Dtum
Login with Facebookk
1938 | Július

Bicinia Hungária

Magyar Kórusművek kiadása

"... nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk..." A két hangon megszólaló ének útja a nagy Harmóniáig: előszavának e pár mondatában így foglalja össze maga Kodály új művének tartalmát. Hogy a két szerény szólam mennyire "nagy Harmónia" maga is, bizonyítja a 60 kis bicinium művészi értéke, hogy milyen hosszú az út idáig, bizonyítja pedagógiai jelességük. A nagy mesterek örök pedagógiai hajlamával buzog ez a kedves, szépkülsejű füzetecske.

 

Kodály pedagógiai magatartásában van valami a felesége számára "Clavier-büchlein"Ą-t összeállító Bach játékos és komoly intimitásából, mesteri fölényből és szerelmes kiszolgáltatottságból egyszerre. Kodály egy közösség számára dolgozik, melynek mestere és rajongója egyszemélyben. Mi ez a közösség? Mezítlábas kispajtások, galántai népiskola, az épülő magyar jövő. Micsoda a Kodály pedagógiájának a lényege? A fordulópont, két hang egyszeri megszólalása. Az a gyönyörűség és bölcsesség, amit két külön világtájon egyszerre megszólaló hang harmonikus társulása jelent.

 

Talán, mikor a középkor elején először történt meg az, hogy az éneklő hang mellett megszólalt a második, mikor a párizsi, korai mesterek, egy Leoninus, vagy Perotinus munkáiban valami megilletődött, komoly és boldog csodálkozással bámult egymásra két férfiarc az első összhang szenzációjában: akkor volt ennyire közösségi, nemzeti, világfunkció a kétszólamúság. Kodály kétszólamúsága: a társulás mithosza. Két hang, két gyönyörű magyar gyermekhang forog egymás körül, egymás bolygójaként, minden fordulatban, minden helyzetben megbámulva és megvidítva egymást, kölcsönös ismerkedésben, tágszemű tanulásban, zenében és forró ölelésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98