Dtum
Login with Facebookk
1940 | November

Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 3.rész

Fehér szappan a fekete szénből

De nemcsak a fa és a tej alakulhat át tőle egészen idegen természetű, fantasztikus műanyagokká, hanem a szén is. Nem hiába nevezik „fekete gyémánt”-nak, ez az elnevezés szóról-szóra áll. A szén már régóta nem csak fűtőanyag többé. Kátrányfestéktől gyógyszerekig és illatszerekig a vagyont érő iparcikkek végtelen sorát készítik belőle. Az újabb német vegyészet pedig kifogyhatatlan bőségben varázsol elő a szénből újabb meg újabb kincseket, Benzint, kenőolajokat, gumit, legutóbb pedig - mosdószappant is!

Ennek a vívmánynak a titka papiroson elég egyszerű. A szénből fehérszínű, olajszerű vagy szilárd anyagot, úgynevezett paraffint választanak ki. Ez sem ismeretlen a mindennapi életben; bőrpuhításra, vízhatlanításra, gyertyagyártásra használják és a kozmetikában is sűrűn jut szerephez. A paraffint oxigénnel kezelik, miáltal zsírsavvá alakul. A zsírsavat azután káli- vagy nátronlúg hozzáadásával főzik szappanná.

Gyakorlatban persze már sokkal bonyolultabb a munka. Ezernyi apró részletmozzanatot kell a vegyésznek egybehangolnia, az egymásraható vegyszerek pontos adagolása, hőfokok, nyomások, a reakciók időtartamának gondos szabályozása, szükséges ahhoz, hogy a művelet sikerüljön és a kemény, fekete széndarabok végül hajlékony, hófehér szappanrudakká alakuljanak át, amelyek tisztító erejét és pompás habját annyira dicsérik most a német háziasszonyok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A mesterséges szappan A vegyészet legújabb csúcsteljesítménye: a szénből gyártott szappan
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98