Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

Fajkérdés, fajkutatás

Bartucz Lajos könyve - Kir. Magy. Egyetemi Nyomda

Csak egészen röviden foglalkozhatunk e hasábokon Bartucz Lajos jeles művével, hiszen már témája és magatartása is a szakfolyóiratok részletezőbb hozzászólásait igényli. Boldog idők, mikor még e téma elsősorban a szakköröket érdekelte és a becsületes olvasót, ki nem óhajtott vélt hozzáértéséből politikai fegyvert kovácsolni! Ma merőben más égtájak alá jutottunk s aligha van megszokottabb beszédtárgy, vitaanyag a fajkérdésnél - mondani sem kell, hogy e vitákat szinte kizárólag a politikai szenvedély s nem a hozzáértés, vagy a kutató szenvedély fűti.

 

Bartucz Lajos, legkiválóbb magyar tudósa az antropológiának, sok jeles műve után most ebben az összefoglaló munkájában az egész fajkérdés történetét, eddigi tudományos eredményeit foglalja össze s mint jó tanítást adja elénk. Kiadója eléggé meg nem hálálható feladatot vállalt e kötet forgalombahozatalával. Valamennyiünk eligazítója ez a könyv a fajkérdés bonyolult szövevényében. Külön ki kell emelnünk Bartucz módszerét: a kérdéseket történeti fejlődésükben mutatja be, a történeti fejezetek során nemcsak az embertan fejlődéstörténete világosodhatik meg előttünk, hanem maguk a kérdések is.

 

Csak e történeti tisztázás után (a magyar tudomány amúgy is szűkölködik megbízható tudománytörténeti összefoglalásokban!) fog hozzá Bartucz az embertan alapfogalmainak, így elsősorban a faj, a rassz, a nép, majd a nemzet fogalmának vizsgálatához, hogy végül röviden a magyarság faji képének kérdésével is megismertessen. (Ez utóbbit különben a magyar fajról szóló nagy munkájából már részletesen ismerhettük.) Így ismerjük meg könyvéből egyszerre tudományának történetét, módszereit s eddig leszűrt igazságértékű eredményeit s egyben a mai vitára is felel a szakember hűvös nyugalmával és megvesztegethetetlen tárgyilagosságával.

 

Csak örvendhetünk, hogy álláspontja a szellemi tudományok kutatóit is mindenben kielégítheti, nem óhajt a múlt század végének materialista egyszerűsítéseivel kikerülni, vagy főként megoldani bonyolultabb szellemi és lelki összefüggéseket is. Tudományának határait tisztán látja s ez a mértéktartás csak még inkább megerősíti hitünket, hogy könyve a mai ingerült és tájékozatlan vitákban a legjobb kalauzunk lehet.

 

Ortutay Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98