Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Petele és Körtvélyfája között épül a tízezer lóerős gáztüzelésű erőmű

16 és félmillió pengő alaptőkével kezdte meg működését a Székelyföldi Villamosművek Rt.
Az alaptőkét az utolsó fillérig befizették és az új részvénytársaság az iparügyi kormányzat irányításával hozzáfogott nagyszabású célkitűzéseinek a megoldásához. A munka legfontosabb fejezete az erőmű felépítése.

Petele és Körtvélyfája községek között építik fel a gázra tervezett erőművet, Marosvásárhelytől északra.

Az erőművet az udvarhelymegyei gázkutak fogják táplálni. A gázvezeték áthalad azon a ponton, ahol az erőmű építését már megkezdték. A társaság megalakulása után azonnal megrendelte a gépi berendezést, ez rövidesen szállításra is kerül, részben Svájcból, részben a magyar ipar műhelyeiből. Petele községnél modern, 10.000 lóerős erőmű gondoskodik a Székelyföld villamosenergiával való ellátásáról. Ez a kapacitás sokkal több, mint amennyire a Székelyföldnek ezidőszerint szüksége van. A villamosítás azonban a Székelyföld iparosítása érdekében történik, és a jövő érdekében kellett bővebbre méretezni a termelést, hogy valóban bőségesen álljon rendelkezésre villamosenergia.

Innen, Petele és Körtvélyfája mellől, indul ki a 60.000 voltos távvezeték,
amely Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen keresztül Csikszeredáig halad. A vezeték itt elágazik, felfelé Gyergyószentmiklósig, délfelé Sepsiszentgyörgyig, illetve Kézdivásárhelyig. A városokban, amelyeket a vezeték érint, nagy transzformátor állomások épülnek. A szükséges gépeket már megrendelték. Az állomásokon fogják letranszformálni az energiát 20.000 voltra. A falvakat 20.000 voltos vezeték fogja behálózni.

A városok szempontjából nagyjelentőségű körülmény,
hogy 2000 lóerő áll majd rendelkezésükre, mihelyt az építkezés befejeződik, szemben az eddigi 200-250lóerővel. Az erőmű üzembehelyezése 1944. őszére remélhető, ezzel egyidejűen megkezdődik az energiaszolgáltatás.

A 60.000 voltos vezeték építését Csikszeredán kezdték meg.

Áthaladtak a Tolvajos-tetőn és Közelednek Székelyudvarhelyhez. A Székelyudvarhely-petelei vezetéket is vállalatba adták már, ennek az építése is megkezdődött. Tavasszal kerül sor a Cikszereda-Gyergyószentmiklósi szakaszra és a Csikszereda-Sepsiszentgyörgy közötti rész megépítésére. Az erőmű építkezéséhez szükséges anyagot a tél folyamán szállítják a helyszínre. Az építkezés tavasszal kezdődik és tekintélyes üzemtelepet fog odavarázsolni a Maros mentére. Gépház, kazánház, derítőmedencék, tisztviselő- és munkáslakások, kapcsolóberendezések teszik teljessé a nagyszabású építkezést. 8-9 millió pengőre becsülhető az erőműtelep teljes építkezési költsége.

Az egyes városok transzformátor állomásait is tavasszal kezdik építeni.

A városok bekapcsolása ügyében egyébként most folyik a tanácskozás a belügyminisztériumban arra vonatkozóan, hogy a fennálló városi erőművek miképpen kapcsolódjanak be a székelyföldi villamosításba.

Értesülésünk szerint a községi elosztóhálózatok tervei is elkészültek.

Mihelyt a városokkal létrejött a megállapodás, megkezdik a falvak villamosítását is. A Székelyföld számára új korszakot jelentő beruházás ütemét előreláthatóan semmiféle anyagprobléma nem fogja lassítani. Bornemisza Géza iparügyi miniszter valamennyi illetékes hatósággal karöltve gondoskodott arról, hogy anyaghiány ne késleltesse a Székelyföld energiaellátásának a megvalósítását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98