Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Szeptember 2-án Japán kapitulált

Newyork, szeptember 3.

A második világháború pontosan kitörésének hatodik évfordulóján a japán fegyverletétel aláírásával végetért. Vasárnap délelőtt írták alá ünnepélyesen a fegyverletételt az Egyesült Államok „Missouri” csatahajóján. Mac Arthur tábornok, a szövetségesek főparancsnoka, rövid beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy "a szétáradó eszményeket és ideológiákat magukban foglaló eredményeket a világ csataterein döntötték el és így ezek nem tárgyal vitának, inkább az a teendőnk – még mindig mind a győzteseknek, mind a legyőzötteknek -, hogy felemelkedjünk arra a magasabb méltóságra, amely egyedül válik javára a szent ügynek, amelyet szolgálni készülünk.”  Mac Arthur felhívására ezután Sigemicu japán külügyminiszter aláírta a fegyverletételi szerződést, majd Mac Arthur aláírása következett. Nimitz, a szövetségesek haditengerészeti főparancsnoka, mondott ezután beszédet, amelyben hangsúlyozta: nemsokára megkezdődik az a folyamat, hogy Japánt visszaviszik a civilizált nemzetek családjába.

 

Truman két üzenete
Truman amerikai elnök vasárnap a győzelem napján rádióbeszédet intézett az Egyesült Államok fegyveres erőihez. Kijelentette, hogy a győzelem nagy feladatok elé állítja az amerikaiakat és minden figyelmet igénybe vesz az a súlyos feladat, hogy meg kell őrizni a békét. E feladat teljesítésében együtt kell működnünk szövetségeseinkkel – folytatja – és a világ más nemzeteivel. A háborút ki kell küszöbölni, mert a civilizáció nem élhetne túl még egy minden eszközzel megvívott háborút. Rámutat ezután az elnök beszéde arra, hogy a hazatérő katonák, akik újból akarják kezdeni az életet, tudni akarják, hogy jó életbe jönnek-e vissza. Minden telhetőt megtesznek otthon ennek a kívánságnak teljesítése érdekében.


Sajnálattal közölte az elnök, hogy a katonák egyrészének tovább kell folytatni a szolgálatot egy ideig, mert fenn kell tartani a megszállást, hogy megtisztítsák a katonai uralomtól Japánt, éppenúgy, ahogy megtisztították Németországot. Az Egyesült Nemzetek eltökélték, hogy a két ország egyike sem lesz képes még egyszer megzavarni szomszédaik békéjét. Ez a győzelem több, mint a fegyverletétel – folytatta Truman. – Ez a szabadságnak a zsarnokság fölött aratott győzelme. A szabadság nem tesz minden embert tökéletessé, minden társadalmat biztossá. De a szabadság több embernek biztosított rendes előrehaladást, boldogságot és tisztességet, mint bármely más kormányzati filozófia a történelem folyamán. Amerika a többi egyesült nemzettel együtt fel tudja építeni a béke világát igazságosságra és igazságos bánásmódra alapozva.


A munka ünnepnapja alkalmából Truman elnök egy második beszédet is mondott, amelyet az amerikai munkásokhoz intézett. Kiemelte azt a rendkívül fontos szerepet, amelyet az amerikai munkások a győzelem kivívásával betöltöttek. Ma – mondotta – egy új világ küszöbén állunk. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy az olyan világ legyen, amelyben semmiféle faji, osztálybeli, vagy hitbeli vak elfogultság többé ne ronthassa meg az ember lelkét.

Sztálin generalisszimusz beszéde

Sztálin generalisszimusz vasárnap délután rádiószózatot intézett a japán fegyverletétel napján a Szovjetúnió népeihez. Bejelentette a feltételnélküli megadásról szóló okmány aláírását. Beszélt a második világháború kitörésének előzményeiről, majd hangsúlyozta, hogy a japán támadók súlyos károkat okoztak a Szovjetúniónak is és ezért külön leszámolnivalója van a szovjet népnek Japánnal.


Japán támadását 1904-ben kezdte meg, az orosz-japán háborúban, és ugyanolyan áruló módon ütött rajta 37 esztendővel később az Egyesült Államokon. Japán célul tűzte ki maga elé, hogy Oroszországtól elszakítja az egész távolkeleti területet és 1918-ban, a szovjetrendszer bevezetése után, újból megtámadta Oroszországot és megszállta a távolkeleti területeket. A régi nemzedék emberei negyven esztendeig vártak arra a napra – folytatta Sztálin -, amikor Japánt megverjük és lemossuk a sötét foltot országunk történelméről. Most felvirradt az a nap. Japán ma elismerte vereségét és aláírta a feltételnélküli fegyverletétel okmányát. Ez azt jelenti, hogy Dél-Sakhalin és a Kurili-szigetek a Szovjetúnióhoz kerülnek. Igy ezek a területek nem lesznek többé eszközök arra, hogy velük elszigeteljék a Szovjetúniót az Óceántól és nem lesznek többé a távolkeleti japán támadások kiindulópontjai.


Végül hangsúlyozta Sztálin, hogy most már mentesnek tekinthető a Szovjetúnió az országot fenyegető német és a kelet felől jövő japán elözönléssel szemben és beköszöntött az egész világ által régóta áhított béke. Sztálin generalisszimusz a szövetséges fegyveres erők éltetésével fejezte be beszédét.


Sztálin generalisszimusz a fegyverletétel alkalmából üdvözlőtáviratot intézet Truman elnökhöz. A

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98