Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Során és társai

(Töltelék szók)

A nyelvi pongyolaságok megrovása "során" volt már szó a ragok helyébe tolakodó névutókról, határozókról. Egyszótagnyi rag helyett egész szavak terpeszkednek beszédünkben. Munkanélküliségre ítélt ragjaink pedig lassan-lassan elsorvadnak.

"Mennyiben idézett fel veszélyt Románia... számára Albánia megszállása? - kérdi az újság. A számára szó puszta ragja, a -ra is elég ide: "veszély Romániára". A "veszély Románia számára" olyasmit gyaníttat, mintha ezzel a veszéllyel gyarapodnék Románia. Valami haszon képzetét fűzzük a számára szóhoz. Azért hatnak furcsán az ilyen mondatok:

"...a mai helyzetben Magyarországnak nemcsak sok esély kínálkozik, hanem sok veszély is foroghat fenn számára."

"A földbirtokpolitika nem rejt-e veszélyeket a... a parasztnép számára." - A veszélyt nem valakinek a számára tartogatják, mint holmi kincset. Rag való ide:... parasztnépre.

Következő példánkban is ragot szorított ki a névutó:

"A White Hall számára súlyos fejtörést okoz Perth... visszavonulása." - Fejtörést okoz nekem, neked, neki... a White Hallnak. Idestova a fájdalmat is embertársaink számára fogják okozni, meg az örömöt, kétséget, aggodalmat. Kínos nekem ilyesmiket olvasni, hogy "kínos számomra", pedig ma már mindig így írják. Ilyen ez is: "A francia kormány számára nem lehetséges, hogy a maga részéről megtegye a kezdeményező lépést." Én a "magam részéről" nem értem mit keres itt a számára meg a részéről.

Talán még a számáránál is divatosabb névutó mostanság a szemben. (A viszontról ma ne essék szó!)

"A francia kormány megtette az intézkedéseket bármilyen eshetőséggel szemben." - Ha mégoly sietősek is ezek az intézkedések, lehetne rá gondja a kormánynak, hogy ne az eshetőségekkel szemben tegye meg ezeket. Jól tenné, ha inkább fölkészülne minden eshetőségre. (Már megint ragot túrt ki a névutó! Ragokkal és névutókkal táplálkozik.)

Szegény, mostoha sorsú iránt névutónk alig-alig lézeng már, annyira fojtogatja harcias ellenfele, a szemben.

"Varsóban rendkívüli bizalmat éreznek Horthy Miklós kormányzó személyével szemben" - írják angyali ártatlansággal. Bizalmam az ősi erényben - mondották a háború előtt. A háború óta a hála, bizalom, szeretet, ragaszkodás, mind-mind szembe száll velünk. Maholnap így idézik majd a szálló igét: "Bizalmam az ősi erénnyel szemben." Az iránt határozó eszébe sem jut már senkinek. Elfelejtették, hogy a világon van.

Ezt is most olvastam valahol: "Nehezen fogad be idegeneket s azokkal szemben nehezen melegszik fel." Magyarul:"... nehezen melegszik fel irántuk".

"...megértést kell hogy tanúsítsanak egymás jogos érdekeivel szemben." - Nincs sok köszönet az ilyen megértésben.

Ragokat szorít ki és ragok jelentését homályosítja el a nézve töltelékszó is.

"Tilalmat azonban mi nem is mondhatunk ki valamennyi idegen szóra nézve" - olvasom meglepetten egy nyelvhelyességi cikkben. A tilalmat valamire mondják ki, nem valamire nézve. Máris elkopott a -ra, -re rag értelme, ezért ragasztják hozzá a fölösleges nézve szót.

"A normannoknak is voltak fölfedezéseik de ezek... az európai népek világszemléletére nézve semmiképp sem folytak be." (Egy szép magyarságára kényes földrajztudósunk meghökkentően pongyola fogalmazása ez a mondat.)

Becsüljük meg ragozó nyelvünk rövid és tömör ragjait!

Ragokat fölfaló divatos töltelékszó az üres "keretében" és az újabban fölkapott "során". Egymással vetélkednek. Példájuk elénk tárja a divatszavak sorsát: egyik fölfalja a másikat. Jó szerencse, hogy így van, különben minket falnának föl. (A természet bölcs háztartása mutatkozik meg ebben is, mint ahogy az élősdieknek is megvannak a maguk élősdiei.)


Tegnap még a keret volt a legszaporább, ma már a során túlszárnyalta.

Tegnapi példa: "Emelkedett hangú beszéd keretében átnyújtotta a díszpolgári oklevelet X-nek, aki meghatottan mondott köszönetet". - Vagy ez: "Nevelés az iskolás keretén belül". (Miért kerülgeti a szót: az iskolában.)

Mai példák: "17 gépet megsemmisítettünk az orvtámadás megtorlása során."

"Az angol kormány nem marad tétlen, amennyiben a továbbiak során újabb kísérlet történnék Európa térképének megváltoztatására."

"A vitatkozásból verekedés lett s ennek során S. I. úgy fejbe vágta Ó. V.-t..."

"Mussolini calabriai útja során Cosenzában beszédet mondott."

"A király rövid szemleútja során megtekinti a gyárat." (Nem volna-e egyszerűbb, ha szemleútján nézné meg?) - Az út "során" is elég mesterkélt, még különösebb, hogy "Beck londoni tartózkodása során" szemléli meg... az angol hajórajt. Ugyanilyen erőltetett és értelmetlen a "látogatás során" ebben a hírben: "A török kormány közölni fogja Gafencuval ankarai látogatása során, hogy..."

Vége hossza nincs a soránok hosszú sorának.

"A Turul kassai táborozása során megkoszorúzta a fejedelem síremlékét." (Hol a -ban, hol meg a -kor ragot vagy az alatt, közben és más szavakat nyeli el a "során".)

Eddig így beszéltünk: "egy-két nap alatt", - ma így mondják: "Egy-két nap leforgása során..."

A során valami különös tősgyökeres magyarosság hírében áll. Hiszen jó szó, szép szó, hasznos szó, magyaros is, a maga helyén. De sok, ami sok. Ez a tisztes magyar szavunk szemérmetlenül elburjánzott nyelvünkben. A hírektől a vezércikkig csak úgy nyüzsög lapjaink minden rovatában. (rovata során):

"A lap a vezércikk során fölveti a kérdést..." - olvasom egy másik lapban.

Még néhány példa a száz közül:

"A tanácskozások során értékes munkát végzett." - Nem helyes, mert éppen a tanácskozásban fejtette ki ezt az értékes munkát.

"A végrehajtási utasítás során figyelembe vegyék..." - Ez sem jó, nem annak során, hanem abban kell figyelembe venni, az utasításban benne kell hogy legyen.

"A tárgyalás során fog eldőlni..." - Terjengős és bizonytalan. Jobb így: a tárgyaláson.

"A miniszter az... eszmecsere során közölte..." A "csere során" - valóságos képzavar.

Amiként a "keretében", a helyébe tolakodó "során" szót is utoléri íme a henye divatszavak végzete: képzavarba fullad.

 

Halász Gyula

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98