbeszédek elhangzása után a kormányzó beszélgetést folytatott a követtel, aki bemutatta a kíséretében megjelent Semen Mirnu és Michel Chaproff követségi titkárokat. Az ünnepélyes aktusnál közreműködtek Kánya Kálmán külügyminiszter és Vértessy Sándor, a kabinetiroda főnöke.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csilléry András Wolff Károly
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98